Hlavní obsah
4,4
(5)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jak se zahřát a přitom si pochutnat? Upečte si jemný zázvorový koláč s datlemi. Ideální pro mrazivé večery.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 200 g datlí
  • 125 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 ks jablek
  • 30 g bílé čokolády
Článek

Postup

01.

Datle zalejte v misce vroucí vodou (pokud máte čerstvé, můžete je rovnou pokrájet). Změklé máslo ušlehejte s cukrem, špetkou soli a skořicí, přimíchejte vajíčka, zázvor a mléko a nakonec zapracujte mouku a kypřicí prášek.

02.

Jablko oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, datle sceďte a také pokrájejte. Oboje přimíchejte do těsta a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do koláče po vytažení téměř suchá. Vychladlý koláč můžete ještě pocákat rozpuštěnou bílou čokoládou.

Z datlí připravíte i spoustu nepečených sladkostí: oříškové brownie, mrkvový dort ze zbytků z odšťavňovače nebo luxusní raw dort.

Reklama

Související témata:

Načítám