Hlavní obsah

Klíšťata útočí: Boreliózu nosí domů mazlíčci!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nechte se před klíšťaty očkovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíšťata útočí! A letos ještě více a hlavně dříve než v předcházejících letech. Podle hygieniků za to může příliš rychlý příchod jara. Chraňte proto nejen před zákeřnou boreliózou sebe a své domácí mazlíčky všemi dostupnými prostředky, včetně očkování!

Článek

Klíště z kocoura rovnou do peřin

„Navštívila mě pacientka s tím, že si pod kolenem objevila klíště. Nikde v přírodě přitom dlouhou dobu nebyla," říká praktický lékař Libor Koláčný a pokračuje. „Jedinou možností byl tedy přenos z domácí kočky, která má přístup ven." Verzi potvrdila i majitelka zvířete. „Pitrýsek chodí každý den na zahradu a potom rovnou ke mně třeba do peřin nebo mi sedí na klíně. Nenapadlo mě, že by na mě mohl klíště přenést, mám ho už dva roky, ještě se to nestalo," uvedla chovatelka.

Protože se jí kolem ranky po členovci objevila klasická červená skvrna s ohraničeným zarudlým lemem a výbledem uprostřed (což je jedním z příznaků boreliózy), šla okamžitě k lékaři. Ten jí odebral krev na test, jež by měl s určitostí potvrdit či vyvrátit přítomnost borelií, způsobujících zákeřnou lymskou boreliózu. „Lékař nečekal na výsledky a preventivně mi nasadil patřičná antibiotika. Při včasné terapii prý není problém tuto nákazu zvládnout," dodala majitelka kocoura. Ten skončil také u lékaře - veterinárního. Proti klíšťatům dostal preparát Frontline.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebezpečí neberte na lehkou váhuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vakcinace proti borelióze? U nás neexistuje!

Na rozdíl od Spojených států, kde mají vakcínu proti lymské borelióze k dispozici už řadu let, našim vědcům se ji dosud vyvinout nepodařilo. Očkovací látka z USA je přitom pro u nás se vyskytující typ borelií bohužel neúčinná. Velmi ohrožené přenosem klíšťat z domácích zvířat jsou děti, u nichž může zanedbaná či nediagnostikovaná nemoc zanechat vážné a trvalé následky, s horší prognózou než u dospělých lidí. Na pozoru musí být i nastávající maminky. Asi největší strach zažila před čtyřmi týdny těhotná Lýdie M. (28). Ležela na chatě na lehátku a vedle ní si lebedil její jorkšírek. Najednou si na břiše pod oblečením nahmatala něco jako pupínek. Bylo to už přisáté klíště. „Bylo to hrozné. Mohla jsem se nakazit jak klíšťovou encefalitidou, tak lymskou boreliózou. Probrečela jsem dva dny. Po dvou týdnech jsem šla na testy, vše bylo naštěstí v pořádku, ale strachu jsem zažila dost."

Jak se před klíštětem chránit?

  • prevencí: u klíšťové encefalitidy existuje očkování (informujte se o nejvhodnějším čase), u boreliózy nikoli!
  • do přírody používejte vhodný oděv, nejlépe uzavřené sportovní boty a ponožky nebo podkolenky, pokrývku hlavy
  • repelenty, pro domácí zvířata pak například obojky proti klíšťatům, spreje
  • osvědčeným „babským" receptem je v sezoně preventivně polykat B-komplex, vaše kůže pak specifickým odérem klíšťata odrazuje

Jak na klíště

  • na už přisáté klíště nikdy nesahejte holýma rukama - použijte kapesník nebo pinzetu, dobré jsou i jemné gumové rukavice
  • klíště opatrně pinzetou nebo kapesníkem chytněte a vykruťte, informace o tom, že se musí klíště točit napravo nebo nalevo jsou pověry!
  • ranku okamžitě dezinfikujte, vhodný je Jodisol
  • klíště je nejlepší spláchnout do toalety, rozhodně jej nemačkejte, borelie mohou proniknout přes vaši kůži i z odstraněného členovce
  • několik dní až týdnů sledujte svůj zdravotní stav: máte-li i sebemenší podezření, zajděte k lékaři: typickým příznakem boreliózy je červená skvrna v místě přisátí, se zarudlými okraji a vyblednutým středem - postupně se zvětšuje
  • nepanikařte: nakaženo je jen malé procento klíšťat

Reklama

Související témata:

Načítám