Hlavní obsah

Chřipka nabírá na síle, jsme na prahu epidemie! Znáte nečekané příznaky u seniorů a malých dětí?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké horečky, urputný kašel, ale i bolesti hlavy, únava a zvracení. To jsou nejčastější potíže, se kterými se nyní setkáte v čekárnách praktických lékařů a hlavně pediatrů. Příčinou je ve valné většině chřipka a další respirační onemocnění.

Článek

Česko je na prahu epidemie chřipky. Ta se vyhlašuje ve chvíli, kdy onemocní 1800 ze 100 tisíc obyvatel. V Jihomoravském kraji už byla tato hranice překročena (hlášeno je 1811), Karlovarský kraj se tomu blíží (1778) a dotahuje je Vysočina s 1589 hlášenými případy na 100 tisíc obyvatel. „Počet nemocných stoupá od Vánoc, ale zatím jde o epidemii jen lokálně a opatření jsou v rukách zdravotnických zařízení, která na ni musí reagovat,“ říká epidemioložka SZÚ Kateřina Fabiánová.

Nemocné jsou hlavně děti

Současná vlna chřipky, covidu a nachlazení, ale i streptokokové angíny se týká hlavně malých dětí, nejvíc těch do pěti let věku, ale řídnou i řady školáků. Mezi hlavní příznaky patří únava, bolesti v krku a bolesti hlavy, také hodně vysoké teploty a zvracení.

Pokud se některé z těchto potíží u dítěte, ale i dospělého objeví, pak rozhodně není dobré je přecházet. Je zapotřebí zůstat doma a odpočívat, k tomu brát případně léky, které pomohou zmírnit potíže. U malých dětí vždy konzultujte s lékařem vhodné přípravky a neposílejte je do kolektivu, protože se tyto nemoci šíří velmi rychle.

Je jasné, že děti jsou sice ohroženější, ale od nich se většinou nakazí rodiče, starší sourozenci a bohužel i prarodiče, tedy vysoce ohrožená skupina. Ostatně chřipku nelze podceňovat obecně. „Jde o závažné onemocnění, které může postihnout srdeční sval, a hlavně nemocným s myokarditidou (zánět srdečního svalu) zkrátit život a také zvýšit riziko selhání srdce,“ uvedl epidemiolog Roman Prymula.

Na možná rizika upozornil i MUDr. Lukáš Kohout z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol: „Velmi závažný je chřipkový zápal plic, kterému i přes intenzivní péči podlehne až polovina pacientů.“

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Starší lidé mohou mít specifické příznaky chřipky, třeba zmatenost nebo apatiiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak rozeznat chřipku, nachlazení a angínu?

S chřipkou nebo virózou, pokud probíhá bez komplikací, k lékaři vždy nemusíte, ale s angínou už byste měli. Proto je dobré je od sebe rozeznat.

  • Příznaky chřipky – náhlá celková únava, bolesti kloubů, hlavy a také vysoká horečka, zimnice. Většinou k ní nepatří rýma, ale může mít i zcela nečekané příznaky, u starších lidí třeba zmatenost, apatii nebo dokonce srdeční selhání. Může vyvolat i zápal plic.
  • Příznaky virózy – nastupují pomalu, většinou jde o rýmu, škrábání v krku a zvýšenou teplotu. Podrobnosti najdete v článku Virózy jsou většinou banální. Když po pěti dnech potíže neustoupí, běžte k lékaři
  • Příznaky angíny – jak ji rozeznat a jak léčit třeba i jinak než antibiotiky, najdete v článku Angína: Jak ji poznat a dá se vyléčit bez antibiotik přírodní cestou?
  • Příznaky nachlazení - toto akutní infekční onemocnění horních cest dýchacích způsobují viry – nejčastěji rhinoviry. Hlavním příznakem je rýma, pocit ucpaného nosu, kašel a kýchání.

Jak se nákaze bránit?

Nejlepší prevencí je očkování, ale když už jste nemocnými obklopeni, je třeba vzpomenout si na opatření z doby covidu, tedy na důslednou hygienu rukou, ochranu dýchacích cest rouškou, ale také snažit se neprochladnout.

Pokud máte doma nemocného, pak ho rozhodně neobjímejte a nelíbejte, nejezte ze stejného talíře, nepoužívejte stejné příbory, ale třeba ani mobil. Také mu často měňte ložní prádlo a ručníky a často větrejte – krátce, ale intenzivně.

Načítám