Hlavní obsah

Cvičíte každý den? Hrozí vám syndrom vyhoření. Všímejte si varovných signálů

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavilo vás zaznamenávat si jednotlivé tréninky a na lekci cvičení, která vás čekala, jste se vždycky těšili. A najednou to pominulo a v ničem z toho nevidíte smysl. Syndrom vyhoření vás může potkat i u sportu. Jak mu předejít?

Článek

Sport se rovná vyplavené endorfiny a dobrý pocit. Co když ale najednou zmizí? V tom, co vás bavilo a naplňovalo, už nenacházíte žádnou radost. Tím by se dal popsat obecně syndrom vyhoření (burnout), který může potkat kohokoliv, ať už na poli práce, školy, nebo sportu. Jde o kombinaci fyzického i psychického vyčerpání. Může to začít plíživě, do ničeho se vám nechce a z dané aktivity máte už dopředu jenom stres. Drive vystřídala lenost a únava, radost se změnila v úzkost a objevují se i bolesti těla. V rámci sportu se to týká především vrcholových sportovců, ale potkat to může každého.

Poslouchejte své tělo

„Sport, stejně jako každá jiná aktivita, vyžaduje energii, ale naše tělo má nějaký limit. Pokud jí máme dostatek, jsme schopni zvládat i náročnější situace, jakmile ji ale vyčerpáme, může se stát, že nezvládneme náročnost tréninků nebo nás prostě přestane pohyb bavit a odpadneme,“ uvádí Matěj Ptáček, osobní trenér fitness clubů Form Factory. „Obecně můžeme říct, že syndrom vyhoření zažívají jedinci, kteří se sportovní aktivitě věnují téměř denně. Každý ale máme hranici jinde a není to nic neobvyklého ani pro nováčky.“ Jak ke cvičení přistupovat racionálně a nevyhořet?

Posilujte, ale nepřepínejte se

Je skvělé, že jste si nastavili nemalé cíle, ale nesmíte se přepínat. „Jde o to naslouchat svému tělu a poznat, kdy mohu přidat a kdy je čas zpomalit. V dnešní době se rádi porovnáváme a například v posilovně je běžné, že se začátečník snaží cvičit jako ostatní. Problém ale je, že není možné, aby zvládal to, co člověk s dlouholetou praxí,“ upozorňuje trenér. Musíte mít správně postavený trénink odpovídající vaší kondici a dbát na včasný odpočinek, ten je stejně důležitý jako samotné cvičení.

Cvičit v posilovně sedm dní v týdnu není ideální a je to cesta k přetížení a třeba i zranění. Kolikrát za týden je tedy ideální? Obecně se jeví 3-4 tréninky jako nejlepší. „Pokud se rozhodnete cvičit 3× týdně, volte full body trénink, kdy během jedné návštěvy posilovny procvičíte všechny svalové partie. Budete vždy jeden den cvičit a druhý si dáte volno. Pokud si zvolíte trénink 4× týdně, je vhodnější cvičení rozložit do posilování vrchní a spodní části těla, kdy budete cvičit vždy jeden den vršek, druhý den spodek a třetí den odpočívat,“ doporučuje Tereza Horová, osobní trenérka fitness sítě Form Factory.

Mezi tréninky pak zařaďte aktivní odpočinek. „Když vám trenér řekne, ať si vezmete volno, tak si legraci nedělá. To ale neznamená, že musíte doma ležet v posteli a nedělat vůbec nic. Ba naopak. Běžte se projít, zajděte si do sauny, navštivte pomalou jógu, masáž nebo třeba fyzioterapii,“ doporučuje Matěj Ptáček.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Mezi tréninky zařazujte dostatek odpočinku, aby vaše tělo i mysl mohly regenerovatFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Ženy by měly cvičit podle menstruačního cyklu

U žen se v poslední době setkáváme s trendem přizpůsobovat tréninkový plán menstruačnímu cyklu. Vaše síla, nálada i odhodlání cvičit se v průběhu měsíce mění. Je to kvůli střídání hormonů v těle a nemá cenu proti tomu bojovat. Lepší strategií je naplánovat si tréninky tak, aby kopírovaly váš cyklus. Bude se vám lépe cvičit, nebudete se cítit vyčerpané a uhnané. Nejvyšší sílu má žena v období hned po skončení menstruace a okolo ovulace, kdy se hodí zařadit silovější trénink. Energie i odhodlání pak ubývá před příchodem menstruace a během ní, kdy se hodí praktikovat pomalejší a ne tak intenzivní druhy cvičení, jako je třeba jóga, barre nebo pilates.

Proč mít osobního trenéra

Pokud tápete, jak si nastavit trénink, kolikrát máte chodit cvičit a jak, není nic jednoduššího než si zaplatit osobního trenéra. Doporučení platí i v případě, že cvičíte už dlouhou dobu a jste přesvědčeni o své správné technice. Jednoduše neuhlídáte všechno a je vhodné nechat se u cvičení zkouknout profesionálem. Nehledě na to, že odborník vám může trénink změnit tak, že budete dosahovat lepších a trvalejších výsledků.

Související témata:

Načítám