Hlavní obsah

Na terasu i do polévky: Dýně prospějí cévám, kůži i imunitě!

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodí se do sladkých i slaných jídel, jsou zdravé, oceníte je při hubnutí a už dlouhé roky se používají jako dekorace. Řeč není o ničem jiném než o oranžových dýních. Proč by vás měly zajímat?

Článek

Dýně najdete během podzimu, především v říjnu, snad všude. V obchodech se nabízí ty dekorační i k jídlu, objevují se ve výlohách, na oblečení i doplňcích, v kavárnách si můžete pochutnat třeba na dýňových muffinech nebo kávě s dýňovou příchutí. Kde se tahle posedlost vzala a jaké jsou jejich přínosy pro naše zdraví?

Od irského tuřínu k americkým dýním

Vydlabané dýně se zapálenou svíčkou jsou oblíbené zejména ve Spojených státech, svou cestu si ale postupem času vyšlapaly i do zbytku světa. Pojí se především s Halloweenem, který vychází z keltských oslav nového roku. Slaví se na přelomu října a listopadu, kdy se zesnulí mohou na jeden večer vrátit na zem, zatímco živí mají možnost nakouknout do říše mrtvých.

Foto: Romolo Tavani, Shutterstock.com

Vyřezávané dýně jsou jednou z tradic Halloweenu a stále oblíbenější jsou i u násFoto: Romolo Tavani, Shutterstock.com

Podle jedné irské tradice se během takového večer opilecký pobuda jménem Jack téměř upil k smrti. Při cestě do pekla ovšem napálil samotného ďábla a dostal od něj rok života navíc. Když ďábel neuspěl ani o rok později, slíbil Jackovi, že ho do pekla nikdy neodvede. Jenže filutu po jeho smrti nepřijali ani v nebi a jeho duše tak navždy zůstala uvězněná na zemi.

Historka má mnoho variant, v té jedné se ďáblovi Jacka nakonec trošku zželelo a věnoval mu alespoň uhlík, s nímž si chlapík při svém putování osvětluje temnotu. Irové a Skotové pak stejně jako Jack každý rok vydlabávali tuřín, v němž zapalovali svíčku s nadějí, že je duch výměnou za světlo ochrání. A když se v 19. století zdejší migranti vydali do Ameriky, vzali si tuto tradici si sebou. V USA však tuřín nahradila dýně neboli tykev obecná, která je tu mnohem rozšířenější, dozrává v ideální čas a na dlabání se hodí takřka ideálně.

Dužina pro lepší imunitu i proti obezitě

Dýně ale není dobrá jen na sezonní dekorování. Jakožto plod plný nezbytných živin ji totiž oceníte hlavně v kuchyni. Dužina obsahuje vitaminy A, B1, B2 a C, dále pak minerály železo, zinek, draslík a hořčík. A bohatá je na i vlákninu, bílkoviny a kyselinu nukleovou, jíž se připisují omlazující účinky.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Z dýní se dají připravit slané i sladké pokrmy a její dužina prospívá fyzickému i duševnímu zdravíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Dýně tak posilují imunitní systém, pomáhají udržovat zdravý zrak a působí jako prevence proti šedému zákalu. Mimo to prospívají slinivce, bojují proti kardiovaskulárním problémům a podporují činnost močových cest a ledvin.

Ulevit mohou i lidem trpícím na cukrovku, revma a dnu a blahodárně působí také na nervy a psychiku. Navíc se v nich nachází i lipolytický enzym, který pomáhá štěpit tuky, což z nich dělá dobrého pomocníka v prevenci proti obezitě, při hubnutí a udržování zdravé váhy.

Semínka pro lepší paměť a zdravější vzhled

Prospěšná není jen dužina, nýbrž i semínka. Ta jsou plná vitamínů skupiny B a E, železa, vápníku, zinku a lecitinu. Najít v nich můžeme i kyselinu olejovou a linolovou, dvě poměrně vzácné nenasycené mastné kyseliny.

Konzumovat se dají sušená či pražená a lisuje se z nich i kvalitní dýňový olej. Snižují riziko infarktu, působí protizánětlivě a zpomalují stárnutí pokožky. Také zlepšují paměť a prospívají zubům, vlasům a nehtům.

Semínka propláchněte vodou, zbavte dužiny a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je asi hodinu ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud se úplně nevysuší.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Zdraví prospěšná jsou i dýňová semínka, která zlepšují kvalitu pokožky, vlasů, zubů a nehtůFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Potřebují hlavně světlo a živiny

Na pěstování jsou dýně nenáročné. V našich končinách se bude dařit nejen tykvím obecným a populárním dýním hokkaidó, ale i dýním máslovým, špagetovým nebo třeba muškátovým. Mají rády slunná a teplá místa, vyrostou ovšem i v polostínu.

Vysazují se v druhé polovině května a během svého vegetačního období vyžadují především dostatek živin. Snesou i přímé hnojení, jejich půdě tak dopřejte pořádnou dávku hnojiv nebo je pěstujte přímo v kompostu. Nezapomeňte ani na pravidelnou zálivku, v období sucha je to jednou za dva dny.

Více o pěstování dýní čtěte zde, inspirujte se také nejlepšími dýňovými recepty, od polévek přes koláče, pomazánky, placičky, rizoto až po sirup či máslo.

Reklama

Související témata:

Načítám