Hlavní obsah

Zbavte se nevzhledného ohně!

Foto: shutterstock.com

Kosmetický problém může ovlivnit i psychikuFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oheň (naevus flammeus), známý také jako „skvrna portského vína“, znepříjemňuje život mnohým z nás. Dříve jsme se s ním musely smířit, dnes ne. Porazí ho moderní laser Vbeam!

Článek

Jak ho poznáme

Oheň je velkoplošné rozšíření mikroskopických krevních cév v kůži. Někdy je tomu tak hned v několika vrstvách nad sebou. Nejčastějším místem výskytu je obličej a krk, ale může se objevit i jinde na těle. „Navenek se tváří jako červená, červenofialová nebo modročervená ostře ohraničená skvrna různé velikosti a bizarních tvarů, od velikosti drobné mince, až po postižení rozsáhlé oblasti těla. Jde o problém vrozený, který je přítomen již při narození. Dále se vyvíjí s růstem dítěte a v průběhu dospívání se většinou nemění. Bohužel se nestává, že by se jeho stav zlepšil,“ říká MUDr. Katarína Třísková z Asklepionu. Přesto u některých tzv. symetrických forem, které jsou lokalizovány uprostřed čela, na víčkách, nosních křídlech, v křížové oblasti je průběh příznivější a můžou zhruba ze 70 % spontánně vymizet.

I když jde hlavně o kosmetický problém, vzácně se může vyskytovat společně s jinými vývojovými poruchami např. kostí, měkkých tkání, retiny apod. To, že je převážněna viditelných místech těla, je psychicky traumatizující a hůře se snáší a častojsou postižení kvůli němu znevýhodněni jak ve společenském životě, tak při vyhledávání partnerského vztahu. Výjimkou není ani diskriminace v zaměstnání. Dnes ale naštěstí existuje řešení, jak se tohoto problému zbavit nebo ho vylepšit.

Foto: totaldermatology.com

Před a po použití laseru VbeamFoto: totaldermatology.com

Fungující metoda – laser Vbeam

Jak tedy můžeme s nevzhlednými skvrnami zatočit nebo je alespoň zesvětlit? „Jedinou možností, jak odstranit nebo zesvětlit oheň, je použití sklerotizačního laseru. My máme bezkonkurenční výsledky s použitím laseru Vbeam,“ říká MUDr. Katarína Třísková. Paprsek laseru se zachytí v červeně zabarvených tkáních, cévky zataví a tělo je pak samo vstřebá. Když po několika týdnech vystoupí další vrstvička ohně na povrch, je třeba zákrok opakovat.

Bolí to?

Vzhledem k tomu, že je mnohdy postižená velká plocha kůže, místo se před zákrokem znecitliví. K tomu se používají různá anestetika. Od speciálního krému až po celkovou narkózu, nebo častěji tzv. analgosedaci -tedy řízeným spánkem za přítomnosti anesteziologa, kde je potřeba i předoperační vyšetření. Záleží na lékařem stanovené diagnóze a místu, kde se skvrna nachází. „Ráda bych podotkla, že bohužel ne všechny ohně reagují na  léčbu stejně dobře. Mnohem více vzdorují ty, které se nacházejí na končetinách. U skutečně rozsáhlých ohňů je obvyklý postup ošetřit jen nejvíce viditelné lokality,“ dodává MUDr. Třísková.

Co vás čeká po zákroku

Po zákroku ošetřené místo výrazně ztmavne, zešedne či zmodrá jako modřina. Na kůži se mohou objevit i puchýřky a následně stroupky. Ty ovšem po několika dnech samy odpadnou. Počítejte také se zvýšenou citlivostí kůže na ultrafialové paprsky, a to až několik týdnů. Proto byste měly léčená místa chránit před sluncem a vysokým UV faktorem - ideálně SPF 50, např. krémem Photoderm s vysokým ochranným faktorem. Místu nesvědčí ani dlouhé máčení ve vodě.

Kdy se dostaví výsledky?

Mnohdy již po dvou až třech ošetřeních je vidět výrazné zlepšení. Nicméně pokud jsou krevní cévy v několika vrstvách, tyto ohně mívají tmavší barvu, je zapotřebí pět až šest sezení, aby došlo k zesvětlení. Výsledný efekt, který se projeví zhruba čtyři až šest týdnů po ukončení terapie, je trvalý. Ve většině případů počítejte se 75procentním zesvětlením, ale velmi běžné je i 95procentní.

Moderní laserovou terapii dobře snáší i děti v kojeneckém věku. Před jejich léčbou se používají léky, které dítěti navodí stav podobný spánku. Pokud máte o své dítě obavy, můžete podstoupit nejprve testovací zákrok, při kterém si samy na malé ploše vlastní kůže můžete vyzkoušet účinnost a bezpečnost laseru.

Ideálním obdobím pro ošetření ohně je doba od podzimu do jara a časné letní měsíce. I když terapie nepatří k nejlevnějším záležitostem, nová možnost zapojení se do kolektivu, bezproblémové hledání partnera nebo možnost získání dobré práce za to stojí, nebo ne?

Související témata:

Načítám