Hlavní obsah

Nezbytný, ale opomíjený: Pusťte si domů čerstvý vzduch!

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

Virus nás donutil trávit doma více času, než jsme si kdy dokázali představit. V zimním počasí se nám navíc ven ani moc nechce, a tak našemu organismu chybí čerstvý vzduch. Proto je důležité pravidelně větrat. Jak na věc, abyste netopili pánu bohu do oken?

Článek

I kdybyste vyráželi do přírody každý den, pokud doma dostatečně nevětráte, příliš dobře vám nejspíš nebude. Čerstvý vzduch je zásadní pro imunitu, fungování orgánů i kvalitní spánek a jeho nedostatek zvyšuje riziko vzniku plísní nebezpečných pro lidské zdraví. Proto je potřeba pravidelně větrat. Jak na to?

Zdravá domácnost

Vydýchaný, přetopený či suchý vzduch může vést k mnoha respiračním onemocněním, zhoršuje celkovou výkonnost člověka a způsobuje bolesti hlavy, únavu či pálení očí.

Nekvalitní vzduch se navíc nepodepisuje jen na vašem zdraví, náladě a psychické pohodě, ale také na zdraví vašeho bytu. Nedostatečně větraným místnostem totiž hrozí častější rosení oken, tím pádem vyšší vlhkost a vznik plísní. Navíc se v nich snáze hromadí prach, bakterie, viry i roztoči, a jak několik studií potvrdilo, je v nich vyšší koncentrace škodlivých látek než na rušné ulici.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čestvý vzduch je nezbytně důležitý pro vaši imunitu, zdraví, psychickou pohodu i zdravou domácnostFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak větrat v zimě

Větrání přizpůsobte venkovním teplotám, přičemž čím nižší jsou, tím kratší dobu mějte okna otevřená. Vzduch v místnosti se ochladí a pročistí, ale podlahy a stěny zůstanou teplé, a nedojde tak k velkým teplotním ztrátám. Díky tomu se nemusíte bát, že se vám topení prodraží.

V zimě byste měli větrat minimálně třikrát denně. Ještě lepší je, otevřete-li si okno každé dvě hodiny, ale vždy jen na 4–6 minut. Zásadní a nejdelší je hlavně ranní větrání. Jakmile se probudíte, pusťte si do svého domova čerstvý vzduch a na pár minut otevřete všechna okna, ať se celý byt pořádně profoukne. Lépe se probudíte a nastartujete organismus na nadcházející den. Druhým nejdůležitějším větráním je to před spaním, mělo by vypadat stejně jako to ranní.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ranní přísun čerstvého vzduchu vám pomůže nastartovat organismus Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Větrání na jaře

Na jaře a během podzimu si už můžete okna otevírat při stejné frekvenci zhruba na čtvrt hodinku. Venkovní teploty jsou už dost vysoké na to, aby se vám zbytečně spínalo topení.

V létě větrejte tak dlouho, jak jen to bude možné. Dobré je pokaždé nechat okno otevřené přibližně půl hodinu. Pokud jste celou dobu doma a vzduch v okolí vašeho bydliště není nijak znečištěný, větrejte klidně celý den. Okno si můžete nechat otevřené i v noci, vhodná je na to hlavně ventilace, případně mikroventilace.

Pokud ale trpíte alergií na pyly, je zdravější krátké a častější větrání. Zvážit můžete i koupi sítě do okna z neprostupné síťoviny, která zachytí až 87 % pylových zrn.

A co když prší?

Své specifikum má větrání během deště. Vzduch je tehdy nejčistší a bez pylů, je to tedy nejvhodnější čas větrání pro alergiky. Ale domácnosti, které trápí zvýšená vlhkost, by se mu měly raději vyhnout a počkat, než vlhkost venkovního vzduchu trochu klesne.

Foto: ronstik, Shutterstock.com

Během léta můžete nechat okno otevřené na ventilačku ve dne i v nociFoto: ronstik, Shutterstock.com

Frekvence větrání podle počtu lidí

Ale zdaleka nejde jen o roční období, čím bychom se měli při větrání řídit. Intenzitu i frekvenci ovlivňují i další faktory. Jedním z nich je počet lidí, kteří se v místnosti nachází. Zatímco jednotlivec vydýchá vzduch v běžném pokoji zhruba za tři hodiny, deseti lidem kvalitní ovzduší vydrží na pouhou čtvrthodinu.

Zohlednit je třeba také velikost místnosti, její účel a aktivitu, kterou v ní provádíte. Více vzduchu spotřebujete během náročných fyzických aktivit, intenzivnější větrání vyžaduje také kuchyně a koupelna. Častěji větrejte pokud si rádi zapálíte svíčku a při sušení prádla. Zde se doporučuje větrat alespoň čtyři minuty každé dvě hodiny.

Čerstvý vzduch je při vaření důležitý

Nezbytný je také dostatečný přísun vzduchu při vaření a používání čisticích prostředků, kdy se do vzduchu uvolňují některé nebezpečné látky, například amoniak, oxid uhelnatý nebo formaldehyd. Nejlepší variantou je mít okno otevřené po celou dobu vaření, skvělým pomocníkem jsou i digestoře a některé pokojovky. Víte, jaké rostliny vám vyčistí vzduch při vaření?

V koupelně větrejte déle

Větrání je nutné i v koupelnách, hlavně po horké sprše nebo koupeli. Nárazové větrání tu však příliš vhodné není, protože při něm hrozí vyšší srážlivost vody a větší vznik vlhkosti. Nechte proto okno pootevřené klidně několik hodin. Pokud v koupelně nemáte okno, je nezbytné zřízení kvalitní ventilace nebo pořízení ventilátoru.

Reklama

Související témata:

Načítám