Hlavní obsah

Žebírka s pečenými bramborami a zelným salátem

Hodnocení:
(58)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
střední

Levná a chutná hostina? Vyzkoušejte pečená žebírka, kořeněné brambory a božský zelný salát. K posezení na zahradě a k vychlazenému pivu ladí tohle menu dokonale!

Ingredience pro:
4 porce
Na žebírka
  • 2 kg vepřových žeber
  • 200 ml černého piva
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml oleje
  • sůl a pepř
Na brambory
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 ml oleje
  • sůl a pepř
Na salát
  • 300 g červeného zelí
  • 1 červená cibule
  • 1 jablko
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Žebírka pokrájejte na jednotlivé kusy a dejte je do velké mísy. Stroužky česneku prolisujte.

Krok 2: K žebírkům přidejte pivo, kečup, protlak, hořčici, uzenou papriku, česnek, olej, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a nechte marinovat do druhého dne nebo aspoň dvě hodiny.

Krok 3: Pak vše vyskládejte do pekáčku a přikryjte alobalem, lesklou stranou dovnitř, matnou ven. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinku. Pak alobal sejměte a pečte ještě půl hodinky.  

Krok 4: Brambory oloupejte, nakrájejte na měsíčky a smíchejte s paprikou, skořicí a olejem. Pak je ještě osolte a opepřete podle chuti. 

Krok 5: Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte je dozlatova. Bude to trvat asi půl hodinky. Plech s bramborami můžete vložit do trouby půl hodiny před dopečením brambor. 

Krok 6: Zelí nakrouhejte, jablko nastrouhejte nahrubo a cibuli nakrájejte nadrobno. V rendlíku nechte rozpustit máslo a vše na něm opečte, dokud zelí nezměkne. Bude to trvat asi 15 minut.  

Krok 7: Pak směs zasypte cukrem, promíchejte a nechte trochu zkaramelizovat. Nakonec podle chuti ještě osolte a opepřete. Hotová žebírka podávejte se zelným salátem a bramborami. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
16. 7. 2021

Reklama

Sdílejte článek