Hlavní obsah

Kvíz: Jak znáte filmy a seriály ze školního prostředí? Obecná škola, Sexuální výchova nebo Ochránce

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek školního roku máte, ať už z pozice studenta, nebo rodiče, za sebou. Trochu si to snad už sedlo a vy si můžete vydechnout u našeho kvízu. Jak znáte filmy a seriály odehrávající se ve školním prostředí?

Článek

Proč se filmy a seriály odehrávající se na školách těší takové popularitě? Hrají v nich mladí lidé, kteří sice často řeší velká trápení, ale mnohdy si užívají bezstarostné mládí bez větší zodpovědnosti. Mladší ročníky se s nimi ztotožňují, protože prožívají podobné radosti i starosti, starší si nostalgicky zavzpomínají. Otestujte, jak znáte populární filmy a seriály, které se odehrávají převážně ve škole.

1. Jeden z nejúspěšnějších seriálů platformy Netflix - Wednesday režiséra Tima Burtona - se odehrává ve speciální škole. Navštěvují ji vyvrhelové, vlkodlaci, gorgoni a sirény. A je sem uklizena i Wednesday Addams. Jak se škola jmenuje?
2. Osmdesátková klasika ze školního prostředí, kterou režíroval Ludvík Ráža: My všichni školou povinní. Malý Jirka Oliva, nervní učitelka Hajská nebo rozvádějící se Joklovi. Víte, která populární spisovatelka je autorkou scénáře?
3. Škola, kterou navštěvuje kouzelník Harry Potter, se nachází v Bradavicích a jejím ředitelem je Albus Brumbál. Když proti sobě nebojují jednotlivé koleje např. ve famfrpálu, snaží se školu zničit „Vy víte kdo“. Jak se jmenuje klíčník, šafář a milovník kouzelných tvorů?
4. Seriál, který se točí především kolem sexu, se jmenuje Sexuální výchova. Citlivě se tu řeší intimita mladých lidí. Hlavní hrdina, plachý Otis, ví o sexu ledacos, i když vlastních zkušeností mnoho nemá. Jak je možné, že toho tolik ví?
5. Příběhy studentů a pedagogů hradeckého gymnázia v seriálu Gympl s (r)učením omezeným si kdysi našly svoje fanoušky. Ředitelem Matulou byl Karel Heřmánek, mladého pedagoga Adama hrál Ondřej Brzobohatý. Kdo se zhostil role češtinářky Elišky, kterou milovalo hned několik mužů?
6. LouAnne Johnson z filmu Nebezpečné myšlenky sloužila devět let u vojenského námořnictva, přesto se na střední škole v roli učitelky angličtiny cítí pod větším tlakem než tam. Nakonec si ale svoje problémové studenty získá. Co se stane, že chce skončit?
7. Ochránce s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli je jedním z nejlepších českých seriálů poslední doby. Aleš Pelán řeší neduhy českého školství jako šikanu, násilí nebo odmítání povinné školní docházky. Původně učitel se stal nakonec...
8. Jeden z prvních filmů Zdeňka Trošky se odehrává ve škole a má i lehce detektivní zápletku. Prvňáček Honzík by chtěl propadnout do školky, jeho sestra je nešťastně zamilovaná, škola se musí stále zamykat, a navíc se začnou ztrácet boty. Jedny luxusní kozačky dostaly i jméno:
9. Jan Svěrák byl za svůj režijní debut Obecná škola nominován na Oscara. V jednu chvíli říká ředitel do rozhlasu: „Haló, haló, školní hlášení. Naše škola získala několik vstupenek na divadelní představení Idiot. Rodiče, kteří chtějí vidět Idiota, nechť přijdou do ředitelny.“ Kdo ho hrál?
10. Americký film z 80. let trefně vykresluje vztah mladých k autoritám. Nesourodá pětice středoškoláků se sejde v sobotu ve škole, kde mají strávit za trest celý den a napsat esej: Kdo si myslím, že jsem. Nakonec se školní kráska, sportovec, matematický génius, vyvrhel a podivínka spřátelí. Jak se film jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám