Hlavní obsah

Karbanátky z červené řepy se sýrem

Hodnocení:
(120)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Někdo má červenou řepu rád, jiný se jí vyhýbá jako čert kříži. Já patřím k těm, kdo řepu milují. A tyhle karbanátky jsem si šla hned po focení do tohoto článku udělat ještě jednou. Jsou totiž výjimečně skvělé!

Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g červené řepy
  • 2 jarní cibulky
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 citron
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 120 g sýru feta
  • sůl a pepř
  • 1 lžička tymiánu
  • olej na smažení
Článek

Postup

Krok 1: Červenou řepu oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Cibulku nakrájejte najemno. Z řepy vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu a přidejte cibulku a utřený česnek.

Krok 2: Z poloviny citronu jemně ostrouhejte kůru a spolu se šťávou z asi 3/4 citronu přidejte k řepě – záleží na vašich chuťových preferencích, ale citronová šťáva dodá sladké řepě šmrnc. Přidejte i na kousky nadrobený sýr feta (může být i balkánský sýr), vejce, hladkou mouku, sůl a pepř a tymián. Vše promíchejte, výsledné těsto by mělo hezky držet pohromadě.

Krok 3: V pánvi rozehřejte trochu oleje a lžící naneste hromádku těsta, kterou rozplácněte na karbanátek. Nejdřív udělejte jeden zkušební, pokud by se rozpadal, podle potřeby zahusťte ještě trochou mouky, nebo nařeďte trošičkou mléka. 

Krok 4: Postupně osmažte z obou stran všechny karbanátky, množství vyjde podle velikosti asi na 8 kusů. Podávejte s bramborami nebo jen salátem z polníčku a dipem ze zakysané smetany.

Máte rádi zeleninové placky? Vyzkoušejte taky třeba tyhle zelňáky nebo cuketové karbanátky. Nebo dáte přednost mrkvovým či květákovým?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama