Hlavní obsah

Jak na Nový rok, tak po celý rok… Na silvestra vyneste odpadkový koš a kupte si něco na sebe!

Foto: fornStudio, Shutterstock.com

Foto: fornStudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silvestr a Nový rok jsou spjaté s celou řadou pověr a tradic, které naši předci dodržovali, aby je ochránily před zlým osudem. Některé se dokonce dochovaly dodnes. Víte, které jsou nejznámější a proč je stále držíme?

Článek

První leden je dnes spojován hlavně s předsevzetími. Ale silvestr a Nový rok mají také své tradice, zvyky a pověry. Víte například, že byste se měli vyvarovat praní a zametání? Nejíst drůbež a nehádat se na Nový rok?

Na silvestra vyneste odpadkové koše

V minulosti patřil poslední den v roce úklidu. Důvod byl prostý. Vstoupit do nového roku s čistým štítem. A tak se smejčilo, uklízelo, důkladně vypralo a vyžehlilo. Jednou z tradic tedy je vynést na silvestra večer všechny odpadkové koše. „Je to takový symbol, že si po sobě za celým rokem takzvaně zameteme a uklidíme,“ říká dlouholetá vedoucí folklorního souboru Květa Jirásková, která se na české zvyky zaměřuje.

Na Nový rok nesušte a nevěšte prádlo

Zatímco na silvestra si po sobě pěkně ukliďte, na Nový rok už se této činnosti vzdejte. Prý by se vám nemusela vyplatit. „Pokud byste zametali, vymetete si štěstí z domu,“ říká Jirásková. V tento den by však žádná hospodyně neměla ani prát, ani mít prádlo pověšené. „Tato tradice se totiž váže k mnoha původním příběhům, ale i báchorkám o tom, že pověšené prádlo v těchto dnech může přinést do rodiny v nejbližší době smrt,“ vysvětluje Květa Jirásková a dodává, že ona se jí raději drží celý život.

Foto: Asier Romero, Shutterstock.com

Nejpozději 31. prosince sundejte pověšené prádlo!Foto: Asier Romero, Shutterstock.com

Vyhněte se hádkám i mrzutosti

Říká se: „Jak na Nový rok, tak po celý rok.“ A to mějte na paměti. Zapomeňte na novoroční hádky, špatnou náladu i nejrůznější spory. I pokud to o silvestru přeženete s alkoholem a není vám ráno zrovna do zpěvu, snažte se nebýt protivní. Mohlo by se vám to v příštím roce vymstít. Zkrátka nesmíte dělat cokoli negativního. Naopak, buďte k druhým milí, čas s přáteli či rodinou stravte v příjemné atmosféře a můžete se těšit na skvělý rok.

Oblečte si na sebe něco nového a mějte u sebe peníze

„Ten, kdo se oblékl do něčeho nového, byl po zbytek roku jako nový,“ vysvětluje další tradici spjatou s Novým rokem Jirásková a dodává, že čím více nového oblečení na sobě v ten den máte, tím lépe se budete v následujícím roce cítit. A nezapomeňte si dát do peněženky větší obnos peněz. V novém roce se nebudete muset strachovat, že na tom budete špatně. „Nebude vám podle pověry nic chybět,“ přibližuje Květa Jirásková.

Nejezte opeřence, ryby ani králíky

Mnoho pověr a obyčejů se na Nový rok vztahuje k jídlu. Pokud chcete mít následující rok šťastný, měli byste se vyhnout v tento den jakékoliv drůbeži či jiným opeřencům. „Uletělo by vám štěstí. Stejně tak jako když si dáte rybu nebo králíka. V případě ryby vám štěstí uplave, a když si pochutnáte na králíkovi, tak vám podle tradice štěstí uteče,“ líčí Jirásková.

Foto: Angelika Heine, Shutterstock.com

Pečené kuřátko si dejte kdykoli jindy, jen ne na Nový rokFoto: Angelika Heine, Shutterstock.com

Peníze přinese čočka, štěstí prase

Naopak žádoucí je pochutnat si na čočce. A čím víc, tím lépe, neboť vám následující rok přinese zaručeně peníze. Pokud holdujete masu, tak vsaďte na vepřové. „Obzvláště prasečí rypáček přinese štěstí a bohatství. Ale vztahuje se to na celé prase,“ vysvětluje expertka na lidové tradice a zvyky a dodává, že by nemělo chybět volské oko jako symbol nového života.

Zvyky, které vymizely

První lednový den se v některých oblastech Česka podávala vánočka se zapečeným hrachovým zrnkem. Ten, kdo ve své porci zrnko našel, měl v dalším roce štěstí a netrpěl nouzí. „Pekly se také koláče, do kterých se zapékaly mince. Ten kdo ji našel, měl následující rok bohatý,“ popisuje další lidovou tradici Jirásková a dodává, že na Nový rok také hospodyňky rozhazovaly po světnici hrách, aby v novém roce nikdo z rodiny nezbloudil. Jiná z pověr zase tvrdí, že když po půlnoci rozprášíme kolem domu sůl, odeženeme zlé duchy, a když z okna vylijeme trochu vína, hodní duchové nás budou ochraňovat po celý rok. „Na vesnici také panoval zvyk chodit první lednový den na koledu. A nechodily jen děti. Pro výslužku i drobný obnos chodili například kněží, obecní sloužící nebo kominíci,“ uzavírá novoroční atmosféru dob minulých Květa Jirásková.

Následující rok předpovídali naši předkové podle dne, na který vyšel 1. leden

Pondělí: Prorokuje se krutá zima, vlhké jaro, povodně a těžké nemoci.

Úterý: Zima bude ještě krutější, zato úrodný rok.

Středa: Lze očekávat příznivý rok, mnoho vína, ale žádný med.

Čtvrtek: Předpovídá se mírná zima, větrné jaro, parné léto, krásný podzim a hojnost ovoce a obilí.

Pátek: V následujícím roce lze očekávat mnohá úmrtí a hrozí dokonce i válka.

Sobota: Hrozí špatná úroda obilí, málo větrů a hodně ovoce.

Neděle: Bude mírná zima, úrodné jaro a větrné léto.

Související témata:

Načítám