Hlavní obsah

Slané trhací houstičky se sýrem

Hodnocení:
(228)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Malé bochánky z kynutého těsta vypadají na první pohled jako klasické buchty, voní ale po česneku a uvnitř skrývají kousek jemného sýra. Přineste je na stůl prostřený na večírek, přidejte pomazánku či pikantní dip a nechte hosty, aby si sami ulamovali.

Ingredience pro:
12 kusů
Na těsto
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 30 ml oleje
  • 180 ml vlažné vody
Na dokončení
  • 12 kuliček mini mozzarelly
  • 60 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžičky sezamových semínek
Článek

Postup

Krok 1: Droždí rozdrobte do menší misky, přidejte k němu cukr a důkladně míchejte, až bude droždí téměř tekuté. Jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo?

Krok 2: Do mísy robotu prosejte mouku se solí a dobře promíchejte. Udělejte v mouce důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte olej, vlažnou vodu a kašičku z droždí a vypracujte hladké a pružné těsto. Nechte v teple kynout asi hodinu. Když nespěcháte, těsto zhruba po hodině propracujte a dejte znovu vykynout. Co dělat, když těsto nekyne?

Krok 3: V misce rozpusťte máslo. Lžící másla vymažte menší pekáček (nebo i dortovou formu) a ke zbytku másla přidejte prolisovaný česnek. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků, do každého zabalte kuličku sýra a vytvořte malý bochánek. Bochánky namáčejte v česnekovém másle a skládejte vedle sebe do pekáčku. Přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.

Krok 4: Rozpalte troubu na 180 stupňů. Rozkvedlejte vejce s trochou vody a pomašlujte povrch houstiček. Posypte sezamem, vložte do rozpálené trouby a pečte asi 25 minut, až je povrch zlatavý a houstičky upečené.

Krok 5: Hotové pečivo vyndejte z trouby a přikryjte volně utěrkou – houstičky se mírně zapaří a budou krásně vláčné. Podávejte jako party pečivo k různým dipům a pomazánkám.

Nevíte, jakou pomazánku k trhací pochoutce zvolit? Přece sýrovku a česnekovku! Inspirujte se: tři recepty na nejlepší sýrové česnekové pomazánky, jaké známe.

ynezorPumanzeSaNyknalC
31. 12. 2020

Reklama

Sdílejte článek