Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte remosku? Pak víte, že ji můžete naplnit téměř čímkoli, a po zapečení vás čeká báječné jídlo z jednoho hrnce. Pro inspiraci přinášíme skvělou kombinaci brambor, pórku, masa, sýra a smetany. Určitě to zkuste a příště recept obměňte podle toho, co máte ve spíži či na zahrádce.

15 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na brambory
  • 1,2 kg brambor
  • 1 ks pórku
  • 2 ks cukety
  • 250 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 6 stroužků česneku
  • 240 g blaťáckého zlata
    7
  • 2 lžíce másla
    7
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Z masa můžete dát například
  • 500 g krůtích prsou
  • 300 g uzeného masa
  • 400 g lososa
    4
  • 500 g kuřecích prsou
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Oloupané nebo jen pořádně odrhnuté brambory pokrájejte na tenké plátky (čím tenčí budou, tím lépe se propečou), pórek a cukety nakrájejte na kolečka a maso na plátky. Např. krůtí, ale hodí si se i kuřecí, uzené nebo třeba losos a místo pórku klidně obyčejná cibule. Maso z obou stran osolte a opepřete. Sýr nastrouhejte a smetanu smíchejte s prolisovaným česnekem a bylinkami (tymián, saturejku a rozmarýn, ale hodí se i kopr, bazalka, oregano a další).

02.

Remosku nebo zapékací mísu vymažte máslem, na dno dejte polovinu brambor, cuket a pórku, osolte a opepřete, zlehka promíchejte a posypejte polovinou sýra. Na něj rozložte krůtu a pak zbytek zeleniny včetně brambor, osolte, opepřete a zlehka zamíchejte.

03.

Zalijte ochucenou smetanou, přiklopte pečicím víkem nebo dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu doměkka, během pečení v remosce neotvírejte, aby neunikalo teplo. Po hodině posypejte zbylým sýrem a dejte už jen krátce zapéct, aby se sýr rozpustil.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Když se řekne chalupářské vaření, určitě se vám vybaví i buřtguláš! Je rychlý, snadný a není snad nikdo, kdo by ho nemiloval.

Načítám