Hlavní obsah

Nezvládání stresu přináší kila navíc. Pokud chcete zhubnout, dávejte sebe, jídlo a spánek na první místo

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres z nadměrného cvičení, naspíte maximálně šest hodin a jídlo zhltnete u televize. Tři skutečnosti, které mohou stát za tím, že vaše tělo si úpěnlivě drží přebytečný tuk. A vás to opět a znovu stresuje, že hubnutí nejde podle vašich představ. Jak z tohoto bludného kruhu vystoupit? Zrevidujte si svůj denní režim.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jedna věc je kalorický deficit, který je k hubnutí tuku nepostradatelný. Pokud budete přijímat víc energie, než spálíte, kila dolů nepůjdou. Jenže to nezávisí jen na této matematice! Povídali jsme si o tom s Ivou Málkovou, psycholožkou a zakladatelkou společnosti STOB (Stop obezitě). Častou překážkou jsou nastavené nereálné cíle. „Pokud už pak hubnutí nejde vůbec, je třeba zanalyzovat jídelníček, kde dělají klienti třeba nevědomé chyby, a důležitá je psychika – a na to se právě zaměřujeme v kurzech zdravého hubnutí,“ říká odbornice.

Zloděj klidu: Stres

Každodenní přetížení nevede ke zdravému a šťastnému životu, natož k hubnutí. „Nesprávné zvládání stresu znamená, že jíte víc jídla, než potřebujete. Tabulka čokolády vám sice poskytne krátkodobou pomoc a úlevu, ale v konečném důsledku to znamená kila navíc, a tím pádem další zdroj stresu,“ vysvětluje začarovaný kruh Iva Málková. „Do každodenního režimu zařaďte relaxační a dechové techniky, všímavost a dostatek pohybu,“ radí Iva Málková. Stresu se také snažte co nejvíce předcházet. „Začněte v první řadě myslet na sebe, věnujte se věcem, které máte rádi, a buďte si vědomi svých hranic, jak v osobním životě, tak i v práci,“ říká Iva Málková.

Jak se zbavit stresu:

„Jednoduchou pomůckou je práce s dechem,“ radí Iva Málková. „Zkuste se v momentě rozčilení soustředit pár minut na dech – nadechněte se do břicha a výdech bude delší než nádech. Zklidníte tím rozbouřený nervový systém a nejednáte pak na autopilota, kdy řešíte nepohodu automaticky jídlem. Výborné je, pokud máte dopředu připravené nějaké oblíbené činnosti, kterými si uděláte dobře místo jídla (zavolám kamarádce, pomazlím se s domácím mazlíčkem a podobně,“ doporučuje odbornice.

Pohyb vám dozajista pomůže zvládat chronický stres a zvedne vám náladu. Avšak pozor, stres může pro vaše tělo znamenat i nepřiměřené a intenzivní cvičení, kdy nedovolíte svému tělu vydechnout. Regenerace je důležitá pro pokroky, proto den, kdy se půjdete jen tak projít, může pro vaše tělo i psychiku přinést víc, než si myslíte.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Na jídlo si vždy udělejte čas a jezte ho v kliduFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Udělejte si na jídlo čas

Slovo všímavost (mindfulness), žít v přítomném momentu, si zapamatujte. Budete díky němu šťastnější a dost možná i hubenější. Kromě běžného života (třeba když jste na procházce, nebuďte myslí v kanceláři), ji totiž aplikujte i vzhledem ke svému jídelníčku. Pravděpodobně si nevzpomínáte, kdy jste jedli pokrm, aniž byste nepozorovali seriál nebo nescrollovali na mobilu. Jak tento nešvar prolomit? „Začněte tak, že si alespoň dvakrát v týdnu uděláte na svoje jídlo čas. Naučíte se tak znovu vnímat signály svého těla a bude to vaše psychologická bariéra proti přejídání,“ radí Iva Málková. K jídlu si sedněte, nenechte se rozptylovat televizí ani ničím jiným a každé sousto si vychutnávejte pomalu. Velkou roli hraje i servírování, se kterým si můžete vyhrát.

Také vám „mindful eating“ pomůže zrevidovat váš celkový přístup k jídlu: „Zkuste se před jídlem na chvíli zastavit a zhodnotit se na škále hladu 0 (nemám hlad) - 10 (mám velký hlad). Pokud máte hlad, je jídlo namístě. Pokud si berete jídlo a hladoví nejste, zamyslete se, jak se v tu chvíli cítíte, co potřebujete a co vám jídlo nahrazuje – jste unavení, někdo vás rozčílil? Pokuste se vaši potřebu uspokojit jiným způsobem než jídlem. A pokud se to někdy nepovede, buďte na sebe laskaví, nevyčítejte si to,“ radí Iva Málková.

Prospěte se k hubenějšímu tělu

Investujte do svého spánkového režimu. Je potvrzené, že pomáhá s hubnutím, tečka. „Pokud jste zvyklí neposlouchat tělo a únavu přecházet a nadopovat se kofeinem, můžete si rozházet svůj metabolismus. Když pak svůj cirkadiánní rytmus narušujete v dlouhodobém měřítku, může to vést k nárůstu tukové tkáně,“ říká odbornice. „Také je potřeba si uvědomit, že nedostatek spánku probouzí větší chuť k jídlu. Budete mít tendenci únavu zajíst. Také platí, že co během dne sníte, může spánek zhoršit nebo naopak zlepšit,“ popisuje Iva Málková.

Načítám