Hlavní obsah

Virózy jsou většinou banální. Když po pěti dnech potíže neustoupí, běžte k lékaři

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virózu prodělá člověk i několikrát ročně. Většinou jde o běžné nachlazení, případně zažívací potíže. Ani jedno z toho naštěstí nemívá závažný průběh. Stačí pár dní, abychom se zase cítili dobře.

Článek

Viróza je v podstatě každé onemocnění způsobené virem, malým nebuněčným organismem, který se dokáže množit v našem těle. Virózou je jak rýma či některý kašel, tak skutečná chřipka nebo trávicí potíže označované jako střevní chřipka. Mezi běžná virová onemocnění patří také covid-19.  S většinou viróz se organismus dokáže vypořádat sám, rozhodně však má smysl tlumit příznaky, jako je například bolest hlavy či vysoká horečka.

Příznaky virózy

Příznaky se mohou lišit podle toho, o jaký typ virózy jde. K nachlazení typicky patří světlá, ale nikoli vodová rýma, škrábání v krku, zvýšená teplota, případně slabý kašel. U chřipky už se objevuje horečka a silná bolest hlavy, kloubů a svalů, patří k ní suchý kašel, naopak pro ni není typická rýma. Střevní chřipka se projevuje zvracením a průjmem, někdy i teplotou a bolestmi kloubů a svalů.

Příčiny virózy

Pokud jde o nachlazení, objevili vědci zatím přes dvě stě různých původců, ale naprostou většinu případů těchto viróz způsobují rinoviry patřící mezi takzvané RNA viry. Přibližně deset až patnáct procent případů mají na svědomí koronaviry způsobující běžné nachlazení (jiné než nový typ stojící za covidem-19). Za chřipku může chřipkový virus, nejčastěji jde o typ A, případně typ B, za střevní chřipkou většinou stojí noroviry, rotaviry nebo enteroviry.

Léčba virózy

Léky zabírající přímo na běžné viry až na výjimky neexistují, u banálních viróz nicméně stačí tlumení příznaků, jako je rýma, kašel či teplota. Přímo na zažívací potíže se léky moc neužívají, s výjimkou například černého uhlí, je ale dobré se zaměřit na obnovu střevní mikroflóry poté, co člověk přestojí akutní obtíže. Je třeba také doplnit chybějící tekutiny.

K dispozici jsou léky přímo na covid-19, musí je předepsat pouze lékař, a i ty má smysl nasazovat jen u osob ohrožených těžkým průběhem nemoci. Podobné je to s léky působícími přímo na chřipkové viry. V obou těchto případech platí, že antivirotika je potřeba nasadit co nejdříve po vypuknutí nemoci.

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Obvykle platí, že chřipka má horší průběh než viróza.Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Chřipka, viróza nebo covid?

Některé příznaky běžné virózy, chřipky a covidu jsou zaměnitelné, i když obvykle platí, že chřipka má mnohem těžší průběh než obyčejná viróza. Pro chřipku je příznačný rychlý nástup v řádu několika hodin, kdy může být člověk ráno zdravý a odpoledne už ležet s vysokou horečkou, zimnicí, bolestí hlavy a kloubů, k nimž se přidává suchý kašel. Oproti tomu nachlazení se o člověka může takzvaně pokoušet několik dní.

Covid-19 má širokou škálu příznaků, u někoho proběhne prakticky bez povšimnutí, zatímco u jiného může vypadat jako těžká chřipka, případně se vzácněji může projevit zažívacími obtížemi.

Všechny tři diagnózy od sebe můžete rozeznat pomocí poměrně spolehlivých domácích testů, některé už umí rozlišit chřipku a covid-19 pomocí jedné testovací sady.

Střevní viróza

Za střevní virózou neboli střevní chřipkou jsou nejčastěji noroviry, lékaři proto mluví o norovirové gastroenteritidě. Většinou má rychlý nástup, kdy se člověku přitíží během chvilky, ale většinou také velmi rychle odezní, aniž by to vyžadovalo nějakou léčbu, krom úpravy diety. Může se projevit bolestí břicha, nevolností, zvracením či průjmem, případně obojím. Někdy se přidává slabší bolest hlavy, svalů a kloubů. Na rozdíl od mnohem závažnější bakteriální salmonelózy nemoc neprovází vysoké horečky ani dlouhotrvající silné křeče v břiše.

Letní viróza

I když je hlavní sezonou, kdy se vyskytuje nachlazení způsobené viry, období od října do března, může se viróza s rýmou a kašlem objevit kdykoli během roku, stejně jako střevní viróza.

Jak je viróza nakažlivá?

Virové nachlazení i střevní chřipka jsou velmi nakažlivé, gastrointestinální viróza o něco více – typické například je, že si ji postupně předají všichni členové rodiny. V obou případech se vyplatí dodržovat hygienická opatření, základem je správné mytí rukou, u dětí je dobré hlídat, aby si nestrkaly prsty a ruce do úst. Virózy jsou obvykle nakažlivé ještě před vypuknutím prvních příznaků, nejvíce infekční je člověk na začátku nemoci, ale infekční může být až týden od doby, co onemocněl.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Nachlazení způsobené viry obvykle trvá tři dny až týden.Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Jak dlouho trvá viróza

Nachlazení způsobené viry obvykle trvá tři dny až týden, může však odeznít i za dva dny, někteří lidé tak mluví o dvoudenním nachlazení nebo dvoudenní viróze – k takové infekci většinou patří škrábání v krku a mírná bolest svalů a kloubů, nikoli ale rýma. Střevní viróza je většinou mnohem kratší než běžné nachlazení, někdy odezní za půl dne, většinou netrvá déle než den dva. Pravá chřipka je delší, může trvat týden až dva.

Kdy s virózou k lékaři?

Nemá cenu vyrazit k lékaři hned, jak se u nás objeví typické příznaky virózy, jako je třeba rýma, škrábání v krku či zvýšená teplota. Protože léky přímo na virózu neexistují, pouze se tlumí příznaky a k tomu docela dobře postačí běžné volně prodejné léky z domácí lékárničky, nejvhodnější jsou analgetika proti bolesti a antipyretika snižující případnou horečku, nosní kapky, léky na kašel, pastilky na bolest v krku a podobně. Důležitý je dostatečný příjem tekutin a vitaminů, na bolest v krku pomůže i Priessnitzův zábal.

Lékaře vyhledejte, pokud však příznaky vůbec neustupují ani po třech až pěti dnech, případně se dokonce zhoršují. Ideální je nejdříve mu zavolat a domluvit se s ním, zda je vaše návštěva v ordinaci nutná. V případě chřipky či covidu je dobré sledovat komplikace, pokud by se potíže horšily, je třeba pacienta vyšetřit a vyloučit například virový či bakteriální zápal plic.

Viróza s komplikovaným průběhem

Naprostá většina viróz projevujících se jako nachlazení nebo zažívací potíže poměrně rychle odezní, aniž by hrozily komplikace nebo následky. Krom toho ale existují i jiná, závažnější virová onemocnění, o nichž však obvykle jako o virózách nemluvíme – patří sem některé sexuálně přenosné infekce jako genitální herpes či lidský papilomavirus, který může způsobit rakovinu děložního čípku, hepatitidy neboli žloutenky, neurologické infekce – například vzteklina, virové hemoragické horečky či vrozené infekce způsobené cytomegalovirem či EB virem.

Viróza

Popis: Velmi nakažlivé onemocnění, obvykle jde o nachlazení nesprávně označované jako chřipka nebo o zažívací potíže (střevní chřipka).

Příznaky: Únava, teplota, bolest hlavy, kloubů a svalů, škrábání nebo bolest v krku, rýma, kašel, případně nevolnost, zvracení a průjem.

Inkubační doba: Obvykle jeden až pět dní.

Léčba: Mírní se příznaky, léčba antibiotiky nemá smysl; virózy lze v naprosté většině případů zvládnout bez lékaře, k němu je vhodné jít, kdyby příznaky neustupovaly ani po pěti dnech. Důležitý je i odpočinek, pitný režim. Pomůže kloktání, pití Vincentky či Priessnitzův zábal.

Úmrtnost: Na chřipku zemře ročně v průměru 1500 lidí.

Odborná spolupráce MUDr. Hana Zmrzlá, dětská lékařka

Načítám