Hlavní obsah

Kvíz: Discopříběh, Modrava i legendární Pěsti ve tmě. Jak znáte filmy a seriály Jaroslava Soukupa?

Foto: TV Nova

Foto: TV Nova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autor oblíbených příběhů, kde hlavním postavám není vždy dopřán happy end. Režisér, který objevil hned několik velkých talentů. Scenárista, jenž umí komedie i dramata. Jaroslav Soukup patří k nejlepším českým režisérům a jeho filmová i televizní tvorba už oslovila několik generací. Jak dobře znáte jeho dílo?

Článek

Svá díla nejen režíruje, ale často k nim také píše scénář. Na kontě má velké filmové trháky a je jen málo tvůrců, kteří si po sedmdesátce „střihnou“ seriál s milionovou sledovaností. Jaroslav Soukup je autorem takových hitů, jako je komedie Discopříběh nebo Kamarád do deště, a vloni dokončil čtvrtou sérii kriminálního seriálu Policie Modrava, za který byl dokonce nominován na Českého lva. Jak jeho tvorbu znáte, si můžete otestovat v našem kvízu.

1. Film Vítr v kapse (1982) odstartoval spolupráci režiséra Jaroslava Soukupa s Lukášem Vaculíkem a Sagvanem Tofim. Ztvárnili Ondřeje a Cindu, mladé kluky po maturitě, jejichž životy navždy změní tragická nehoda. O jakém povolání snil Ondřej, než dostal povolávací rozkaz?
2. Vstoupit do dospělosti v 80. letech nebylo snadné, zvlášť když před sebou máte „život bez budoucnosti“. Čistič oken Pavel má dluhy a touží po bezpracném zisku, proto dává tipy na byty bandě zlodějů, což se mu stane osudným. Kdo v Lásce z pasáže (1985) ztvárnil hlavního hrdinu Pavla Kříže?
3. Dramatický příběh filmu Pěsti ve tmě (1986) se odehrává v prostředí boxu v předválečné Praze. Boxer Vilda řeší dilema, jestli si vzít peníze za prohru s německým protivníkem, a zároveň lásku ke dvěma ženám. Které herečky ztvárnily jeho životní lásky, zdravotní sestřičku Blanku a herečku Emu?
4. Kominický učeň Jirka a jeho ovdovělý táta, zedník Jiří, jsou hlavními hrdiny muzikálově laděného Discopříběhu (1987). Komedii o generačním smíření doprovázejí písničky Michala Davida a film se (pro tehdejší diváky možná nečekaně) neodehrává v Praze. Co je to za město, kde Jirka běží kvůli sázce nahý po náměstí? (Napovíme, že se jedná o jedno z největších náměstí v Evropě.)
5. Číšník Michal a taxikář Tomáš jsou hrdinové kriminální komedie Kamarád do deště (1988) a jsou to pořádní smolaři. Když je Michal okraden, Tomáš si kvůli němu půjčí od veksláka, jenže se jim nedaří peníze vrátit a při jejich shánění čelí dalším a dalším komplikacím. Jako jedno z řešení, jak peníze získat a dluh splatit, vymyslí vydírání pomocí únosu. Za koho má vekslák Adamec zaplatit výkupné?
6. V pokračování Discopříběhu (1991) si Jirkové Horáčkové vymění role: mladší je ten zodpovědný, starší chytil druhou mízu a chová se jako puberťák. Aby okouzlil krásku svého srdce, barví si vlasy, cvičí a moderně se obléká. Proč ale nakonec bydlí na stavbě?
7. Pokračování se dočkal i Kamarád do deště (1992). V něm Michal a Tomáš provozují diskotéku, ale jejich protivníci se vracejí z vězení a touží po pomstě. Kluci tak čelí obvinění ze znásilnění i z prodeje drog. Ve filmu se objevila tehdy 19letá modelka, kterou později Jaroslav Soukup obsadil i do filmu Byl jednou jeden polda. Je to...
8. Jaroslav Soukup je velký milovník upírských filmů, a Svatba upírů (1993) tak byla jeho splněný sen. Hororová romance o lásce Angličana Richarda a tajemné upírky Olivie splnila sen také Ivetě Bartošové – moc si přála hrát. Jaký zahraniční hit, kde hlavní roli ztvárnila populární zpěvačka, ji k tomu inspiroval?
9. Crazy komedie Byl jednou jeden polda (1995) má přiznaný předobraz v sérii amerických komedií Policejní akademie. Major Maisner musí v prvním díle odhalit, kdo z nových frekventantů je ve skutečnosti agent FBI, který má sledovat jeho výcvikové metody. Kdo to nakonec je?
10. Policie Modrava je kriminální seriál s milionovou sledovaností, který se odehrává na Soukupově milované Šumavě. Hlavní role Jany Vinické, zkušené kriminalistky, se ujala slovenská herečka Soňa Norisová. Až v závěrečné čtvrté sérii napsal Jaroslav Soukup roli i pro svou manželku, herečku Petru Martincovou. Koho hrála?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám