Hlavní obsah

Zbavte se zácpy přírodní cestou. Pomůže aloe vera, melasa i podřep na toaletě

Foto: Marcos-Mesa-Sam-Wordley, shutterstock.com

Trápí vás častá zácpa? Pozor, může mít banální, ale i vážné příčiny!Foto: Marcos-Mesa-Sam-Wordley, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s vyprazdňováním trpí podle lékařů až třetina populace. Ještě než poběžíte do lékárny pro projímadlo, vyzkoušejte přírodní cestu.

Článek

Zácpa dokáže být velmi nepříjemná a bolestivá. To, že nechodíte na záchod každý den, ale ještě neznamená, že jí trpíte. Denní stolice není u všech lidí samozřejmostí a ani týden bez defekace nemusí nic znamenat. Zácpu totiž provází i řada dalších příznaků, kromě obtížného vyprazdňování je to tuhá stolice, nemožnost ji vytlačit, bolestivost a časté bezvýsledné nutkání.

Třikrát týdně stačí

„Zácpa znamená obtížné vyměšování, ale je to subjektivní pojem, který se nedá zcela přesně definovat. Nicméně nejčastějším mýtem je, že zdravý člověk musí mít stolici každý den. Dá se říci, že obvykle je normální vyprazdňování nejméně třikrát týdně,“ říká MUDr. Ondřej Urban, Ph.D., primář Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice.

Zácpa se dělí na krátkodobou, kterou často vyvolává stres, nedostatek vlákniny či podceňování pitného režimu, a chronickou, u níž obtíže přetrvávají dlouhodobě. Nejlepším řešením je vyhledat lékaře, který případně vyloučí její vážnější příčiny, kam patří nádor tlustého střeva nebo konečníku.

„Přirozený způsob, jak podpořit činnost střev, je obohacení jídelníčků o několik porcí ovoce a zeleniny denně, výměna bílého pečiva za celozrnné a pravidelná pohybová aktivita,“ radí gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová.

Pokud se s obtížemi potýkáte v řádech jednotek dnů a s návštěvou lékaře ještě váháte, můžete kromě švestek a oleje vyzkoušet i několik méně známých tipů:

Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Chodit na velkou ob den není nic nepřirozeného. Že je třeba každodennost, je mýtusFoto: gpointstudio, shutterstock.com

Na pozici záleží

Na kvalitu vyměšování má vliv i pozice, kterou na toaletě zaujímáte. Pokud je nesprávná, zaděláváte si na problémy. Několik studií ukázalo, že nejvhodnější je poloha v podřepu, protože při klasickém sedu se konečník dostatečně neotevírá. Z hlediska zdraví je tedy pro člověka vhodný turecký záchod. Ten ovšem v našich končinách nebývá běžnou součástí domácnosti.

K lepší poloze si tak dopomůžete například tím, že si položíte nohy na stoličku. „Důležité je dodržování vyprazdňovacích rituálů, to jest pokusit se o stolici ve stejnou denní dobu, pokud možno v klidu, třeba po vypití sklenice vlažné vody,“ doplňuje Ondřej Urban.

Aloe vera se užívá i vnitřně

Zázračná multifunkční rostlinka aloe vera je i účinným pomocníkem v boji se zácpou. Dá se koupit v podobě gelu, tabletek nebo šťávy. Při dávkování je nutné si počínat velmi opatrně, jinak hrozí, že se vaše zácpa naopak promění v průjem. Také rozhodně neuškodí, pokud budete užití konzultovat s lékařem. Konzumace aloe vera není vhodná zejména během těhotenství, kojení a menstruace.

Foto: Fishman64, shutterstock.com

Přípravky z aloe vera jsou spolehlivě projímavéFoto: Fishman64, shutterstock.com

Melasa jako projímavý nápoj

Nejde jen o sladidlo, tmavě černý extrakt z cukrové třtiny – melasa, je velmi nápomocný i při léčbě zažívacích obtíží. Lžičku melasy zalejte 200 mililitry horké vody a promíchejte. Tento nápoj následně vypijte na lačný žaludek. Melasa pomáhá také s kožními problémy, chronickou únavou či anémií. Ne nadarmo se jí říká černý zázrak.

Extra porce vlákniny

Nezbytným pomocníkem pro správné fungování trávení je vláknina, její doporučená denní dávka by měla být asi 30 gramů. Pokud ovoci a zelenině moc nedáte, jistě uvítáte možnost zakoupit pod názvem Psyllium rozpustnou vlákninu. Po smíchání s vodou či džusem se slupky zvětší a pomáhají usnadnit průchod stolice přes trávicí trakt.

Dědictví tradiční medicíny

Činnost zažívacího systému podporuje také indická směs tří plodů Triphala, která se ve východní medicíně využívá už stovky let. Bylinný přípravek se prodává ve formě kapslí a čaje.

Co pomáhá na zácpu vám?

Související témata:
Zácpy

Načítám