Hlavní obsah

Zbořená tabu aneb Z tohohle by šly naše babičky do mdlob

Foto: Aila Images, Shutterstock.com

Foto: Aila Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou věci, které se nemění, ale víc je asi těch, které ano. Pokrok nezastavíš, říká se. A platí to i pro oblast vztahů, lásky, rodinného uspořádání a sexu. Nad následujícími vymoženostmi by nejspíš vaše babičky či prababičky za svého mládí padaly do mdlob.

Článek

Všechno se mění, tak proč by to s láskou, vztahy a sexem mělo být jinak? Tohle jsou věci, které nám připadají naprosto normální (možná je neschvalujeme nebo nevyužíváme, ale rozhodně se jim nedivíme), ale dřív tomu tak rozhodně nebylo. Dovedete si například představit svoji prababičku, jak nakupuje v sexshopu?

1. Speciální seznamky

Že se lidé seznamují přes internet je sice technický pokrok, ale ve výsledku na tom zas tak nic převratného není. Prostě, místo aby se potkali třeba v kavárně, najdou se na síti.

Jenže je řada vyloženě specializovaných seznamek, jejichž existenci byste svým prababičkám asi jen těžko vysvětlovali. Třeba seznamky pro zadané, kde si lidé zcela bez skrupulí hledají milence či milenku, erotické seznamky, kde jde jen o fyzické potěšení a ukojení „speciálních choutek“, seznamky, kde mladé dívenky hledají zralé a bohaté muže, kteří by je za trochu té přízně finančně podpořili, gay či lesbické seznamky, kde on hledá jeho či ona ji a podobně. Internet jednoduše boří veškerá tabu a hranice tam skoro žádné neexistují.

2. Táta na mateřské

Dovedete si představit, že by třeba váš děda či praděda zůstal se svým narozeným dítkem doma a babička či prababička by budovala kariéru? Muži dřív prostě na rodičovskou dovolenou nenastupovali, ani nemohli, byla to výsada žen.

Dneska mají tohle právo i muži a je jen na novopečených rodičích, jak si to doma rozdělí. Tatínků na rodičovské je samozřejmě stále výrazně méně než maminek, ale jsou!

Foto: Uber Images, Shutterstock.com

Tatínci, co pečují o miminka? Dneska nic, nad čím by se kdokoli pozastavilFoto: Uber Images, Shutterstock.com

3. Sexy nakupování

Nakupování sexy hraček, erotických pomůcek a dalších věcí, které oživí a zpestří váš sexuální život, dneska není žádný problém. Kamenné sexshopy jsou v každém trochu větším městě, a když nejsou, tak stačí pár kliků na počítači a už vám domů letí sexy balíček.

To starší generace si holt musely vystačit jen samy se sebou. Co je vibrátor, tušil jen málokdo, ještě před rokem 1989 to bylo velmi těžce získatelné zboží ze západu. Koneckonců k tomu se váže i lidové vyprávění o tom, jak vznikl ryze český název robertek. Jistý pan Robert prý dokázal své ženě z ciziny vibrátor propašovat. Ta byla tak nadšená, že ho údajně půjčovala kamarádkám (a nebylo to zadarmo). Ovšem žárlivý a závistivý soused tohle „nezákonné obohacování“ udal na policii. V novinách pak údajně vyšel článek informující o této policejní akci, v němž slovo „robertek“ figurovalo.

4. Miluj, koho chceš

Samozřejmě, že homosexuálové a lesby nejsou ve společnosti nic nového. Ale rozhodně k nim dřív společnost nebyla tak otevřená jako dnes, naopak měli to dost těžké. V dnešní době platí, že pokud nikomu neubližujete, neporušujete zákon, je jen vaší věcí, koho milujete a s kým spíte.

Váš pradědeček či prababička by ale nejspíš za dob svého mládí sledovali dva chlapce držící se za ruku na zastávce autobusu, nebo dvě ženy líbající se v parku, dost vyděšeně.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ať milujete opačné či stejné pohlaví, společnost je dneska vstřícná ke všemFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

5. Život na hromádce

Soužití bez oficiálního úředního potvrzení či svobodné matky? Ještě před pár desítkami let nepředstavitelná věc a ostuda. Dnes? Naprosto běžná a normální věc, která naštěstí už nikoho nepohoršuje. Svatba je svobodné rozhodnutí, nikoli povinnost, do které by vás tlačila společnost.

Napadají vás další věci, které jsou dnes normální, ale dřív byly šokující?

Reklama

Související témata:

Načítám