Hlavní obsah

Zapečené brambory: Tyhle variace znáte?

Foto: Marie Bartošová

Brambory ve třech chutných variacích

30. 9. 2013

S pozdně letní úrodou se vám doma nahromadily brambory, a vy nevíte, co z nich uvařit? Připravili jsme pro vás tři recepty, které jsou téměř bez práce. O to více si pak ale výsledek vychutnáte!

Článek

Jednou se zelím, podruhé se sýrem a nakonec s ančovičkami. To jsou tři bramborové nápady s nádechem podzimu, do kterých se dnes společně pustíme. Nebojte se, jejich příprava vám zabere minimálně energie i času. Tady jsou!

Rychlovka se zelím

Na 4 porce potřebujete: 5 větších brambor, 300 g bílého kysaného zelí, 3 pikantní klobásy, 200 ml smetany, sůl a pepř

Foto: Marie Bartošová

S pikantní klobásou vám zachutnají

Postup: Brambory oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Jimi vystelte dna čtyř menších zapékacích misek (dle očekávaného hladu strávníka). Přes ně rozprostřete plátky klobásy a pokryjte je zelím, ze kterého jste vymačkali šťávu a překrájeli jste ho. Nezapomeňte posolit, opepřit, zalít smetanou a je to. Pekáček nechte v troubě asi 25 minut při 180 stupních a může se podávat!

Inspirace s ančovičkami

Na 4 porce potřebujete: 6 menších brambor, 1 červenou cibuli, 300 g kuřecího masa, 4 lžíce olivového oleje, menší plechovku ančoviček, sůl, pepř, lístky bazalky, 2 lžíce balzamikového octa, případně pečivo na doplnění

Foto: Marie Bartošová

Kombinace bazalky a balzamika nikdy nezklame

Postup: Brambory oloupejte a škrabkou na brambory nakrájejte na tenounké plátky. Vložte je do pekáčku, pokapejte olejem a navrstvěte k nim měsíčky červené cibule, malé kousky kuřecího masa, ančovičky i natrhanou bazalku. Doplňte solí, pepřem a vše v pekáčku promíchejte. Připravenou směs vložte do rozpálené trouby a pečte ji při 180 stupních asi 35 minut. Nezapomeňte ji pravidelně promíchávat vařečkou a před podávaváním pokapat octem!

Variace s pivním sýrem

Na 4 porce potřebujete: 6 větších brambor, 200 g anglické slaniny, 200 g pivního sýru, 2 lžíce másla, sůl, pepř, pažitku na posypání

Foto: Marie Bartošová

Křupavý sýr se slaninou? To nemůže dopadnout špatně!

Postup: Brambory vařte ve slupce asi 15 minut. Poté je slijte, ponořte do studené vody a za pár minut je i oloupejte. Předvařené brambory pak nakrájejte asi na centimetr silné plátky a vložte je do pekáčku, který jste bohatě vymazali máslem. Přidejte nakrájenou slaninu, kousky sýru, sůl, pepř, vše promíchejte a dejte péct na 20 minut při 200 stupních. Na talíři ještě porci posypte pažitkou a hostina může začít.

A v jakých kombinacích milujete brambory vy? Podělte se s námi o své nápady v diskusi nebo v rubrice Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek