Hlavní obsah

Král je nemocný, Kate ztracená, Camilla na dovolené. Zachrání rodinu Edward? Karel III. na něj spoléhá

Foto: Luke Walker, Gettyimages.com

Foto: Luke Walker, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princ Edward, nejmladší dítě zesnulé královny Alžběty II., dnes slaví 60. narozeniny. A to není jediný důvod, proč se o tomto dosud asi nejvíce opomíjeném členu královské rodiny v poslední době mluví stále víc.

Článek

Stačily dvě neblahé zprávy o zdravotním stavu důležitých osob britské královské rodiny, aby si všichni její fanoušci uvědomili, jak křehká je. A také, že její členové rozhodně nemládnou. Vždyť v tuto chvíli jsou z jejích aktivních, tedy pracujících členů jen čtyři, kterým je méně než 70 let – princ a princezna z Walesu a vévoda a vévodkyně z Edinburghu (Edward a Sophie). A vzhledem k tomu, že Kate je zřejmě nemocná a její manžel kvůli tomu musí rušit i některé své závazky, upírají se logicky zraky stále častěji i na dosud téměř neviditelného prince Edwarda.

Královská rodina v ohrožení

Na letošní začátek roku nebude královská rodina vzpomínat v dobrém. Nečekaná a dosud neobjasněná operace břicha princezny Kate, kterou už od prosince nikdo neviděl a pravděpodobně ještě dlouho neuvidí, a k tomu zpráva o operaci a rakovině Karla III. zaskočily prakticky celý svět. Objevilo se mnoho otázek, jak to bude s britskou královskou korunou vlastně dál. A i když se král v posledních dnech částečně vrací k práci, před pár dny se například setkal při soukromé audienci s velvyslanci z Mauritánie a Alžírska, je zřejmé, že jeho léčba bude dlouhodobější. A bude potřebovat podporu celé rodiny.

Za běžných okolností přebírá část povinností za nemocného krále především královna a následník trůnu. Oba se sice svých rolí zhostili, ale jak bylo minulý týden oznámeno, na královnu Camillu toho bylo přece jen moc a musela odletět na dovolenou, aby si odpočinula. A William v poslední době také není veřejně příliš aktivní, jednu z plánovaných akcí dokonce zrušil „z osobních důvodů“. Kdo je tedy zastoupí? Po skandálech prince Andrewaodchodu Harryho přichází v úvahu především princezna Anna a dnešní čerstvý šedesátník princ Edward.

Princ Edward – z otloukánka důležitý člen rodiny

Když se nejmladší syn královny Alžběty II. narodil, bylo už dnešnímu králi Karlovi III. 16 let. Malý Eddie vyrůstal ve stínu svých starších sourozenců a nikdy nezásoboval bulvár skandály. Pozornost tisku vzbudil až svým předčasných odchodem z armády, kdy nedokončil ani třetinu kurzu. Svého otce tím zřejmě zklamal, jinak ale spolu měli velmi blízký vztah už od dětství, princ Philip byl prý dokonce u jeho porodu, což bylo velmi neobvyklé.

Edward vždy tíhl ke sportu a hlavně k umění. Je vášnivým fanouškem divadla, filmu i hudby a ještě před svým nástupem do služeb královské rodiny na plný úvazek pracoval jako divadelní produkční. „Miluji ten šrumec showbyznysu. Je to úžasný svět fantazie a představ,“ svěřil se před lety časopisu The Guardian. Chvíli to dokonce vypadalo, že nastoupí na podobnou cestu jako později jeho synovec princ Harry a zcela se vzdá plnění královských povinností. V roce 1993 založil filmovou společnost, firma se ale nikdy nedostala do zisku, a tak z ní princ v roce 2002 odešel a stal se členem královské rodiny na plný úvazek.

Z hraběte z Wessexu je vévoda z Edinburghu

Že s ním král počítá jako s důležitým členem rodiny, dokázal po své korunovaci tím, že kvůli Edwardovi nechal vládu a parlament změnit pravidla pro zastupování panovníka, aby plněním ústavních povinností mohl pověřit i jeho. V den jeho 59. narozenin mu konečně udělil i titul vévody z Edinburghu, do té doby byl totiž „pouhý“ hrabě z Wessexu.

K Edwardově dobré pověsti přispívá i stabilní rodinné zázemí. Na rozdíl od svých sourozenců se nikdy nerozvedl, žije ve spokojeném manželství se Sophií Rhys-Jones už téměř 25 let. Mají spolu dvě děti, dceru Louisu a syna Jamese. A ani všudypřítomný britský bulvár neodhalil v jejich vztahu nic, co by stálo za pozornost. Sophie byla navíc oblíbenou snachou královny a měly spolu velmi vřelý vztah.

Načítám