Hlavní obsah

Zatočte s bolestí. Bez pilulky!

Foto: Thinkstock

S bolestí se dá bojovat i jinak než tabletamiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolesti zubů, zad nebo hlavy dokážou pekelně potrápit. Jak se jich účinně zbavit? Většina z nás hned sáhne po nějakém prášku, ale co když pilulka zrovna není po ruce? Víme, jaké vychytávky zabírají stejně dobře jako lék. Odteď už budete mít bolest vždycky pod kontrolou!

Článek

Prášky na bolest mohou mít různé vedlejší účinky a není nutné řešit bolest jen pilulkou. Poradíme vám, jak ji zahnat i bez nich, než vyhledáte lékaře, což je u většiny případů nutné.

Bolest zubů

Není nic horšího, než když bolí zuby. Na vině bývá často nevhodný jídelníček skládající se z příliš sladkých a moučných jídel nebo nedostatečná zubní hygiena. Bolest provází nejčastěji zubní kaz nebo paradontóza. Vždy je třeba zajít k zubaři, ale než se k němu dostanete, zkuste naše rady.

První pomoc

  • Výplachy úst. Naše babičky používaly vlažné odvary z šalvěje, heřmánku, chmele nebo kozlíku lékařského. Mezi přírodní analgetika patří i svařený hřebíček. Výplachy provádějte 3x denně. Pomáhá i zázvor umístěný přímo do zubu nebo jeho okolí. Při zánětu dásní pomohou výplachy s přípravky s chlorhexidinem nebo slanou vodou.
  • Studené a teplé obklady. Umísťují se přímo na zuby nebo dásně. Pokud vás trápí tupá bolest, přiložte teplý obklad a na pulzující bolest studený. Pokud je poškozená jen zubní sklovina, pomůže výplach teplou vodou. Pokud to nezabere, zkuste naopak studenou.
  • Homeopatika. Zkusit můžete i přírodní produkty jako Mercurius Solubilis nebo homeopatické globule ve složení Belladonna. „Při akutní bolesti zubů použijte chamomillu,“ radí homeopat Václav Hrabák.
  • Odstraňte zbytky jídla. Příčinou bolesti může být i kousek jídla, který uvízl v zubu. Pomocí baterky zjistěte, zda tomu tak je, a jídlo odstraňte.
  • Zavřít pusu a nedotýkat se zuby. Když je čelist uvolněná, nevzniká tlak na bolavý zub. Do úst zároveň neproniká dráždivý studený vzduch.

Menstruační bolest

Až 75 procent žen trpí bolestmi při menstruaci. Jde o projev hormonální nerovnováhy a nemoci. V poslední době se to často řeší hned od počátku hormonální léčbou. Příčinou bolesti mohou být poruchy menstruačního cyklu, myomy (svalové uzly), špatná činnost ledvin či jater, ale i nevhodný jídelníček. Jak si pomoci?

První pomoc

  • Zahřejte si břicho. Je jedno, zda si dáte horkou sprchu nebo si přiložíte teplý obklad na břicho. Jako obklad poslouží i pet lahev s teplou vodou.
  • Správná poloha.Podložte si záda polštářem. Podle potřeby lze podložku zvyšovat tak dlouho, dokud se vám neuleví. Můžete si také přitáhnout nohy k břichu nebo si je natáhnout, to ale v poloze na břiše.
  • Lehké cvičení. Zkuste třeba pozvolnou jízdu na rotopedu nebo procházku na čerstvém vzduchu. Nesmí se však silová cvičení, takže na posilovnu zapomeňte. Počítejte také s vyšší intenzitou krvácení.
  • Málo solit.Když sůl omezíte, zmírníte bolest. Nadměrné solení zatěžuje ledviny, na kterých je menstruační cyklus závislý stejně jako na játrech.
  • Vitaminy B6 a E.B6 snižuje nadýmání a plynatost, což zvyšuje bolestivost menstruace. Najdete ho třeba ve vejcích, banánech, avokádu, mrkvi nebo v játrech. Vitamin E snižuje návaly horka a zlepšuje pocit sucha v pochvě, což jsou také doprovodné jevy. Na zklidnění bolesti pomáhá i zázvorový čaj.
  • Antikoncepce. „Od bolestivé menstruace často uleví hormonální antikoncepce,“ radí gynekoložka Zuzana Fučíková. Výběr určuje lékař, ale je třeba ho na to upozornit.

Bolest hlavy

„Největší skupinu bolestí hlavy, asi 75 procent, tvoří takzvané primární bolesti. Vyskytují se samy o sobě a na jejich vzniku se nepodílí žádné jiné onemocnění,“ vysvětluje doktorka Silva Šebková. Nejznámější je migréna, nejčastější je ovšem takzvaná tenzní bolest hlavy (jde o bolest z nadměrného psychického napětí). Sekundární bolest hlavy je způsobena jiným onemocněním. Určit důvod bolesti je těžké. Když už je tak nesnesitelná, že to má negativní dopad na vaše běžné denní aktivity, je třeba vyhledat lékaře.

První pomoc

  • Klid a studený obklad. Na bolest primárně blahodárně působí studený obklad a klidová poloha.
  • Jemné tření spánků a masáž krku. Masáž provádějte v klidové poloze.
  • Ozdravte jídelníček. Je důležité jíst pravidelně a vyvarovat se čokolády a plísňových sýrů, které obsahují látky, jež mohou způsobit migrénu.
  • Správný režim spánku. S bolestmi hlavy souvisí jak nedostatek spánku, tak přebytek. Je třeba dodržovat cca 6,5 hodin.
  • Botox. Nejnovější metoda, jak se zbavit migrény. Jak to funguje, se dočtete zde.
  • Akupresura. Stiskněte bod na pravé ruce mezi palcem a ukazováčkem. Je to asi tam, kde končí rýha v pokožce, když oba prsty přitisknete k sobě. Místo je citlivější než jeho okolí. (Masáž tohoto bodu zmírňuje i bolest zubů, ramen, pomáhá při alergiích nebo únavě.) Na utlumení bolesti spojené s krční páteří postačí stisknout nebo jemně masírovat bod na vnitřním konci obočí. Tlaku v hlavě se zbavíte, když zatlačíte na bod na vrcholu přední části hlavy. Je třeba ho masírovat asi pět minut. Můžete při tom střídat intenzitu tlaku. Stlačení by mělo trvat pět sekund, uvolnění tři. Další techniky, které zabírají na bolest hlavy, ukáže naše video zde.

Bolest zad

Bolesti zad patří mezi civilizační choroby. Alespoň jednou v životě se s nimi setkalo 80 procent lidí. Jen čtvrtina z nich je způsobena onemocněním páteře. Za ostatními stojí špatné životní návyky jako sedavé zaměstnání, špatné držení těla, jednostranná zátěž, nedostatečná nebo přílišná aktivita a podobně. Za bolestí může stát i vážnější problém, jako jsou křeče zádových svalů (hexenšus), skřípnutý nerv, vyhřezlá ploténka a podobně, proto při neustávajících problémech vyhledejte odborníka (fyzioterapeut, ortoped).

První pomoc

  • Klid a suché teplo. Nahřejte si místo bolesti třeba elektrickou dečkou. Je třeba se uvolnit a položit. Mnohdy i zpevnit záda.
  • Rehabilitace. Pro zmírnění bolesti se doporučují rehabilitace, délku, způsob a rozsah cviků určuje lékař. Formou rehabilitace jsou různé masáže, nahřívání (parafínem, bahnem či umělým sluncem), speciální cvičení, ale také elektro či magnetoléčba.
  • Cílené pravidelné cvičení. Doporučuje se jóga, strečink, plavání, chůze nebo fitball. Inspiraci nadete zde.
  • Bederní nebo ledvinový pás. Je vhodný k prevenci a léčbě bolestí páteře i zánětů močových cest.
  • Prevence. Bolestem zad lze i předejít vhodnou volbou židle, lůžka (rošt, matrace, polštáře). Jak na zdravý spánek se dočtete zde.

Když bolí klouby

Bolest kloubů vás může překvapit v každém věku. Stojí za ní velká námaha, vyšší věk, genetika, nemoc, sedavý způsob života, nadváha, přirozené stárnutí chrupavky, nárazová fyzická zátěž, nesprávná životospráva, záněty a zlomeniny. Nejčastěji se jedná o revma, což je souhrnný název pro různá onemocnění kloubů (zhruba 400 nemocí), vaziva, šlach a svalů. K nejznámějším patří artróza nebo revmatoidní artritida.

První pomoc

  • Studené mokré zábaly. Fungují na zmírnění bolesti.
  • Kryoterapie. Tělo je krátkodobě vystaveno extrémně nízkým teplotám.
  • Balneoterapie. Na revma pomáhají i bahenní a rašelinové zábaly.
  • Křenové obklady. Křen dokáže kůži prohřát. Tkáň se silně prokrví a bolest ustoupí.
  • Homeopatie. Při bolavých kloubech zkuste Bryonii albu, při horkých oteklých kloubech Apis mellificu, při vznikající revmatické ztuhlosti, kdy se bolest kloubu zhoršuje při počátečním pohybu, ale po rozhýbání bolest ustupuje, je vhodné dlouhodobě užívat Rhus toxicodendron.

A máte vy nějaký osvědčený recept, jak se zbavit konkrétní bolesti?

Reklama

Související témata:

Načítám