Hlavní obsah

Zapomínáte? Oživte svou paměť!

Foto: shutterstock.com

Zapomínání je součástí životaFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte problémy s pamětí? Děsí vás, že občas zapomenete, co jste chtěla udělat? A už jen sotva byste dala dohromady jména vašich bývalých spolužáků? A to vám zdaleka nebylo šedesát. I paměť zkrátka potřebuje občas oživit. Poradíme, jak si udržet svěží mysl i paměť ještě na mnoho let!

Článek

Člověk má největší schopnost uchovávat myšlenky ve věku mezi devatenácti a jednadvaceti lety. Pak se funkce paměti výrazně zhoršuje a zapomínání se stává stále častější součástí vašeho života. Boj s udržením paměti však nemusí být nutně ztracený. Existuje celá řada způsobů, jak paměť osvěžovat a udržovat takříkajíc v kondici.

Krátký spánek

Jednou z účinných metod, jak oživit paměť a vůbec mozkovou činnost, je krátký spánek během dne. „Je vědecky prokázáno, že pokud si během dne lehnete, zhruba šestiminutový spánek zefektivní funkce vašeho mozku a vám pak bude lépe pracovat nejen paměť, ale také budete snadněji a s jistým nadhledem řešit problémy," říká lékařka Jarmila Nová.

Pozor ale, krátký spánek během dne by neměl rozhodně překračovat dobu dvaceti minut, protože pak mozek přechází do fáze hlubšího spánku. A probudit se z hlubokého spánku násilím, třeba nastaveným budíkem nebo vlivem hluku během dne, není vhodné. Tělo i mozek zažívají šok a paměť tím naopak trpí. „Je třeba ale také zmínit, že lidé nad šedesát let by se měli krátkým spánkům během dne raději vyhýbat. U nich totiž pak vzrůstá riziko mozkové mrtvice. Metoda oživení paměti krátkým spánkem je vhodná pouze pro mladé lidi a lidi středního věku," dodává lékařka Nová.

Foto: shutterstock.com

Krátký spánek zefektivňuje mozkové funkceFoto: shutterstock.com

Pomůže i chemie

Zlepšit paměť pomáhá také celá řada doplňků stravy, které si můžete běžně zakoupit v lékárně. Mezi nejznámější produkty rozhodně patří ty, které obsahují složky z ginkgo biloby. Prodávají se nejrůznější čaje, ale také tabletky. „Produkty s gingko bilobou fungují na jednoduchém principu - lepším prokrvení mozku. Díky tomu se do mozku dostane více kyslíku, který mysl osvěžuje a regeneruje," vysvětluje Mudr. Nová.

Velmi populární jsou také přípravky s obsahem guarany, která působí zase na principu povzbudivých stimulačních látek, jako je guaranin, kofein a velké množství tříslovin. Takováto kombinace působí i blahodárně na vaši náladu a napomáhá proti stresu. Přípravky s guaranou nejsou návykové. Oproti produktům obsahujícím ginkgo bilobu mají ty s obsahem guarany okamžitější účinnost. Efekt je patrný prakticky za několik minut, zatímco ginkgo se doporučuje užívat dlouhodobě.

Jezte sóju a ovoce

I běžná strava ale dokáže vaší paměti výrazně napomoci. „Pro udržení paměti v kondici se doporučuje jíst hlavně hodně ovoce, zejména toho šťavnatého, jako je ananas, broskve či třeba grepy. Jedná se o zdroje serotininu a ten odbourává deprese a má blahodárný vliv na vyvážený chod procesů v mozku. Podporujte i paměť, zejména tu dlouhodobou," říká lékařka Jarmila Nová. A dodává, že pro zlepšení paměti, byť zase z jiných důvodů, se vyplatí jíst také sójové produkty a česnek. Česnek se doporučuje i lidem s rozsáhlejším poškozením paměti.

A co zabírá na vaši paměť? Poraďte nám na info@prozeny.cz!

Související témata:

Načítám