Hlavní obsah
Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Jednoduchý recept na klasické gratinované brambory se vám nikdy neztratí. K jemným plátkům brambor se nebojte přidat ani stejně jemně nakrájenou mrkev a petržel.

30 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
    7
  • 250 ml crème fraîche
    7
  • 1 špetka muškátového oříšku
    8
  • 1 stroužek česneku
  • 75 g másla
    7
  • 1,2 kg brambor
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

V kastrolku smíchejte smetanu ke šlehání, crème fraîche, bobkový list, tymián, špetku muškátového oříšku a polovinu stroužku česneku. Asi dvě minuty vařte a pak nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

02.

Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte máslem a vytřete řeznou stranou česneku. Brambory nakrájejte na velmi tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně (struhadlo na tenké plátky zeleniny). Zbytek másla rozpusťte. Ze smetany vyndejte bobkový list, česnek a tymián.

03.

Do pekáčku rozprostřete brambory, zalijte smetanou a asi hodinu zapékejte dozlatova. Povrch potřete rozpuštěným máslem a ještě nechte dopéct krustičku. Po vyndání z trouby nechte deset minut odpočinout a můžete podávat.

Máte rádi gratinované brambory? Vyzkoušejte gratinovanou jarní cibulku anebo kapustičky se slaninou.

Související témata:

Načítám