Hlavní obsah

Jaké květiny do dětského pokoje?

Foto: shutterstock.com

Děti mají kytičky rádyFoto: shutterstock.com

Reklama

Pokojové rostliny jsou ozdobou našich obýváků, jídelen nebo hal. Ale kolik květin mají ve svém pokoji vaše děti? Že žádnou? Již dnes to můžete změnit. Přinášíme vám tipy na květiny, které pokoj vaší ratolesti nejen ozdobí, ale i ozdraví!

Článek

Květiny působí na děti pozitivně už jen tím, že je v pokojíčku mají. Prokázalo to několik seriózních výzkumů: „Hrnkové rostliny například čistí vzduch a zachytávají prach a další nečistoty. Zvyšují také vzdušnou vlhkost,“ vyjmenovává Denisa Lexová z Holandské květinové kanceláře.

Navíc podle psychologů mohou vést děti i k větší odpovědnosti. Často totiž považují vlastní rostlinku za něco jako domácího mazlíčka, který je potřebuje, a proto se o něj starají. Je to nejen výchovné, ale i zábavné, protože potomci mohou sledovat, jak jim kytky rostou a kvetou.Ovšem chceme-li, aby naše dítko péče o rostlinku nepřestala po týdnu bavit, je třeba vybrat nějakou odolnou a hlavně zajímavou!

Jaké květiny volit?

Gerbery– jsou dětem velmi blízké, protože zpočátku kreslí všechny květiny jako gerbery. K pěstování doma je nejvhodnější varianta s krátkým květním stvolem. Gerberu umístíme na světlé stanoviště a děti by ji měly zalévat tak, aby zemina nikdy zcela nevyschla a zároveň nebyla přemokřená.

Masožravky - fascinují nejen děti, neboť je mohou krmit drobným hmyzem, o který sice rostlina většinou nejeví zájem, ale to nevadí. Také je děti potřeba naučit, že všeho moc škodí a neustálým krmením mohou masožravku zahubit. Podstatné a zábavné při jejich pěstování je, že květina s nimi určitým způsobem komunikuje. Lasturovité listy mucholapek se skládají ze dvou polovin, na jejichž vnitřní straně se nachází citlivé chloupky. Pokud se jich něco dotkne dvakrát v průběhu dvaceti sekund, rostlina se domnívá, že je uvnitř moucha, sklapne list a stráví kořist.

Foto: shutterstock.com

Květina by měla být zajímavá a odolnáFoto: shutterstock.com

Láčkovka produkuje sladký nektar a jen čeká, až večeře sama přiletí. Hmyz přilákaný sladkou šťávou vleze dovnitř a hledá další. Těsně pod okrajem láčky ji skutečně najde, ale následuje vosková skluzavka do hlubin. Na dně oběť zahyne a poslouží láčkovce jako potrava. Rostlina vyžaduje teplé, stinné a dostatečně vlhké prostředí. Zavěste ji do výšky a postřikujte alespoň dvakrát denně.

Kaktus – díky svým bodlinám je pro děti zajímavý a zároveň z něj mají určitý respekt, protože se bojí trnů. Pro začínající pěstitele je vhodný ale například kaktus Gymnocalycium, který nemá příliš husté trny a navíc nádherně kvete. Přežije i nepravidelnou dětskou péči, protože mu nevadí ani suchá zem.

Hrnková růže - růže patří mezi květiny, které děti poznají velmi brzo a brzo si je zapamatují. Na domácí pěstování je vhodná hrnková růže, která kvete několikrát do roka, což bude děti bavit. Stačí ji po odkvětu zastřihnout asi na pěticentimetrovou výšku a ona zhruba po dvou měsících opět vykvete.

Begonie - je vhodná spíš pro větší děti, protože ji sice musíme často zalévat, ale na druhé straně nesnáší přemokření. Kvete i v zimě, ale vyžaduje dobré světlo.

Už víte, jakého zeleného „miláčka" pořídíte vašemu dítěti?

Reklama

Související témata:

Načítám