Hlavní obsah

Zapečené brambory v remosce s cuketou, sýrem a krůtou

Hodnocení:
(66)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
nízká

Máte remosku? Pak víte, že ji můžete naplnit téměř čímkoli, a po zapečení vás čeká báječné jídlo z jednoho hrnce. Pro inspiraci přinášíme skvělou kombinaci brambor, pórku, masa, sýra a smetany. Určitě to zkuste a příště recept obměňte podle toho, co máte ve spíži či na zahrádce.

Ingredience pro:
6 porcí
Na brambory
  • 1.2 kg brambor
  • 1 pórek
  • 2 cukety
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 6 stroužků česneku
  • 240 g blaťáckého zlata
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce másla
Z masa můžete dát například
  • 500 g krůtích prsou
  • 300 g uzeného masa
  • 400 g čerstvého lososa
  • 500 g kuřecích prsou
Článek

Postup

Krok 1: Oloupané nebo jen pořádně odrhnuté brambory pokrájejte na tenké plátky (čím tenčí budou, tím lépe se propečou), pórek a cukety nakrájejte na kolečka a maso na plátky. Dala jsem krůtí, ale hodí si se i kuřecí, uzené nebo třeba losos a místo pórku klidně obyčejná cibule. Maso z obou stran osolte a opepřete. Sýr nastrouhejte a smetanu smíchejte s prolisovaným česnekem a bylinkami (dala jsem tymián, saturejku a rozmarýn, ale hodí se i kopr, bazalka, oregano a další).

Krok 2: Remosku nebo zapékací mísu vymažte máslem, na dno dejte polovinu brambor, cuket a pórku, osolte a opepřete, zlehka promíchejte a posypejte polovinou sýra. Na něj rozložte krůtu a pak zbytek zeleniny včetně brambor, osolte, opepřete a zlehka zamíchejte.

Krok 3: Zalijte ochucenou smetanou, přiklopte pečicím víkem nebo dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu doměkka, během pečení v remosce neotvírejte, aby neunikalo teplo. Po hodině posypejte zbylým sýrem a dejte už jen krátce zapéct, aby se sýr rozpustil.

Když se řekne chalupářské vaření, určitě se vám vybaví i buřtguláš! Je rychlý, snadný a není snad nikdo, kdo by ho nemiloval.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek