Hlavní obsah

Záněty močových cest: Víme, jak jim předejít a co na ně zabírá!

Foto: thinkstock

Bolesti v podbřišku mohou signalizovat mimo jiné i potíže s močovým měchýřemFoto: thinkstock

Reklama

Zánětů močového měchýře i močových cest je v lednu nejvíce. Chcete se těmto potížím vyhnout? Poradíme vám, jak jim předejít.

Článek

Potřebujete na záchod mnohem častěji než obvykle? Bolí vás v podbřišku, či vás to dokonce pálí při močení? „Takto se mimo jiné projevují záněty močových cest a močového měchýře,“ upozorňuje privátní lékařka MUDr. Ivana Skřivánková. Terapeutka čínské medicíny Alena Vondráková doplňuje: „Právě leden je měsíc, kdy je močový měchýř nejvíce oslaben a ohrožen. Může za to nejen chlad a zima, ale i psychické vlivy jako je podrážděnost, strach, špatná nálada...“ Jak tedy zabránit tomu, aby vás trápil? Víme!

O co při něm jde?

Potíže močového traktu způsobují většinou bakteriální infekce, které postihují močový měchýř a močovou trubici. „Příčinou zánětu jsou obvykle bakterie Escherichia coli, žijící v trávicím traktu, odkud pronikají do trubice a dále do měchýře, kde se množí,“ vysvětluje Ivana Skřivánková. V porovnání s muži bývají ženy touto infekcí postiženy až padesátkrát častěji. Důvodem je, že jejich močová trubice je dlouhá pouze pět centimetrů oproti dvaceti centimetrům u mužů. Další významnou roli tu sehrává i blízké sousedství s konečníkem a pochvou. Proto jsou tyto záněty nezřídka doprovázeny poševní infekcí.

Foto: thinkstock

I intimní styk vám může přivodit potíže s močovým ústrojím. Dbejte oba na hygienuFoto: thinkstock

Věděli jste, že zánět močových cest je tak častý jako rýma? A že záněty trpí každá pátá žena opakovaně? Jediným řešením je podle odborníků účinná prevence. Opatrní proto buďte při prochladnutí, celkovém vyčerpání a dbejte oba na hygienu při pohlavním styku. Potížím zabráníte třeba i takovou drobností, jako je důkladnost při chození na malou: vždy se včas a úplně vyprázdněte.

Jaká je další prevence?

Riziko onemocnění zánětem močového měchýře lze zmírnit dodržováním několika zásad: „Vypijte denně 2 až 2,5 litru tekutin, dodržujte hygienu při sexuálním styku, nezadržujte často moč a užívejte vitamin C. Ten totiž zvyšuje kyselost moči, čímž vytváří nepříznivé prostředí pro množení bakterií,“ vysvětluje Ivana Skřivánková. Při infekci močových cest pomohou podle čínské terapeutky následující tipy:

Na prevenci:

  • Udržujte podbřišek i ledviny v teple, ne v přehnaném, aby se nestaly citlivými, ale pouze je chraňte před odkrytím.
  • Nenoste často tanga, nezůstávejte v mokrých plavkách.
  • Jste-li náchylní na problémy, jednou za měsíc si udělejte odvar z ječných krup: Lžíci krup vařte v litru vody asi hodinu, přeceďte a ochuťte šťávou z citronu a medem. Používá se i při léčbě.
  • Pravidelně jednou týdně popíjejte čaje z břízy, kopřiv a borůvek, které čistí, a především podporují močení.
Foto: thinkstock

Pití brusinkových džusů pomáhá při léčbě i prevenciFoto: thinkstock

K léčbě:

  • Tip redakce Zánět ledvin: Poznejte ho, dokud je čas. Více v článku. Pokud bolest neustoupí za tři dny, případně se ve vaší moči objevil náznak krve, navštivte lékaře. Ten podle charakteru obtíží pravděpodobně zvolí léčbu antibiotiky.
  • Během doby, kdy budete brát antibiotika, je důležité být v klidu, nesportovat či se nenamáhat hodně fyzicky, a vyhnout se slunečnímu záření i ve formě solária. Je vhodné pít hodně tekutin, zejména vody nebo čerstvé urologické čaje.
  • Jako doplněk k antibiotikům jsou doporučované brusinky v různých podobách: džusu, čaje, tablet, sušené či konzervované. Trpíte-li záněty opakovaně, zařaďte je do jídelníčku i běžně, fungují skvěle coby prevence: mají vysoký obsah vitaminu C a antibakteriální účinky.
  • Sedací koupel z heřmánku nebo čaj z listů proskurníku (3x denně) nasaďte jen v případě, že vás potíže již trápí.
  • Dobře funguje také tinktura z lichořeřišnice, která však nezabere ihned. Je potřeba ji užívat delší dobu, zhruba dva měsíce.

Nepodceňujte ho

Pokud se vaše potíže zvyšují či často opakují, je nutné navštívit odborníka. Opakované záněty mohou nejen narušit močové cesty, ale i zmenšit močový měchýř. Především však mohou vést i k dalším komplikacím − například zánětům ledvin. Ty jsou vždy závažné, a mohou dokonce ohrozit i život.

Jaké jsou vaše zkušenosti a co funguje na vás? Dejte o tom vědět ostatním!

Reklama

Načítám