Hlavní obsah
3,4
(87)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte remosku? Pak víte, že ji můžete naplnit téměř čímkoli, a po zapečení vás čeká báječné jídlo z jednoho hrnce. Pro inspiraci přinášíme skvělou kombinaci brambor, pórku, masa, sýra a smetany. Určitě to zkuste a příště recept obměňte podle toho, co máte ve spíži či na zahrádce.

15 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na brambory
  • 1,2 kg brambor
  • 1 ks pórku
  • 2 ks cukety
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 6 stroužků česneku
  • 240 g blaťáckého zlata
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Z masa můžete dát například
  • 500 g krůtích prsou
  • 300 g uzeného masa
  • 400 g lososa
  • 500 g kuřecích prsou
Článek

Postup

01.

Oloupané nebo jen pořádně odrhnuté brambory pokrájejte na tenké plátky (čím tenčí budou, tím lépe se propečou), pórek a cukety nakrájejte na kolečka a maso na plátky. Např. krůtí, ale hodí si se i kuřecí, uzené nebo třeba losos a místo pórku klidně obyčejná cibule. Maso z obou stran osolte a opepřete. Sýr nastrouhejte a smetanu smíchejte s prolisovaným česnekem a bylinkami (tymián, saturejku a rozmarýn, ale hodí se i kopr, bazalka, oregano a další).

02.

Remosku nebo zapékací mísu vymažte máslem, na dno dejte polovinu brambor, cuket a pórku, osolte a opepřete, zlehka promíchejte a posypejte polovinou sýra. Na něj rozložte krůtu a pak zbytek zeleniny včetně brambor, osolte, opepřete a zlehka zamíchejte.

03.

Zalijte ochucenou smetanou, přiklopte pečicím víkem nebo dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu doměkka, během pečení v remosce neotvírejte, aby neunikalo teplo. Po hodině posypejte zbylým sýrem a dejte už jen krátce zapéct, aby se sýr rozpustil.

Když se řekne chalupářské vaření, určitě se vám vybaví i buřtguláš! Je rychlý, snadný a není snad nikdo, kdo by ho nemiloval.

Související témata:

Načítám