Hlavní obsah

Zasaďte si levanduli, potěší vás z ní limonáda, olej i vonné sáčky

Foto: Kateryna Yakovlieva, Shutterstock.com

Foto: Kateryna Yakovlieva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Levandule bývá ozdobou zahrad i parků, ale známá je především výraznou vůní. Je celkem odolná a její pěstování není nijak složité. Navíc má široké spektrum využití, od kosmetiky až po limonádu.

Článek

Levandule vytváří dřevnatějící keříky vysoké 20 až 60 centimetrů, které jsou mrazuvzdorné. Potřebuje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu, ale na živiny náročná není. Je ideální k vytvoření voňavého zátiší na zahradě, ale i k pěstování ve velkých nádobách třeba na terase nebo balkoně. Včely i motýli tuto tuto rostlinu milují.

Ze semínek i sazenic

Pokud chcete pěstovat levanduli, ať už pro radost, nebo z ní chcete mít i užitek, nejjednodušší je koupit vzrostlejší kontejnerované sazenice. Ty můžete vysazovat prakticky po celý rok. Jestli si ji chcete vypěstovat sami, semena koupená v zahradnických potřebách vysejte do misek, kde vyklíčí asi po třech až čtyřech týdnech. Pěticentimetrové levandule pak jednotlivě přesadíte do malých květináčů a na jaře či v průběhu léta je vysadíte na zahradu. Počítejte však s tím, že první dva roky levandule roste dost pomalu.

Uklidní, vyčistí i chutná

Levandule má uklidňující a harmonizující účinky na tělo i duši, napomáhá dobrému spánku, je vhodná i pro péči o pokožku. Čistou silici v domácích podmínkách nezískáte, to však neznamená, že se na levanduli můžete jen dívat. Naopak, nádherně vonící květy z vlastní zahrádky či květináče můžete využít mnoha způsoby: udělejte si čaj, vyrobte pleťovou vodu, olej či skvěle chutnající a osvěžující limonádu.

Foto: fotohunter , Shutterstock.com

Pravlastí levandule je zřejmě Persie, odkud se rozšířila do celé EvropyFoto: fotohunter , Shutterstock.com

Na zklidnění nervů i pokožky

Čaj z levandule odstraňuje poruchy spánku, zmírňuje bolesti hlavy, funguje proti nadýmání, zažívacím potížím nervového původu i žaludečním křečím. Přináší úlevu při menstruačních bolestech a kašli. Příprava je opravdu jednoduchá: 2 lžičky sušených květů spařte horkou vodou a nechte 5 minut vyluhovat pod pokličkou. Poté sceďte a v případě zmíněných obtíží popíjejte třikrát denně.

Uklidňující je rovněž koupel. Také zlepšuje krevní oběh, celkově regeneruje a podporuje hojení spálenin (i těch od sluníčka). Je osvědčená jako doplňková léčba plísní a ekzémů. Do vody ve vaně můžete přidat buď litr silnějšího levandulového nálevu, nebo sáček s květy zavěsit do proudu tekoucí teplé vody.

Pleťová voda čistí a osvěžuje

Hrst sušených levandulových květů zalejte sklenicí nesycené minerální vody, přidejte malý šálek jablečného octa a protřepejte. Směs nechte luhovat při pokojové teplotě v pořádně uzavřené sklenici 1 až 3 týdny. Pak přeceďte a slejte do lahvičky s rozprašovačem. Získáte tak výtečný přípravek na vyčištění, osvěžení, ale i zklidnění podrážděné pokožky.

Foto: Odua Image, Shutterstock.com

Levandulová limonáda nejen báječně chutná, ale i krásně voníFoto: Odua Image, Shutterstock.com

Skvělá limonáda pro horké dny

K výrobě chutné, osvěžující limonády potřebuje 100 g třtinového cukru nebo medu, 2 lžíce levandulových květů, 0,5 litru vody a citron. Jak na to? Smíchejte vodu, cukr či med, levanduli a přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhněte plamínek či plotýnku na menší výhřev a vařte ještě 5 minut. Pak sirup přikryjte pokličkou, po vychladnutí jej sceďte a nalejte do džbánu. Přidejte vymačkanou citronovou šťávu, led a perlivou nebo kohoutkovou vodu. Na ozdobu můžete použít větvičky levandule i s květy.

Levanduli můžete využít i jako kuchyňské koření, čerstvé květy se kandují, přidávají do marmelád, slouží jako ozdoba dezertů...

Olej na klouby i suchou pleť

Nosný (rýžový, mandlový či olivový) olej pomalu zahřejte na pánvi. Zalejte jím čerstvé či sušené levandulové květy připravené ve sklenici a přikryjte ji kuchyňskou fólií tak, aby nespadla. Nádobu uložte na chladném a tmavém místě a jednou denně směs protřepejte, aby se esence z levandulových kvítků uvolnila. Zhruba po měsíci luhování lžící květy pořádně vymačkejte a výsledný olej uskladněte v uzavíratelné skleněné lahvičce.

Levandule je osvědčenou dekorací. Případně sáčky se sušenými květy umístěte do skříně. Prádlo nejen krásně provoní, ale spolehlivě zažene moly.

Související témata:

Načítám