Hlavní obsah

Zahradní proměna aneb Romantické zákoutí plné trvalek

Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé dvojdomku nedaleko Prahy si přáli vytvořit romantická zákoutí se záhonky plnými barevných květů. I přes potáčení komplikace, kdy nově vysazené rostliny neprospívaly kvůli potížím se závlahovým systémem, se vše nakonec podařilo. Ostatně, posuďte sami….

Článek

Velkou část zahrady, o rozloze cca 300 m², zabírá poměrně velká terasa a také bazén. V první fázi tak musela Dana Makrlíková vymyslet, jak prostor opticky sjednotit. Po dohodě s majiteli byla instalována velkoformátová dlažba a terasa a bazén byly propojeny nášlapy ze stejného materiálu. To dodalo zahradě jakýsi řád a pocit ucelenosti.

„Pracovali jsme s poměrně malým prostorem, se kterým jsme si museli dobře pohrát a vše dobře promyslet. Terasu jsem zakomponovala přímo do vegetace, takže chodníček, který spojuje terasu a bazén, vede záhonem plné zeleně,“ komentuje proměnu Dana. Terasu je možné ale obejít i z druhé strany, kde zelenou dominantu tvoří muchovník a ruj vlasatá.

Foto: Televize Seznam

Na začátku proměny vypadala zahrada dost neutěšeněFoto: Televize Seznam

Stín i důmyslná skrýš

Do budoucna vytvoří po určitou část dne nádherný stín. Pro pocit soukromí byly vysázeny stálezelené bobkovišně a také červenolisté myroblány, které zakrývají výhled z bazénu na ostatní domy. Na romantické zahradě samozřejmě nechybí ani magnolie, která na jaře přenádherně kvete, hortenzie, weigelie, japonské sasanky a půdopokryvné růže v pastelových odstínech. Vzhledem k malému prostoru zahrady byly trvalky sázeny po skupinách, takže až se srostou, vytvoří kompaktní celek. Dana sázela 3 až 10 kusů od jednoho druhu trvalky.

„Krátce po vysazení nových rostlin jsme zjistili, že majitelé mají až naplno puštěný závlahový systém a do půdy teče až příliš mnoho vody, takže rostliny se skoro utopily. Začaly jim žloutnout listy a vadly. Naštěstí se všechno rychle vyřešilo a zahrada již krásně prospívá. Jak je ale vidět, při proměně zahrady se může stát cokoliv a člověk musí být připraven na všechno,“ dodává s úsměvem Dana Makrlíková.

Foto: Televize Seznam

Od domu je vytvořen chodníček k bazénuFoto: Televize Seznam

Na nové zahradě majitelům bude vonět také levandule, šalvěj, šanty, rozrazil či tmavě kvetoucí keř perovskie. Z přední části domu od vchodu do domu si procházející užije cestu přes přírodní cestičku, kolem které najde například i hluchavky nebo ostřice. Zkrátka majitelé na své zahradě užívají nepřeberné množství vůní a barev.

Na pořad Mistři zahrad se můžete podívat v nedělní repríze v 10:15 na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Načítám