Hlavní obsah

Z nenáviděné Camilly je miláček Británie. Když onemocněla Kate i král Karel, dokázala přinést naději

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neměli ji rádi. Většina Britů jí dávala za vinu nepovedené manželství prince Charlese s Dianou, někteří ji dokonce nepřímo obviňovali z její smrti. A mnozí nesouhlasili ani s tím, že si následník britského trůnu svou životní lásku nakonec obhájil i před královnou a oženil se s ní.

Článek

Když manželce britského krále Karla III. nasazoval arcibiskup z Canterbury královskou korunu, bylo jasné, že její mediální obraz se v očích britské veřejnosti již dávno proměnil. Mohla se tvářit vítězoslavně, nakonec se jí totiž splnil sen a žije po boku muže, kterého už desítky let miluje, působila ale důstojně a pokorně. A právě to je pro královnu Camillu typické.

Princ Harry o Camille v knize Náhradník

I ve chvílích, kdy o ní říkali a psali dost nehezké věci, nereagovala. A že by měla na co. Například princ Harry v rozhovoru, který poskytl pro stanici CBS jen dva dny před vydáním svých memoárů Náhradník, prohlásil, že je to potvora, které není radno věřit. A označil ji za třetí osobu v manželství svých rodičů. „Chce jen rehabilitovat svou image,“ prohlásil princ. Ona ale i přes takto silná prohlášení zachovávala stoický klid. Alespoň veřejně nikdy o nikom neřekla křivé slovo a všechny útoky na svou osobu nechávala zásadně bez komentáře. Vysloužila si za to respekt a úctu svých poddaných.

Rakovina Karla III. a povinnosti královny

Když letos zkraje roku zasáhla královskou rodinu nečekaná operace princezny Kate a oznámení o rakovině Karla III., byla královna Camilla přesně tou osobou, která vnesla do řad veřejnosti rozvahu. I naději, že se oba jistě brzy plně uzdraví a znovu ujmou svých povinností. Její klidný postoj byl přesně tím, co Britové potřebovali. Stojí věrně po boku nemocného krále a navzdory tomu, že ho doprovází do nemocnice a na všechna vyšetření, zastupuje ho i při jeho povinnostech. Lidé ji za to obdivují.

„Je to pozoruhodná proměna,“ řekl dlouholetý glosátor dění u britského královského dvora a někdejší zpravodaj BBC Michael Cole. „Královna Camilla rozhodně zaslouží respekt, kterého se jí dostává. Dělá mimořádně dobrou práci,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Královna Camilla se o nemocného krále vzorně stará. Po jeho boku nechyběla ani ve chvíli, když opouštěl nemocnici po operaci prostatyFoto: Profimedia.cz

Camilla Parker Bowles versus Diana

Popularita Camilly Parker Bowles byla v době smrti princezny Diany na bodu mrazu, po svatbě s tehdejším následníkem trůnu princem Charlesem ale začala mírně stoupat. Poddaní královny Alžběty II. si na ni postupně zvykli, a to díky absolutní absenci jakýchkoli skandálů. Vášnivě miluje psy, koně a zahradničení, je aktivní v mnoha charitativních organizacích a oplývá i slušnou dávkou suchého anglického humoru.

Což nedávno prokázala znovu, když plnému sálu žurnalistů při udělování cen asociace zahraničních dopisovatelů v Londýně vysvětlovala, že i ona má k novinařině blízko. „Za ta léta o mně také vyšel jeden nebo dva články,“ přiměla k smíchu celý sál.

Začátek lásky mezi Charlesem a Camillou

A jak vůbec začal vztah mezi Charlesem a Camillou? „Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, tušil jste to?“ zeptala se ho v roce 1970 a touto nevinnou větou započal podle autora Charlesova životopisu Jonathana Dimblebyho jeden z nejdiskutovanějších příběhů lásky minulého i tohoto století. „Camilla byla láskyplná, neokázalá a on pro ni, se vší intenzitou, kterou první láska přináší, téměř okamžitě ztratil srdce,“ píše se v knize.

A pokud vás napadá, co by nastalo, kdyby král zemřel dříve než ona, nejsou zde žádné nejasnosti. Vlády by se okamžitě ujal princ William, který je první v nástupnické linii, a novou královnou by se stala princezna Kate. Camilla by nadále zůstala váženou členkou královské rodiny s titulem královna vdova, bez jakýchkoli oficiálních povinností.

Načítám