Hlavní obsah

Proti rakovině, cukrovce i na hubnutí! Už máte tuto červenou superpotravinu v jídelníčku?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete pomoci s hubnutím? Máte potíže s únavou nebo chcete zpomalit stárnutí? Sáhněte po zářivých plodech kustovnice čínské. Jsou považovány za superpotravinu – jedná se o silný antioxidant, bohatý na vitamin A a železo.

Článek

Díky značnému množství sacharidů a vlákniny mají plody kustovnice čínské zvané goji (čti godži) vysokou energetickou hodnotu (1500 kJ na 100 g) – přesto jsou však vhodnou svačinkou pro ty, kteří se snaží zhubnout. Řadí se totiž mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. „Energie se z nich uvolňuje postupně, nedochází ke kolísání hladiny krevního cukru a tím se potlačuje chuť na sladké,“ vysvětluje výživová poradkyně Dagmar Kubecová. U nás se kustovnice jí nejčastěji sušená, v posledních letech se objevují i různé sirupy, kapsle nebo prášky.

Elixír zdraví pro vitální život

Podpora redukce hmotnosti není jediným přínosem, který pravidelná konzumace kustovnicových plodů přináší. Podívejte se na jejich nejvýznamnější složky a přečtěte si, k čemu je organismus dokáže využít:

  • Polysacharidy - podle některých vědeckých studií mohou příznivě působit jako prevence (i jako podpora léčby) rakoviny tlustého střeva. Vysoký obsah vlákniny napomáhá snižovat riziko cukrovky, vysokého cholesterolu, obezity, kardiovaskulárních chorob a onemocnění trávicího traktu.
  • Karotenoidy - mají silné antioxidační účinky, působí na zlepšení zraku a proti poškození jater.
  • Flavonoidy a steroidy - například β-sitosterol snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v několika klinických studiích byl také prokázán jeho vliv na potlačení růstu rakovinných buněk v prsou.
  • Volné aminokyseliny - goji obsahují téměř všechny přirozeně se vyskytující aminokyseliny (18 z 20). Ve větší míře jsou zastoupeny zejména L-arginin, leucin a L- glutamin, které zodpovídají za produkci růstových hormonů a přispívají k mladistvému vzhledu a dobrému fungování organismu.
  • Vitaminy - 100 gramů plodů kustovnice obsahuje například 42–49 mg vitaminu C (tedy víc než pomeranč), 0,46 mg riboflavinu (B2) a 0,35 mg tiaminu (B1).
  • Mastné kyseliny - esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže vyrobit samo, proto je nutné mu je dodávat. Podporují snižování cholesterolu a přispívají ke správnému fungování nervového systému.
  • Minerální látky - v rostlinném světě jsou goji jedním z nejbohatších zdrojů železa (67 mg ve 100 gramech), zinku (110 mg), manganu (6 mg), mědi (8,3 mg) a chromu (0,4 mg). Množství obsažené ve 20 g suchých goji představuje asi 25 % doporučené denní dávky zinku, 18 % mědi, 23 až 32 % chromu a 7 až 17 % železa.
Foto: Lukas Gojda

Přidejte goji do ranní kaše s ovocem a oříšky – pochutnáte si a navíc uděláte něco pro své zdravíFoto: Lukas Gojda

Pozor večer a v těhotenství

Říká se, že nic se nemá přehánět, a platí to i v případě goji. I když jsou jasně červené bobulky opravdu zdravé, neměli byste jich sníst denně více než pět až deset gramů (asi dvě polévkové lžíce). Jejich zvýšená konzumace totiž může vést k zažívacím problémům, jako je bolest břicha, pálení žáhy, nevolnost či potíže s vyprazdňováním. „Vyhněte se goji také pozdě večer, protože díky mírně povzbuzujícím účinkům byste mohli mít problém usnout,“ říká Dagmar Kubecová.

Plody kustovnice by do jídelníčku neměly zařazovat těhotné ženy, protože podle některých zdrojů mohou mít potencionálně stimulující účinky na dělohu a na zvýšení krvácivosti. Obezřetní by měli být i lidé, kteří užívají léčiva s účinky na krevní srážlivost a krvácivost, jako jsou například Warfarin, Aspirin, heparin, ibuprofen, naproxen aj. „Plody goji mohou také reagovat s některými antibiotiky, antifungálními látkami, antivirotiky, protirakovinnými léky, antidepresivy, léky snižujícími hladinu cholesterolu či souvisejícími se srdcem a cévami, hormonálními léky, imunosupresivy a léky proti osteoporóze,“ upozorňuje výživová a fitness poradkyně Radka Pamětická. V případě nejistoty se poraďte v lékárně.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Pokud si nechcete přivodit zažívací potíže, nejezte více než dvě lžíce goji denněFoto: puhhha, Shutterstock.com

Do kaše, smoothie i maté

Goji mají poměrně specifickou hořkosladkou chuť připomínající kombinaci šípku, mrkve a brusinek, která nevyhovuje každému. „Nemusíte je ale konzumovat samotné, existuje totiž spousta jídel i nápojů, kam bobule můžete přidat,“ říká Dagmar Kubecová. Mezi ně patří populární smoothie, maté nebo domácí limonáda. Radka Pamětická goji ráda přidává do ranní ovesné kaše s rostlinným mlékem a nepraženým kakaem. „Ideální je nechat namočené přes noc. Ráno pak stačí zalít trochou horké vody, aby snídaně byla teplá, a máte hotovo,“ dodává odbornice. Anebo zkuste pít jednoduchý výluh z kustovnice.

Už víte, do jakého jídla si kustovnici přidáte?

Načítám