Hlavní obsah

Princezně Charlotte je dnes devět. Občas poruší protokol, prostě to není robot, ale normální dítě!

Foto: Instagram The Prince and Princess of Wales

Foto: Instagram The Prince and Princess of Wales

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí třetí následovnice britského trůnu princezna Charlotte Elizabeth Diana z Walesu právě dnes slaví deváté narozeniny. Už teď je jasné, že i když s největší pravděpodobností na britský trůn nikdy neusedne, ještě o ní hodně uslyšíme. Ani v jejím případě vévodkyně Kate nezklamala a potěšila svět fotografií dcery, kterou sama pořídila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Narozeniny kteréhokoli člena britské královské rodiny jsou vždy velkou událostí. Tím spíš, když se jedná o ty nejdůležitější, mezi které princezna Charlotte, dcera princezny Kateprince Williama, bezesporu patří. Letošní oslavy, které bývají jen v okruhu nejbližší rodiny, jsou však zakaleny smutnými okolnostmi. Jejich milující maminka totiž prochází léčbou rakoviny. Princezna se od začátku roku zřekla veškerých oficiálních povinností.

Nejsvéhlavější ze všech dětí

I když je Charlotte teprve devět let, už na sebe upozornila řadou scének, při kterých ani zdaleka nedodržela královský protokol. I proto ji ale fanoušci britské koruny tak milují. Není to robot, ale „normální“ dítě! Ve srovnání se svým starším bratrem princem Georgem má pověst divošky – Kate princeznu popsala jako „tu, co má hlavní slovo“. Kromě toho, že na veřejnosti umí na fotografy dělat ksichtíky nebo vyplazovat jazyk, dokáže svou svéhlavost použít i správným směrem. Kolikrát už pomohla mamince s tatínkem zkrotit neposedného prince Louise! Například při korunovaci krále Karla III. držela brášku pevně za ruku, aby šel přesně tak, jak bylo nacvičeno. Byla ale zachycena i u toho, jak Georgovi připomínala, aby se na státním pohřbu poklonil rakvi jejich zesnulé prababičky, královny Alžběty II.

Sportovně nadaná a ambiciózní

Stejně jako její sourozenci i Charlotte navštěvuje školu Lambrook School, kde má kromě klasických předmětů i lekce francouzštiny, náboženství, technologie a designu. Nechybí pochopitelně ani sport, pro který jako by se Charlotte narodila. „Princ William se všemi dětmi hraje na zahradě pravidelně ragby,“ tvrdí Nigel Gillingham, prezident Rugby Football Union, a dodává: „Charlotte je zjevně v dobré formě a také velmi soutěživá.“ Zatímco princ William popsal svou dceru jako budoucí hvězdu ve fotbale, princezna Charlotte prozradila, že jejím oblíbeným sportem je ve skutečnosti gymnastika. „Tráví většinu času hlavou dolů, dělá stojky a přehazovačku,“ řekla Kate pro Daily Mail.

Jak šel čas s princeznou Charlotte? Prohlédněte si naši fotogalerii:

Velká podobnost s babičkou

Magazínu Hello! se podařilo sehnat vyjádření i jednoho z pracovníků prestižní školy. „Charlotte je moc milá a přátelská. Ostatní děti ji zbožňují. K mladším dětem je velmi laskavá,“ uvedl. Jako by popisoval její babičku, princeznu Dianu. Ostatně Charlotte nechali rodiče pokřtít 5. července 2015 v kostele, kde byla v roce 1961 pokřtěna právě Williamova matka. Ne nadarmo je k ní často přirovnávána. Mimo jiné stejně jako ona miluje tanec. Princezna Kate v září 2023 řekla: „Ráda tančí. Oblíbila si balet a step.“ K loňským narozeninám proto dostala možnost zhlédnout s kamarády Královský balet Popelka v Royal Opera House.

Je také otevřená a laskavá jako princezna Diana. Když jí například jeden chlapec předával vánoční dárek, poděkovala a řekla: „Děkuji. Doufám, že máš krásné Vánoce,“ svěřil se magazínu fotograf, který byl situaci přítomen.

Očekávaná fotka z rodinného archivu

Charlotte byla naposledy viděna na veřejnosti na Štědrý den, když šla do kostela se svou rodinou a sestřenicí z druhého kolena Miou Tindall v Sandringhamu. Stejně jako minulý týden u příležitosti narozenin Louise, i v případě Charlotte umístili princ s princeznou na své sociální sítě aktuální fotku malého oslavence. Fotila ji její maminka a jak vidno, Charlotte je v dobré náladě a roste do krásy.

Načítám