Hlavní obsah

Civilní outfity Zuzany Čaputové. K dnešním padesátinám si nadělila konec mandátu i kostýmků

Foto: Jakub Poláček (Blesk) / CNC /, Profimedia.cz

Foto: Jakub Poláček (Blesk) / CNC /, Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes slaví 50. narozeniny, ale její příznivci a fanoušci příliš nejásají. Včera totiž oznámila konec svého působení v nejvyšší ústavní funkci, která jí vyprší přesně za rok. Kandidovat na prezidentku tak znovu nebude, neboť jí prý došly síly. Podle svých slov učinila jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě.

Článek

Podle některých politiků prý Češi adorují slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou více než samotní Slováci. Ať už je to jakkoli, příznivců měla jako nejmladší osoba v nejvyšší ústavní funkci Slovenska, které se ujala ve 45 letech v červnu roku 2019, určitě mnoho. Před zvolením působila jako právnička, advokátka a občanská aktivistka, v roce 2018 se stihla rozvést. Jako prezidentka byla velmi silnou političkou, která skvěle reprezentovala v zahraničí i díky svému rozvážnému, klidnému, ale velmi otevřenému vystupování.

Nelehké období

Nyní však oznámila, že nebude znovu kandidovat, protože má prý za sebou profesionálně i lidsky nejtěžší roky svého života a ten poslední, který ji čeká, prý nebude asi o nic lehčí. Nutno podotknout, že slovenská prezidentka provedla zemi nelehkým obdobím, kdy musela čelit pandemii covidu a důsledkům války na Ukrajině.

V soukromí musela snášet nejen ona, ale i její rodina mnoho nenávistných komentářů. Nešlo o pouhou kritiku její činnosti, přicházely výhrůžky nejrůznějšího charakteru, včetně smrti. Přitom ona sama brojila proti nenávisti ve společnosti a snažila se tato témata otvírat ve veřejných diskuzích a debatách.

Naposledy se vůči ní zvedla obří vlna zášti během kauzy dvou zavražděných mužů před bratislavským podnikem Tepláreň navštěvovaným lidmi z komunity LGBT+. Prezidentka ihned po incidentu prohlásila, že zde zabíjela nenávist, a silně se tak ohradila proti předsudkům ve společnosti.

Foto: TASR, Profimedia.cz

V soukromí musela Zuzana Čaputová i její dcera Emma snášet mnoho nenávistných komentářůFoto: TASR, Profimedia.cz

Podpora českého prezidenta

Názory a politika Čaputové jsou velmi blízké také současnému českému prezidentovi Petru Pavlovi, který její aktuální rozhodnutí o odmítnutí kandidatury plně respektuje. I on ostatně na začátku ve své funkci prohlásil, že bude pravděpodobně prezidentem jen na jedno pětileté období. Na svůj instagramový účet napsal: „Osobně mě to velice mrzí, protože vnímáme stejně význam svobody, spravedlnosti a také prosazování slušnosti v politice. I proto byla naše spolupráce na posilování česko-slovenských vztahů vždy bezproblémová.“

Čaputová v zástěře i maskáčích

Pojďme ale politiku trochu odlehčit a podívejme se na její módní styl. Zuzanu Čaputovou znají všichni jako diplomatku a prezidentku, jejíž šatník je velmi konstantní a stylový, ale nijak vybočující. Vždy působila uhlazeným a elegantním dojmem, který reflektoval její úřad i postavení. Často jsme ji tak mohli vídat v pouzdrových šatech, dobře padnoucích kostýmech, ale i v sukních v midi délce, které vždy doplňovaly minimalistické lodičky na nižším podpatku.

Jaký ale bude její styl po skončení prezidentského mandátu? O tom si můžete udělat představu podle některých outfitů, které oblékala na neformální akce. Častou volbou jsou košilové či zavinovací šaty volnějšího střihu a nízké tenisky. Je jasné, že bude sázet více na pohodlí. Se svým přítelem Jurajem Rizmanem se v podobných modelech několikrát ukázala na filmových premiérách. Čaputová se však nevyhýbá ani outdoorovým kouskům, zvláště když vyrazí do hor. Podívejte se na její šatník mimo oficiální akce.

Načítám