Hlavní obsah

Biohacking jako elixír mládí? Základem jsou vitaminy, cvičení, ale i deník, vděčnost a půst

Foto: evrymmnt, Shutterstock.com

Foto: evrymmnt, Shutterstock.com

Reklama

Zdravý životní styl je už zastaralé označení. Teď se tomu říká biohacking. Protože o to jde, hacknout své tělo, aby stárlo co nejpomaleji. A také být bez stresu a v nejlepší fyzické kondici. Že nemůžete mít tohle všechno? Biohackeři na to mají jiný názor!

Článek

Prodloužení věku a především kvality života je velkým tématem. Vedle anti-age procedur to jsou ale i rituály, které můžou přispívat k celkovému zdraví jedince. Jeden příklad za všechny je třeba otužování. Ale to není všechno. Jaké další denní zvyky vám mohou život obrátit k lepšímu?

Co je to biohacking?

Slovo biohacking může působit trochu strašidelně, jde ale vlastně o způsob, jak zpomalovat stárnutí.„Biohacking je proces, při kterém se aplikují techniky a postupy z oblasti biologie, medicíny a neurovědy s cílem zlepšit zdraví, výkon a kvalitu života,“ vysvětluje fitness trenérka Nela Papadopulu, pro kterou je biohacking velkou součástí života.

„Biohackeři využívají různé metody, jako jsou třeba půsty, cvičení, nootropika, což je třeba kofein, kreatin, vitaminy a různé bylinné extrakty, a také technologie, jako jsou chytrá zařízení a senzory, aby se dostali do lepšího zdravotního stavu a zlepšili svou mentální a fyzickou výkonnost,“ vysvětluje.

Jedním ze známých biohackerů je ledový muž Wim Hof, který šíří osvětu především o otužování a jeho benefitech pro lidské zdraví. Stejně tak může být za biohacking považován i přerušovaný půst, který má čím dál víc fanoušků po celém světě. Pod pojem spadá i užívání nejrůznějších doplňků stravy, například oblíbený kolagen nebo vitamin D, jehož nedostatkem trpí v našem podnebném pásu v zimě řada z nás. Biohacking se může dotýkat spousty oblastí, například stravy, spánku, cvičení, ale třeba i ženského cyklu. Záleží, co konkrétně vaše tělo a mysl potřebuje.

Foto: Sammurai, Shutterstock.com

Pod pojem biohacking spadá nespočet rituálů a technik – od zdravé stravy přes studenou sprchu až po cvičení nebo psaní deníku. Co si vyberete vy?Foto: Sammurai, Shutterstock.com

Denní rituály pro lepší já

Jak může vypadat takový „biohackingový denní rituál“ podle fitness trenérky? „Mezi moje ranní rituály bych zahrnula rehydratační drink s vitaminy, který piju na lačno, a procházka. Potom by následovala studená sprcha, meditace a nějaké cvičení na mobilitu nebo jóga,“ říká Nela Papadopulu. „Snažím se poslouchat svoje tělo, takže když cítím, že nechci sedět v meditaci, tak si prodloužím procházku se psem v lese a beru ji jako formu mindfulness, kde se také někdy dostanu do meditativních stavů a klidu a nadýchám se čerstvého vzduchu. Protože dodržuji přerušovaný půst, tak mé první jídlo je až blíže k poledním hodinám,“ dodává.

Svoje tipy na biohacking sdílí také třeba modelka Petra Němcová. Mezi její oblíbené metody patří cvičení jógy, praktikování meditací, metoda oil pullingu (převalování oleje v ústech) nebo uvědomění, za co je vděčná, což napomáhá nejen lepší náladě, ale i lepšímu sebevědomí a vnitřní síle.

Biohacking pro ženy

Biohacking můžete také vnímat jako zohlednění svých potřeb s fázemi ženského cyklu a z každé ze čtyř různých fází využít to nejlepší. Tím se zabývá například Zdeňka Svobodová, holistická koučka pro ženy.

„Největším hackem je podle mě naučit se pracovat s ženskou cykličností a jednotlivými fázemi. Nežít na cyklus 24/7 ale 28/365 a být v souladu sama se sebou i přírodou,“ říká. „Bylo by skvělé, kdyby každá žena měla každý den trochu času sama pro sebe, o to víc, když je v menstruační fázi. Je důležité si v tu dobu odpočinout, načerpat novou energii a věnovat se třeba meditaci nebo psaní deníku,“ vysvětluje koučka.

Pro ženské zdraví je také klíčové dodržovat pravidelnost ve svých denních činnostech, což zahrnuje chodit spát plus minus stejně, jíst plus minus ve stejné časy a stejně tak i cvičit. Mít nějakou rutinu není tudíž vůbec na škodu.

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Udělat asi čas jen pro sebe je důležité za každých okolností.Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Být v kondici co nejdéle

Nejde o to nalhávat si, že smrt neexistuje a stárnutí jakbysmet. Biohackingem se můžete snažit udržovat v kondici a stárnout jen tak moc, jak je to nutné. Ve zkratce stárnout s grácií. Nicméně deset doplňků stravy za den, kombinace meditací, deníků a cvičení – tedy snaha stihnout všechny rituály vás někdy může stresovat víc, než aby měly nějaký pozitivní účinek, tudíž všeho s mírou.

Vyberte si takové rituály, jež jsou vám blízké, a zaměřte se na ty oblasti, které u vás osobně potřebujete nejvíce zlepšit. Troufáme si říct, že například zaměřit se na srovnání spánkového cyklu prospěje (skoro) každému z nás. A důležitá poznámka na závěr: „Je třeba si uvědomit, že biohacking by neměl nahrazovat lékařskou péči nebo doporučení odborníků, ale spíše být použit jako doplněk k lékařskému ošetření,“ dodává na závěr fitness trenérka.

Reklama

Načítám