Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se ve filmových hororech? Osvícení, Psycho a další filmy, u kterých tuhne krev v žilách

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi, když se u filmu pořádně bojíte, většinu času nakukujete zpoza a během sledování hýkáte hrůzou? Pak se řadíte mezi fanoušky hororového žánru. A dost možná i mezi odborníky na něj. To ale odhalí náš kvíz!

Článek

Proč se rádi bojíme? Je to jednoduché a kořeny hledejme v evoluční antropologii. Naše předky udržoval strach ve střehu a tím v bezpečí. My si adrenalin navozujeme uměle, protože žijeme v bezpečí. Pocit vzrušení nás ale baví.

Dnes je pátek třináctého. Trpíte-li paraskavedekatriafobií (strach ze třináctky), není to asi zrovna váš den, ale pro milovníky hororů si ten večer vyloženě říká o filmovou hrůzu. A kvíz! Vždyť stejnojmenný horor odehrávající se v letním táboře u Křišťálového jezera se pro svůj kolosální úspěch dočkal mnoha opakování i remaků!

1. Podle mnohých je nejlepší horor všech dob Vymítač ďábla. Malou Regan posedne ďábel a než tomu její zaneprázdněná matka začne věnovat pozornost, je skoro pozdě na pomoc exorcisty. Jaká je matčina profese?
2. Legendární horor Věc se odehrává na Antarktidě, takže jeho mrazivá atmosféra asi nikoho nepřekvapí. Vědci z výzkumné stanice čelí mimozemské hrozbě a nevědí, kdo z nich se stal hostitelem parazita a komu můžou věřit. Který známý herec hrál polárníka MacReadyho?
3. Od světa odříznutý horský hotel Overlook, tajemný pokoj, kam se nesmí vstoupit, malý Danny obdařený mimosmyslovým vnímáním a jeho otec Jack, nad kterým pomalu přebírají kontrolu zlé síly. Kubrickovo Osvícení podle knihy Stephena Kinga je hororovou peckou. Jaké číslo měl zapovězený pokoj?
4. Horor Pátek třináctého byl kasovní trhák. Co se stalo kdysi na táboře chlapci, který zemřel kvůli nepozornosti vedoucích a jehož matka se nyní mstí a vyvražďuje mladé instruktory?
5. Zabiják ze snů Freddy Krueger je jedním z hororových králů filmové série Noční můra v Elm Street. Kdysi zavraždil desítky dětí a jejich rodiče se mu pomstili. Teď se zjevuje a vraždí ve snech. Dospívající Nancy mu to chce zatrhnout. Jak kdysi rodiče mrtvých dětí Freddyho zabili?
6. Wes Craven je mistrem hrůzy a jeho Vřískot vrátil hororový žánr na výsluní. Městečko Woodsboro terorizuje tajemný vrah v masce. Podobný šílenec zabil kdysi matku studentky Sidney, ale je ve vězení, takže je otázka, kdo tu s tím nožem řádí. Jedná se o tzv. slasher film - co to znamená?
7. Když Zemi ovládnou Oni, monstra s mimořádně vyvinutým sluchem, brzy se ukáže, že před nimi není úniku. Rodině Abbottových se ve filmu Tiché místo daří přežívat, ovládají totiž znakovou řeč. Čeká je ovšem těžká zkouška. Jaká?
8. Vetřelec je jeden z nejlepších sci-fi filmů a hororů zároveň. Posádka vesmírné lodi Nostromo nešťastnou náhodou vpustí na loď mimozemského tvora a ten ji postupně likviduje. Ripleyová přežije a vetřelce usmrtí. Jaké zvíře přežije spolu s ní?
9. Film o Michaelu Myersovi, který v šesti letech ubodal starší sestru a po letech se vrací do rodného města, aby znovu zabíjel, to je kultovka Halloween (plus číslo dílu). Oběťmi jsou mladí lidé kolem středoškolačky Laurie, v patách je mu psychiatr Loomis. Kdo skvěle hrál přeživší Laurie?
10. V roce 1960 natočil Alfred Hitchcock uznávané Psycho. Když Marion ukradne peníze a uteče, vydají se za ní detektiv a sestra s přítelem. Stopy je zavedou do motelu, jehož majitel zde žije s mrtvolou své matky. Kde se odehrává vůbec nejslavnější scéna s nožem?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám