Hlavní obsah

Zapečený chléb s podzimní zeleninou a sýrem

Hodnocení:
(82)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Lehká a zdravá podzimní večeře, která vás nadopuje spoustou vitaminů. Když jí věnujete chvilku péče, výrazně ochutíte listy salátu, řepu nakrájíte na tenké plátky a použijete dobrý kváskový chléb, svou chutí vás nadchne.

Ingredience pro:
4 porce
Na malý salát z rukoly
  • 4 hrsti čerstvé rukoly
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
Na zapečenou zeleninu
  • 3 červené cibule
  • 4 červené řepy
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 6 snítek tymiánu
  • 1 špetka pepře
Na dokončení
  • 4 velké krajíce chleba
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 120 g kozího sýru
  • 2 lžíce piniových semínek
  • 2 lžíce balzamikové redukce
Článek

Postup

Krok 1: Rozpalte troubu na 210 stupňů a rošt umístěte do horní třetiny. V misce metličkou prošlehejte suroviny na salátovou zálivku, zlehka v ní obalte lístky rukoly a nechte chvilku stranou.

Krok 2: Ve velké skleněné míse prošlehejte dvě lžíce oleje, špetku soli, půl lžičky cukru a lístky tymiánu. Cibuli oloupejte, nakrájejte na osminy a řádně promíchejte v míse s olejem. Plech vyložte papírem na pečení, přesuňte na něj cibuli a dejte péct.

Krok 3: Do uvolněné mísy nakrájejte (pomocí mandolíny) na tenká kolečka omytou a oloupanou řepu. Přidejte čtyři lžíce oleje, půl lžičky cukru, špetku soli a pepře, tymián a dobře promíchejte. Řepu rozprostřete v tenké vrstvě na plech k cibuli a dál společně pečte, občas promíchejte.

Krok 4: Zatímco se peče zelenina, nasucho opečte plátky chleba. Asi po půl hodině pečení by měla mít cibule lehce zkaramelizované okraje a řepa by měla být vláčná, ale stále lehounce křupavá. Vyjměte zeleninu a přepněte troubu na gril.

Krok 5: Každý krajíc chleba pokapejte lžící olivového oleje, navršte na něj pečenou řepu, přidejte kolečko kozího sýra a ještě minutku zapečte pod grilem (dobře hlídejte, trouba je rozpálená a sýru postačí opravdu chvilka).

Krok 6: Na talíř dejte malou hrst salátu, přidejte opečený chléb, navrch přidejte ještě cibuli, pár lístků rukoly, piniová semínka a zakápněte balzamikovou redukcí. Ihned podávejte.

Moje tipy: Místo piniových oříšků můžete použít vlašské ořechy nebo nadrcená dýňová semínka. Balzamikovou redukci skvěle nahradí kapka medu.

Jestli máte rádi červenou řepu, mohl by vám chutnat také salát z řepy, čočky a sýru nebo tyhle skvělé řepné karbanátky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
30. 9. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.