Hlavní obsah

Zakázaná láska: Karolína chodila se svým učitelem!

Foto: Thinkstock

Občas se stává, že se studentky zamilují do svého profesora (ilustrační foto)Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milostné vzplanutí mezi studentkou a profesorem! Není to trestný čin, přesto má tenhle vztah jakýsi punc zakázané lásky. Většinou s sebou totiž nese řadu problémů. Své o tom ví naše čtenářka Karolína.

Článek

Dnes je Karolíně 32 let, je vdaná za stejně starého muže, s nímž má dvě děti. Před patnácti lety to ale vypadalo, že její život tenhle „normální“ směr rozhodně nenabere. Zamilovala se totiž do svého profesora chemie! „Nebyl jen hezký, ale i velmi chytrý, vzdělaný, vtipný, pohotový, prostě dokonalý. Tedy alespoň v těch šestnácti či sedmnácti mi to tak připadalo,“ vypráví Karolína.

S Ondřejem, jak se profesor jmenoval, se sblížila v druhém ročníku na lyžařském výcviku. Ovšem jen v platonické rovině. „Každý večer jsme si spolu povídali a i po návratu jsme se stýkali mimo školu, ale ve vší počestnosti, bez sexu. Na začátku třetího ročníku už to bylo neudržitelné, a my se spolu vyspali,“ popisuje Karolína, která tak o své panenství přišla s mužem o víc než dvacet let starším.

Do její maturity spolu tajně chodili. „Bylo nám takové divné s tím vyjít na veřejnost, já se bála spolužáků i profesorů, on mých rodičů a kolegů. Ale po pár měsících to bylo takové veřejné tajemství,“ vypráví Karolína. Spolužáci si z ní utahovali, ostatní profesoři vůči ní byli vyloženě nepřátelští. „Nebylo to vůbec příjemné období, škola pro mě byla noční můra,“ vzpomíná Karolína.

Foto: Thinkstock

Mladé dívky nemají příliš zkušeností s láskou, rozum by měl mít především kantor (ilustrační foto)Foto: Thinkstock

Po maturitě už nic netajili a Karolína se těšila, že konečně bude vše krásné. „Narazili jsme na mé rodiče, kteří jediní celou dobu nic netušili a brali to jako zradu. Já je zradila, protože jsem svůj vztah tajila, on je zradil, protože zneužil svého postavení,“ vysvětluje Karolína, která se od svých rodičů odstěhovala k Ondřejovi. S matkou a otcem nemluvila dva roky! „Bylo to snad ještě horší než na škole. Vrhla jsem se totiž do něčeho, na co jsem neměla věk, síly ani zkušenosti. Starala jsem se o domácnost jako dospělá, chodila do práce, protože jsem se nedostala na vysokou, po nocích se učila, abych další přijímačky udělala,“ vypráví Karolína.

Přišly hádky, pocit, že takhle si to nepředstavovala, že na tohle je příliš mladá. Rozchod přišel brzy. „Začínala jsem úplně od nuly. Našla jsem si podnájem, začala studovat vysokou, po nocích jsem pracovala, abych se uživila. Do toho jsem dávala dohromady vztah s rodiči,“ upřesňuje Karolína. Nakonec vše dobře dopadlo, ale že by na tenhle milostný románek vzpomínala s nadšením, se říct nedá.

Foto: Thinkstock

Problém nemusí být jen v tom, že je pedagog autoritativně nadřazený studentce či ve věkovém rozdílu. Co když je učitel navíc i ženatý? (ilustrační foto)Foto: Thinkstock

Profesoři jsou sexy

Proč?! Proč se mladá dívka bezhlavě zamiluje do o mnoho let staršího muže, jehož povolání je ve srovnání s herci, zpěváky či sportovci, pro něž má mládež obecně slabost, poněkud obyčejné? Důvody bývají následující:

  • Sexy vlastnosti – Pokud je daný muž dobrým profesorem, jistě oplývá rozhodností, autoritou, životními zkušenostmi, moudrostí, laskavostí a vtipem. To vše je hodně atraktivní.
  • Hledají bezpečí – „Většinou se do svých profesorů zamilovávají dívky, které nemají dobrý vztah s rodiči, obzvláště s otcem. V užším vztahu s autoritou hledají péči, lásku a ochranu staršího,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.
  • Zvyšování sebevědomí – „Studentka si tím může dokazovat, že je jiná než ostatní dívky ze třídy. Může se cítit mimořádně, protože právě ji si profesor vybral,“ upřesňuje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz

A co etika?

To, na čem se ovšem odborníci také shodují, je, že vztah profesora se studentkou není příliš etický, byť neodporuje zákonu. „Učitel totiž, ať už vědomě či nevědomě, zneužívá svého postavení. A vůbec tím nemám na mysli chlípného matikáře, který vyžaduje laskavosti od studentky pod hrozbou propadnutí. Profesor, který neodolá, totiž téměř jistě zadělává na problémy dívce i sobě. Od počátku je to nerovnoměrný vztah v rozdělení moci, a partnerský a sexuální vztah předpokládá spíše rovnováhu,“ tvrdí psycholožka Martina Porkertová.

Profesor by jednoduše měl být ten, kdo má rozum. Kdo ví, že takové románky většinou šťastně nekončí, naopak s sebou nesou spoustu komplikací v podobě nepříjemných spolužáků, ostatních kantorů a rozčilených rodičů, kteří své dítě poslali do školy za poněkud jiným typem vzdělání.

Co si o tom myslíte vy? Je vztah se studentkou etický?

Reklama

Související témata:

Načítám