Hlavní obsah

Z bývalé školy vznikla po rekonstrukci designová chalupa

Foto: archiv studia

Foto: archiv studia

Reklama

Stavení na Vysočině bylo v naprosto žalostném stavu. Manželé Karáskovi se do něj ale přesto zamilovali na první pohled. Spolu s odborníky se pustili do dobrodružství v podobě citlivé rekonstrukce, na kterou dohlíželi i památkáři. Odměnou jim je nejen chalupa s neopakovatelnou atmosférou, ale i vítězství v soutěži Interiér roku 2020 v kategorii Cena novinářů.

Článek

Rozlehlé vesnické stavení v obci Javorek na okraji Vysočiny sloužilo původně jako statek. Později ho obec nechala přestavět na školu, a ještě později byla budova několik let zavřená a chátrala. Zdaleka se nejednalo o ideální stavbu k rekonstrukci, už jen proto, že si vyžádala mnoho konzultací s památkáři i z toho plynoucí omezení. Jenže manželé Karáskovi se zamilovali do velkých oken, starobylého rázu domu i okolní krajiny, takže nebylo cesty zpět.

O rekonstrukci stavení se postaral architekt Tomáš Beránek z ARKI studio, interiér navrhla designérka Adéla Lipár Kudrnová. A protože například dispozici, ale i další rysy, museli kvůli památkové ochraně ponechat v původním provedení, je i nyní v interiéru patrný školní duch. To je důvod, proč majitelé s autory pojmenovali chalupu Na škole.

Foto: archiv studia

Přestavba se povedla, vysloužila si Cenu novinářů v soutěži Interiér rokuFoto: archiv studia

Hodně místa na spaní

Historický ráz domu je v interiéru patrný na první pohled. Krov totiž musel zůstat původní, autoři ho nechali pouze zrepasovat. Dům si zachoval i trámy, štít a šindelovou střechu. Originální zůstaly také dveře se starým kováním a další prvky. Co se dispozic domu týká, rodina si přála především co nejvíce spacích kapacit. Tomáš Beránek proto vymyslel otevřenou půdu, kterou sice nemohli kvůli památkářům zateplit, elegantně se to ale vyřešilo zabudovanými vytápěnými spacími kójemi.

Kachlový sporák i kamna

Designérka Adéla Lipár Kudrnová dostala mimo jiné za úkol prostor barevně a stylově sladit. Do interiéru, kam díky velkým oknům proniká spousta přirozeného světla, vybrala výrazné tapety, které svými vintage botanickými motivy odkazují na okolní přírodu i historický charakter stavby. Velkou část vybavení pořídila ve starožitnictví a některé skříně a doplňky dokonce objevila s majiteli přímo v chalupě. Všechny tyto poklady nechala zrepasovat, nově natřít, případně očalounit.

Foto: archiv studia

V ložnici zůstala původní kachlová kamnaFoto: archiv studia

Majitelka chalupy si přála vařit na staré plotně, proto hlavní místnosti dominuje nově postavený kachlový sporák. Podobný prvek se nachází také v ložnici, kde se podařilo zachránit původní kachlová kamna.

Aby to ale v chalupě přeci jen nevypadalo úplně jako za starých časů, bylo třeba starý nábytek a doplňky vyvážit současným designem. Svou roli tu hrají například velká svítidla od skandinávských značek, která si dobře rozumí s designovými kousky od českých výrobců.

Vejminek ve středomořském stylu

Menší samostatnou kapitolou rekonstrukce interiéru chalupy Na škole představuje tzv. vejminek, domek přiléhající k hlavní budově (dříve na vejminku dožívali staří rodiče). Majitelé si přáli, aby působil tento domek pro hosty odlehčeně. Zařízení si představovali ve středomořském stylu. Designérka proto zvolila modrou výmalbu doplněnou nábytkem ve výrazných barevných odstínech. Víkendový nádech dodávají vejminku navíc outdoorové kusy nábytku jako třeba židle nebo koberec.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit na přelomu roku 2020 a 2021. Vítězové byli vyhlášeni  21. září 2021 v pražském centru současného umění DOX. Tento interiér zvítězil v kategorii Cena novinářů. Všechny výherce a nominované z letošního i předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám