Hlavní obsah

Nástrahy zápisu do školy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zápis je možné dítěti odložitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již za pár týdnů nastane v životě mnoha našich dětí den D: zápis do první třídy. A zatímco nástup dítěte do školy lze odložit, k zápisu se dítě s rodiči dostavit musí. Dokonce i v případě, že o odkladu je již rozhodnuto.

Článek

Již za pár týdnů nastane v životě mnoha našich dětí den D: zápis do první třídy. A zatímco nástup dítěte do školy lze odložit, k zápisu se dítě s rodiči dostavit musí. Dokonce i v případě, že o odkladu je již rozhodnuto.

Pokud jste už v době zápisu přesvědčeni o nutnosti odkladu, přesto do vámi vybrané školy s dítětem musíte dojít. Vyplníte zápisový lístek a zažádáte o odklad (nejpozději do poloviny března). Pokud ředitel školy odklad povolí, nemusí dítě k zápisu v dalším školním roce.

Pojďme se ale blíže podívat na vlastní průběh zápisu. Na děti čeká vyzdobená třída a vlídně naladěné učitelky. Ale také nenápadné testování - umí dítě pojmenovat barvy? A zná základní geometrické tvary? Umí převyprávět známou pohádku svými slovy? A jak dokáže namalovat postavu? Někde vyzkoušejí i základní matematické představy - kolik jablíček je namalováno na tomhle obrázku? Na závěr děti většinou dostanou drobné dárky vyrobené staršími žáky a jdou s novou zkušeností domů.

Řekni Ř

Na co vás učitelky mohou upozornit? Většinou na problémy s výslovností. A co horšího, logopedických vad rok od roku přibývá a jsou těžší než dříve. Ano, logopedické problémy mohou být skutečně důvodem k odkladu, a to i v případě, že dítě je jinak na školu zralé. Prvňáčka s vadou řeči čekají totiž problémy se skládáním slabik, čtením, hláskovou analýzou slov, později s diktáty a podobně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mnoho dětí má problémy s řečíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Že k zápisu chodí děti a nejen rodiče či dokonce pouhý vyplněný formulář má svůj význam. Vaše ratolest na vlastní oči uvidí, kde vlastně bude v následujících letech trávit tolik času. Musí se projevit v neznámém prostředí, musí překonat - někdy poprvé v životě - trému.

Je dobré udělat ze zápisu trošku rodinnou slavnost. Pokud je to možné, měli by jít k zápisu se svým slavnostně nastrojeným dítětem oba rodiče a dát mu tak najevo, že právě nastal ten dlouho očekávaný den D. Dítě si zaslouží pocit, že právě dnes se všechno točí kolem něj. Udělalo totiž první krok na dlouhé cestě k dospělosti.

Reklama

Související témata:

Načítám