Článek
Šumění moře, pláž, teráska pod palmami, orosená sklenice na stole… Ano, na dovolené to bylo prostě skvělé! Ale vy se přece nemusíte této nálady vzdát ani po návratu do reality všedních dnů. Zkuste si po návratu z práce namíchat drink, který jste si dávali během prázdnin. My v redakci to tak děláme a věřte, osvědčilo se!
Radler z Německa
Redaktorka Tereza Š. D.: Ještě za studií jsem pravidelně jezdila za kamarádkou do Dortmundu. Večery jsme trávily jak jinak než v místních hospůdkách. A právě tam jsem poprvé ochutnala tzv. radler (malé pivo do půllitru namíchané se spritem). Jsem vyložený pivař, takže tohle je pro mě daleko větší lahůdka než kdejaký koktejl. Ačkoli nedám dopustit na „plzničku“, když jsou hodně velká vedra, volím raději toto příjemné osvěžení, které neleze tak rychle do hlavy a vytvoříte si ho jednoduše i doma.
Tinto de Verano z Andalusie
Redaktorka Lucie M.: Letos jsme byli ve Španělsku, konkrétně v Andalusii. A já tam těch deset dní pila jen vodu a jejich místní specialitu Tinto de Verano, což je jakási lehčí varianta tradiční sangrie. Tinto de Verano je ne moc sladký, zato dokonale osvěžující drink a tak akorát silný letní koktejl, který si snadno můžete udělat i doma. Stačí vám lehké, ideálně ovocné červené víno (hlavně ne kyselé a hodně těžké), sodovka, jakákoli citronová limonáda, led a pár plátků citronu. Tři tekuté ingredience smíchejte ve stejném poměru, přidejte dostatek ledu (nešetřete), pár plátků citronu a máte to. S poměry ingrediencí si ale samozřejmě můžete i trochu pohrát. Chcete-li drink sladší, přidejte víc limonády, pokud silnější, dopřejte si víc vína. Mně se ale nejvíc osvědčila tahle vyrovnaná varianta.

Tinto de Verano vás přenese do slunné AndalusieFoto: pulinosa, Shutterstock.com
Limoncello Spritz z Itálie
Redaktorka Jana: Miluji Itálii a jejich Limoncello Spritz! Loni jsem si z dovolené na Elbě dokonce přivezla jejich Limoncino z místních citrusů a nemělo chybu. Limoncello ale samozřejmě seženete i u nás - na spritz kromě něj budete potřebovat prosecco, sodovku a led. Doporučuje se ho míchat z 90 ml prosecca, 60 ml limoncella a 30 ml perlivé vody, já to ale nikdy neodměřuji a držím se zkrátka poměru 3 - 2 - 1 (prosecco, limoncello, voda). Nezapomeňte na led!
Frappé z Kypru
Redaktorka Lucie Š.: Rozpustná káva je poslední roky trochu upozaděna - spousta lidí si pořizuje kvalitní kávovary, aby si mohli v pohodlí domova vychutnávat silné espresso. Jenže v letních měsících si ráda udělám i ledovou kávu - jasně, stačí přidat do hrníčku kostku ledu! Ale já se inspirovala na Kypru, kde nedají bez jejich velkého našlehaného frappé ani ránu! A připravují ho z rozpustné kávy, mléka a cukru. Doma ho můžete vytvořit díky shakeru. Dovnitř dáte lžičku a půl kávy, trochu vody a více mléka a poté protřepáváte do té doby, než budete spokojení s pěnou. O trochu lépe funguje napěňovač mléka (který seženete zhruba za 300 korun). Do skleničky dáte stejné množství kávy, asi 1 cm horké vody, trochu mléka a začnete metličkou šlehat. Poté dolijete vodou nebo mlékem podle chuti a přihodíte kostky ledu nebo zmrzlinu.

Frappé je silná osvěžující káva, která chutná a dodává energiiFoto: Hitdelight, Shutterstock.com
Piña Colada (skoro) z Karibiku
Redaktorka Renata: Bohužel nikoli na dovolené v Karibiku, odkud tento drink pochází, ale v jednom španělském hotelu jsem si zamilovala Piña Coladu. Jako připomínku pohody jsme si ji pak dělali po zbytek prázdnin i doma, ale postupem času se z ní stala nealko verze, kterou děláme i návštěvám, které v létě dorazí autem. Nejlepší je z kokosového mléka (náhradou může být kokosový sirup). Do asi 200ml sklenice přijde 1 malý panák kokosového mléka, 4 panáky ananasového džusu, panák smetany a drcený led. Vše přelijte do šejkru nebo mixéru a míchejte tak dlouho, až led skoro zmizí a na povrchu se udělá pěna. Pak přelijte do vysoké sklenice, ozdobte ovocem a pijte stylově brčkem. Když je fakt teplo, vyplatí se sklenice nachladit.