Hlavní obsah
3,6
(59)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Levná a chutná hostina? Vyzkoušejte pečená žebírka, kořeněné brambory a božský zelný salát. K posezení na zahradě a k vychlazenému pivu ladí tohle menu dokonale!

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Žebírka
  • 2 kg vepřových žeber
  • 200 ml tmavého piva
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
Brambory
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička skořice
  • 100 ml oleje
Salát
  • 300 g červeného zelí
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks jablek
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Žebírka pokrájejte na jednotlivé kusy a dejte je do velké mísy. Stroužky česneku prolisujte.

02.

K žebírkům přidejte pivo, kečup, protlak, hořčici, uzenou papriku, česnek, olej, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a nechte marinovat do druhého dne nebo aspoň dvě hodiny.

03.

Pak vše vyskládejte do pekáčku a přikryjte alobalem, lesklou stranou dovnitř, matnou ven. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinku. Pak alobal sejměte a pečte ještě půl hodinky.  

04.

Brambory oloupejte, nakrájejte na měsíčky a smíchejte s paprikou, skořicí a olejem. Pak je ještě osolte a opepřete podle chuti. 

05.

Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte je dozlatova. Bude to trvat asi půl hodinky. Plech s bramborami můžete vložit do trouby půl hodiny před dopečením brambor. 

06.

Zelí nakrouhejte, jablko nastrouhejte nahrubo a cibuli nakrájejte nadrobno. V rendlíku nechte rozpustit máslo a vše na něm opečte, dokud zelí nezměkne. Bude to trvat asi 15 minut.  

07.

Pak směs zasypte cukrem, promíchejte a nechte trochu zkaramelizovat. Nakonec podle chuti ještě osolte a opepřete. Hotová žebírka podávejte se zelným salátem a bramborami. 

Reklama

Načítám