Hlavní obsah
2,9
(108)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Možná hledáte tip na netradiční přílohu, možná se poohlížíte po zdravé večeři a možná prostě máte jen chuť na něco bez masa. Ať tak nebo onak, tenhle recept je přímo stvořený pro vás. Vychutnají si ho i zapřisáhlí masožravci!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na brambory
  • 500 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 balíček sýra halloumi
Na omáčku
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 lžička chilli
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžíce melasy
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 hrsti saturejky
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Brambory ve slupce dejte do pořádně osolené vody a uvařte skoro doměkka, trvá to asi 12 minut.

02.

Zapékací mísu vytřete olivovým olejem. Scezené brambory přendejte do mísy a velkou lžící (nebo pěstí, ale pozor, jsou horké!) je trochu rozmáčkněte. Polijte je ještě trochou olivového oleje. Pak vložte do předehřáté trouby a nechte asi 15 minut zapéct.

03.

Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zpěnit na troše oleje. Přidejte utřený česnek a nastrouhaný zázvor a nechte rozvonět. Nakonec přidejte chilli a lehce zpěňte i to – buďte přitom opatrní, snadno se připálí a zhořkne.

04.

Do pánve přilijte klasickou 475g plechovku krájených rajčat. Promíchejte a podle potřeby osolte. V této fázi můžete přidat i pár nakrájených sušených rajčat, která omáčce dodají kořeněnou chuť. Podlijte asi 120 ml vody a nechte pozvolna dusit. Dochuťte melasou.

05.

Zlehka opečené brambory vyndejte z trouby a tu přepněte na horní gril. Pokud gril nemáte, zvyšte teplotu na maximum.

06.

Na brambory rozprostřete rajčatovou omáčku a na tenké plátky pokrájený sýr halloumi. Toho dejte, kolik máte rádi, na uvedené množství klidně i 1,5 balíčku. Vložte na 5 minut pod gril, aby se sýr rozpekl.

07.

Podávejte ještě horké ozdobené trochou melasy a čerstvými bylinkami, vynikající je k tomu i bílý jogurt.

Brambory můžete zapéct na milion způsobů. Oblíbené a neodolatelně dobré jsou  klasické brambory dauphinoise nebo jako hlavní chod zapečené brambory s pórkem a vepřovou panenkou.

Reklama

Související témata:

Načítám