Hlavní obsah

Hvězdy 90. let: Co dnes dělají hvězdy Vřískotu, Dawsonova světa a dalších filmů a seriálů?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se proslavili, měli sotva dokončenou střední školu. Dnes mají rodiny, někteří i velmi početné, a na svém kontě řadu úspěchů. Ale mnohé devadesátkové hvězdy se zpátky na výsluní musely probojovat.

Článek

Advokát je letošní seriálový hit streamovací platformy Netflix. V něm hraje jednu z exmanželek hlavního hrdiny a zároveň i státní zástupkyni herečka Neve Campbell. Je vám to jméno povědomé? Její hvězda zářila nejjasněji v 90. letech. Proslavila ji hororová série Vřískot a film Nebezpečné hry.

V devadesátkách se proslavili mnozí. A takový Will Smith (54) nebo Reese Witherspoon (46) jsou dnes absolutními mega star. Kdo však na kariéru z 90. let úplně nenavázal?

Neve Campbell (49)

Její jméno znali v 90. letech všichni. Proslavila se díky seriálu Správná pětka (1994–2000), ve filmu Čarodějky (1996) a pak už přišel Vřískot (1996), horor dnes už kultovní. V něm si zahrála Sidney, které se podařilo opakovaně vrahovi v černém hábitu a bílé masce unikat.

Následoval druhý a třetí díl, a ač byla Neve i nadále obsazována i jinde, byla tak trochu zaškatulkována jako herečka z hororu. Rozhodla se tedy přestěhovat do Anglie a věnovat se nezávislým filmům.

Zamilovala se a stala se mámou. Po letech se vrátila do Spojených států a začaly přicházet zajímavé scénáře. Hrála v Domku z karet (2013–2018), v Chirurzích (2005–2022), vrátila se ovšem i do Vřískotu 4 a 5 (2011 a 2022). Nyní září v Advokátovi.

Foto: Profimedia.cz

Ve Vřískotu bylo její hlavní ambicí přežít. V Advokátovi jde po krku padouchůmFoto: Profimedia.cz

Tiffani Thiessen (48)

Svět showbyznysu ji lákal odmalička, díky hezké tváři se stala v roce 1987 Miss Junior America. Jejím debutem před kamerou byl seriál Konečně zvoní (1989–1992) z americké střední školy a rovnou se proslavila. Mezi hvězdy ji pak vystřelila role Valerie Malone v seriálu Beverly Hills 90210 (1990–2000). Na větší filmové nabídky štěstí neměla, hrála v mnoha televizních show a svůj komediální talent využila například v sitcomu Alexa a Katie (2018–2020), kde hrála maminku nemocné dcery.

V roce 2005 se provdala za herce Bradyho Smithe (50) a mají spolu dvě děti. Kromě herectví je její vášní i vaření a měla vlastní kuchařskou show.

Foto: Profimedia.cz

Její Valerie byla protřelá mrcha, jako máma Lori je naopak podporující a zábavnáFoto: Profimedia.cz

James van der Beek (45)

Já řeknu James van der Beek, vy řeknete? Dawson Lerry, jasná věc. Seriál o čtveřici přátel, Dawsonův svět (1998–2003), dal showbyznysu čtyři hvězdy. A James van der Beek vytěžil slávu asi nejméně.

Vysoce je hodnocen jeho výkon ve filmu Varsity Blues (1999) z prostředí amerického fotbalu, ale výrazněji na sebe upozornil až nedávno v seriálu Kriminálka: Oddělení kybernetiky (2015–2016), kde po boku Patricie Arquette (54) řeší případy kyberšikany.

Co se ale v souvislosti s tímto hercem řeší víc než jeho filmové role? Skutečnost, že je šestinásobným otcem. A také skvělým tanečníkem, v soutěži Dancing with the Stars skončil pátý.

Foto: Profimedia.cz

Slušňák Dawson snil o své kamarádce Joey (Katie Holmes, 43) a chtěl být filmařFoto: Profimedia.cz

Ryan Phillippe (48)

Horor Tajemství loňského léta (1997) proslavil všechny čtyři hlavní protagonisty, Ryan Phillippe nebyl výjimkou. A pozici idolu upevnil o dva roky později coby Sebastian ve Velmi nebezpečných známostech. Zde poznal i svou budoucí ženu, Reese Witherspoon.

Ta si ovšem nakonec vybudovala výraznější kariéru a stala se vlivnou ženou Hollywoodu. Ryanovi se nabídky na kasovní trháky nebo charakterní role vyhýbaly. Výrazněji na sebe upozornil ve filmu Obhájce (2011), kde za svou krásnou tvářičku schoval pořádného bídáka. A výborně byl hodnocený v seriálu Odstřelovač (2016–2018), kde hrál hlavní roli.

Foto: Profimedia.cz

Ve Velmi nebezpečných známostech mu padaly ženy k nohám. V Odstřelovači měl na mušce jiné protivníkyFoto: Profimedia.cz

Jennifer Love Hewitt (43)

Seriál Správná pětka o pěti sourozencích, kterým se zabili rodiče a oni se musí o sebe postarat sami? Ten sledovali mnozí, bylo to tam totiž všechno. Rodinné i milostné vztahy, problémy dospívajících bez příkras. A Jennifer Love Hewitt hrála Sarah, lásku jednoho z bratrů. Seriál ji proslavil a horor Tajemství loňského léta katapultoval na výsluní. Jak se slávou naložila?

Nejvýrazněji na sebe upozornila jako seriálová herečka: v Poslu ztracených duší (2005–2010) hrála spojku mezi světem živých a mrtvých, v Laskavém doteku (2012–2013) zase rozvedenou mámu, která vezme práci v masážním studiu a brzy zjistí, že o zablokované krky tu až tak nejde. Kromě toho, že je výborná herečka, vydala i několik alb.

Foto: Profimedia.cz

Jako by nestárla, že? Foto: Profimedia.cz

Christian Slater (53)

Pochází z herecké rodiny a už v devíti letech hrál v muzikálu. První úspěchy zaznamenal v 80. letech, ale devadesátky byly ve znamení kasovních trháků. Ostatně hned v roce 1990 zazářil ve filmu Mladé pušky II, kde si zahrál jednoho ze zločineckých kumpánů Billyho Kida. Následovaly filmy jako Robin Hood: Král zbojníků (1991), Pravdivá romance (1993) nebo Postel plná růží (1996).

21. století už u něj bylo spíše ve znamení kvantity než kvality, nakonec ale dostal charakterní roli v seriálu Mr. Robot (2015–2019), za kterou dostal Zlatý glóbus.

Kromě hraní se ovšem Christian Slater v 90. letech věnoval i alkoholu a drogám. Hraní dodnes vnímá jako koníček, ale zůstat střízlivý je pro něj práce.

Foto: Profimedia.cz

Mladé pušky II byly fenomén. Ale podobně je na tom i Mr. RobotFoto: Profimedia.cz

V poslední době se velké oblibě těší filmy a seriály o podvodnících. Viděli jste všechny?

Reklama

Načítám