Hlavní obsah

Zázračná keto dieta? Kila jdou rychle dolů, ale pozor! Pro koho se (ne)hodí?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hit, který slibuje to, po čem tolik lidí touží: výrazně a rychle zhubnout. Milují ji celebrity i běžná populace: Slavná ketodieta je založena na vysokém příjmu bílkovin a minimu sacharidů. Tělo díky ní dostanete do stavu, kdy si potřebnou energii začne vyrábět z vlastních tuků. No nezní to přímo idylicky?

Článek

Ketogenní, ketonová, bílkovinová anebo také proteinová dieta slibuje výraznou redukci hmotnosti v poměrně krátké době. Vynalezl ji profesor z Harvardu, George L. Blackburn, který zkoumal, jak lidský organismus spaluje uložené tuky. Pro koho je vhodná a proč je to takový pojem? Víme, kdy byste ji měli vyzkoušet a v jakém případě je lepší se jí vyhnout.

Obelstění vlastního organismu

Všechny redukční diety slibují výrazný úbytek na váze. A to se při jejich dodržování také stane. Problém je však v tom, že až 40 procent zredukované hmotnosti může být ze svalů. A právě ty jsou hlavními spalovači tuků. Pokud tedy přijdete o ně, nastane téměř jistě obávaný jojo efekt.

Profesor Blackburn ovšem identifikoval přirozený biologický stav těla, zvaný ketóza, kdy lidský organismus začne spalovat vlastní tuky. Ten má nastat tehdy, kdy se tělu pravidelně dodávají proteiny a zároveň je na minimum snížený přísun tuků a hlavně sacharidů. Podle toho pak vytvořil jídelníček, který stav ketózy podporuje a člověk díky němu spaluje tuky a ne svaly. Tím se zároveň snižuje riziko jojo efektu.

Tři fáze ketodiety

Základem ketodietního jídelníčku je to, co doporučuje většina odborníků při snaze zhubnout: maso, ryby, mléčné výrobky, vejce a zelenina. Jakékoli obilné výrobky, pečivo, přílohy a sladkosti jsou přísně zakázány. Dieta je ale navíc rozdělena do tří fází: hubnoucí, stabilizační a fixační.

První fáze spočívá v nahrazení veškerých denních jídel proteinovými jídly, nebo náhražkami jídel instantní stravou. To trvá přibližně 4 týdny. Ve druhé fázi se kombinuje běžná strava s proteinovými jídly. Ta by měla trvat asi šest týdnů. Posledních 14 dní se už pomalu vracíte k běžné (zdravé) stravě ovšem stále v jídelníčku musí převládat bílkoviny a málo sacharidů. Tato poslední fáze má zabránit jojo efektu.

Celá dieta trvá zhruba tři měsíce a slibuje nejen výrazné zhubnutí, ale i změnu ve stravovacích návycích a životním stylu. A právě ten je ve snaze zhubnout zásadní.

Foto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

Váš jídelníček by při ketodietě měl vycházet z poznatků seriózních odborníkůFoto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

„Hubnutí není jen o jídle. Je potřeba si říci, že je načase změnit celý životní styl. Je to o odhodlání vykročit z komfortní zóny, upravit svůj režim a uvědomit si, že dosavadní styl života a stravování nebyl správný,“ radí profesor MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., odborný garant výživového programu Cambridge Weight Plan. „Nadváhu nebo obezitu totiž způsobuje především dlouhodobý vyšší příjem energie, než je její výdej. Pro hubnutí by se poměr příjmu a výdeje energie měl zcela obrátit, je tedy nutné ubrat na jídle a přidat na výkonu,“ doplňuje Vladimír Teplan.

Kdy dieta skutečně pomůže?

Dieta je podle odborníků vhodná hlavně pro obézní lidi, kteří se potřebují zbavit závislosti na sladkém, „smrsknout“ si žaludek, nebo třeba tehdy, kdy jim jejich váha brání v potřebném chirurgickém zákroku. Díky ní se naučí nejen jíst, ale celkově žít zdravěji. V tomto dietním plánu je proto zařazený i sport.

Dohled odborníka je důležitý

Jako všechny výrazné redukce hmotnosti byste i ketodietu měli vždy konzultovat se svým lékařem nebo odborným výživovým poradcem. „Dobře navržené programy jsou ukázkou, jak efektivně hubnout. Pomáhají k tomu vyškolení poradci, pravidelné hlídání zdravotního stavu a konzultace. Je to ideální pro člověka, který je pracovně vytížený a nemá čas věnovat se bádání o správném systému stravování,“ říká lektor a poradce pro výživu, Ing. Lukáš Vrána.

Opatrní by měli být hlavně diabetici, kojící a těhotné ženy a lidé s vysokým tlakem. Vynecháním sacharidů totiž dojde k prudkému snížení inzulinu v krvi, také může dojít k dehydrataci a vyšší množství ketonů v krvi způsobuje překyselení organismu. Následkem je zvracení, omdlévání, poškození ledvin i jater. Než se pustíte do ketodiety, raději byste se měli nechat vyšetřit.

Pozor na „výhodné“ nabídky a únavu

Ketodieta je jako stvořená pro nejrůznější dietní programy, které nabízejí předem připravená proteinová jídla z prášku. Princip spočívá v tom, že dostanete na měsíc dopředu instantní jídlo – např. nejrůznější kaše, palačinky, polévky a tyčinky – které pak doplňujete zeleninou a ovocem. Pokud se pro ketodietu rozhodnete, dbejte na to, abyste nenaletěli na reklamu a vybrali si seriózní firmu. Přejít z klasické stravy na jídlo z prášku je jistě těžké. Na druhou stranu zastánci ketodiety slibují, že hlad mít nebudete a během následujících fází se do jídelníčku klasické jídlo vrátí. Horší je to s únavou a chutěmi. Nedostatek cukru se hlavně zpočátku projevuje vyčerpáním, bolestmi hlavy a někdy i migrénou. Vedlejším účinkem ketodiety bývá také zácpa.

Pokud se rozhodnete využít nabídky některého z programů, nebudete muset řešit, co jíst. Vše budete mít v práškové podobě připravené. Pokud vás ale instantní jídlo neláká, zde je pár rad, co jíst a čemu se vyhnout.

Povolené potraviny

  • Ryby – pstruh, candát, úhoř, treska, okoun
  • Maso – kuřecí, krůtí, zaječí, jehněčí, skopové, telecí
  • Mléko a mléčné výrobky – jogurty, tvaroh, sýry
  • Vejce
  • Ořechy
  • Houby
  • Zelenina – celer, brokolice, cuketa, fazolky, ředkvičky, pórek, dýně, lilek, špenát, zelí, rukola
  • Sója a výrobky z ní – tofu

Zakázané potraviny

  • Zelenina – papriky, rajčata, cibule, mrkev, kukuřice, kedlubny, červená řepa -
  • Brambory, obiloviny, těstoviny, rýže -
  • Sladkosti, tučná jídla, smažená jídla -
  • Alkohol, slazené nápoje -
  • Luštěniny – fazole, čočka, hrách, cizrna -
  • Pečivo a výrobky z bílé mouky -

Proteinová dieta může být velmi efektivní a poměrně dobře zvládnutelná. Díky stavu ketózy nebudete trpět hlady a touha po cukru za pár dní pomine. První výsledky se dostaví brzy, což je velmi motivující. Na druhou stranu je to velký zásah do organismu a v některých případech může být i nebezpečná. Než na podobně radikální dietní režimy nastoupíte, vždy je předem konzultujte s odborníky.

Láká vás ketodieta, nebo už jste ji dokonce zkoušeli? Podělte se s námi o zkušenosti!

Reklama

Načítám