Hlavní obsah

Zelená bomba aneb Jak o Vánocích (moc) nepřibrat?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Spirulina. Tahle sladkovodní sinice je bohatá na proteiny a další významné živiny a můžete ji přidat snad do všeho, co vás napadne – má mimořádně variabilní použití. Tak proč nevyužít její příznivé účinky na zdraví a hubnutí?

Článek

Poměrně výrazné modrozelené zbarvení je krásné, ale na talíři může vypadat trošku nedůvěryhodně. Nenechte se odradit. Spirulina přináší mnoho významných zdravotních benefitů. Často bývá označována jako řasa, ale ve skutečnosti se jedná o sinici – ovšem na rozdíl od sinic, které v létě kazí vodu v rybnících, je zdraví prospěšná. Roste v sladkovodních jezerech v tropech a subtropech a například ve střední Africe je pro své léčebné účinky konzumována již po staletí. Zkusíte to také?

Stačí lžička denně

Nejčastěji bývá spirulina užívána ve formě prášku – vysušená a rozmělněná. V této podobě ji nabízejí v prodejnách zdravé výživy nebo lékárnách a lze ji snadno kombinovat s dalšími oblíbenými ingrediencemi, jako je například maca nebo mladý ječmen.

Spirulinový prášek se dá také jednoduše přidat do nápojů či pevných pokrmů, například při pečení či vaření. Obvyklá denní dávka, jež bohatě postačí, je přibližně jedna čajová lžička. „Komu chuť spiruliny vadí, může zvolit doplňky ve formě tablet, které lze bez problémů spolknout,“ radí Petra Schäferová, odbornice na výživu ze společnosti Fitkouč.

Proti stresu a pro zdravé srdce

Co tím získáte? Sinice obsahuje prospěšné mastné kyseliny (DHA a GLA), vysoké množství antioxidantů, vápník, draslík, hořčík, vitaminy skupiny B a železo. Pravidelná dávka těchto nezbytných živin posílí zdraví svalů, kostí a srdce, pomůže organismu bojovat se stresem a normalizovat činnost nervového systému. „Spirulina má také příznivé účinky při regeneraci unavených očí a kůže a napomáhá zmírnit premenstruační syndrom,“ doplňuje Kateřina Adámková, osobní trenérka a výživová poradkyně z Prahy.

Foto: Eskymaks, Shutterstock.com

Nevyhovuje vám chuť práškové spiruliny? Užívejte ji v tabletáchFoto: Eskymaks, Shutterstock.com

Cenné proteiny pro diety všeho druhu

Až ze 70 procent je spirulina tvořena bílkovinami, což z ní činí kvalitní rostlinný zdroj pro každého, kdo chce či musí snížit anebo eliminovat příjem masa, vajec či mléčných výrobků. Lžička spirulinového prášku poskytne tělu asi šest gramů bílkovin, což je přibližně stejné množství, jaké obsahuje jedno vejce. A to dělá ze spiruliny málem „dietní sen“ – v této jediné lžičce, která poměrně zasytí, se nachází jen nějakých 10 kilokalorií! „Tím, že má velké množství bílkovin, ale i ostatních živin, napomáhá úspěšnému hubnutí,“ dodává Kateřina Adámková.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Spirulina obsahuje hořčík, který pomáhá snižovat hladinu stresu. Při pravidelném užívání se postará o lepší náladuFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Zajímavá chuť – i do cukroví

Navzdory mimořádným zdravotním výhodám, které spirulina skýtá, je dobré ji do jídelníčku zařazovat postupně. Možná si totiž budete muset na její slanou a zajímavě zemitou chuť chvíli zvykat. V každém případě nejdříve obohacujte spíše výrazná jídla, která ji trochu přebijí. Při pečení nebo vaření je to poměrně jednoduché: Kateřině Adámkové se spirulina osvědčila v kombinaci s černým sezamem, chia semínky, kokosem a vanilkou. Letos ji prý zkusí přidat i do mouky při přípravě těsta na vánoční cukroví.

Chystáte-li se prospěšnou sinicí ozdravit džusy a šťávy, i tady vybírejte výraznější ovoce a zeleninu nebo přidávejte aromatické byliny, jako je například máta. Nevíte, jak se zajímavou sinicí začít? Upečte si konopné sušenky se spirulinou.

Jaké zkušenosti máte se spirulinou vy?

Reklama

Načítám