Hlavní obsah

Bez řízku ani krok? Ale kdepak! Nejlepší svačiny na výlet podle redakce, tyhle chcete ochutnat i vy

Foto: 3523studio, Shutterstock.com

Foto: 3523studio, Shutterstock.com

Mazat rohlíky a smažit řízky? Na tento retro výlet jsme se tentokrát rozhodně nevydaly. V redakci jsme se místo toho pustily do pečení, zapékání, krájení a balení svačin, které mají šťávu - a také sýr, šunku, cuketu, tvaroh nebo kimči. Jestli se chystáte na výlet a nechcete po dvou kilometrech poslouchat „Já mám hlad!“, čtěte dál.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výlet bez pořádné svačiny? U nás nemyslitelné. Ať už míříme na hory, k rybníku nebo jen do parku, vždycky máme v batohu (nebo tašce) něco domácího. Ne proto, že bychom si chtěly hrát na supermatky nebo partnerky, ale protože to prostě funguje. Děti to snědí, muži hladem neremcají a nikdo si nestěžuje. A ještě máme dobrý pocit, že víme, co jíme a čím je všechny krmíme. Každá z nás má svůj osvědčený recept a právě o ty se teď podělíme.

Nejlepší svačinka na výlet? Slané šneky z listového těsta!

Koordinátorka webu Božena: Před každým výletem jsem se naučila péct slané šneky z listového těsta. Jsou hotové zhruba za 25 minut, tedy asi stejně rychle, jako bych mazala housky, a chuťově nás baví mnohem víc. Potřebujete jen čtyři základní ingredience: kupované listové těsto, rajčatový protlak, šunku a plátkový sýr. Do protlaku můžete přimíchat provensálské bylinky. A pokud běžně sáhnete po eidamu, zkuste do šneků raději ementál – má zajímavější chuť a šnekům dodá ten správný šmrnc.

Foto: SewCreamStudio, Shutterstock.com

Šneky můžete naplnit i kečupem, ten děti milují!Foto: SewCreamStudio, Shutterstock.com

Buchta s tvarohem

Redaktorka Tereza Š. D.: Chleby, studené řízky ani nic z podobné klasiky naši synové na výletech neocení. Sázíme proto na jistotu v podobě zapečených toustů, které nikdy neomrzí. Nejrychleji ale z mističky vždy zmizí nakrájené ovoce a zelenina, stejně jako něco sladkého, co s sebou upeču. Vzhledem k tomu, že jeden ze synů je celiak, peču z bezlepkové mouky, ale není to na chuti téměř poznat - nebo už jsme si všichni zvykli. Aktuálním rodinným hitem je buchta s tvarohem, protože to není „kočičí dávení“, ale je hezky vláčná.

Cuketová placka nezklame

Redaktorka Jitka: Rychlé a moc dobré! Když se u receptu spojí tahle dvě slova, vždy vzbudí mou zvědavost. A cuketová placka je přesně ten případ. Stačí nastrouhat cuketu, vymačkat přebytečnou vodu, přidat jeden stroužek česneku, nastrouhaný sýr, dvě vajíčka, sůl, pepř a trošku čerstvého rozmarýnu, případně tymiánu nebo majoránky. Pokud se vám směs bude zdát moc řídká, lze přidat asi dvě lžíce mouky nebo strouhanky, většinou ale není nutné. Směs rozprostřete do menšího pekáčku, pokapejte jemně olejem a dejte zapéct cca na 180 °C dozlatova. Trvá to tak 20 minut. Pak už stačí jen vychladlou placku nakrájet do krabičky a máte skvělou svačinu na výlet, která zmizí dřív, než vylezete na první kopec.

Domácí wrap

Produkční Zuzana: Dlouhé cesty autem vyžadují pořádnou výbavu, protože jinak se z toho může stát výprava na první benzinku. Když pominu klasiku všech klasik, řízek s chlebem, u nás se uchytily domácí wrapy. Tortilla namazaná pomazánkou nebo žervé, naplněná šunkou, sýrem, zeleninou nebo třeba hummusem a salátem, a pevně zabalená do ubrousku nebo potravinářské fólie. Je to rychlé, skladné, syté a hlavně nedrobí. K tomu něco sladkého, třeba vláčné banánové muffiny jsou sázka na jistotu.

Foto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

Tortilla nikdy nezklame!Foto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

Peču a toustuju

Editorka Hanka: Mám dva kluky a to znamená, že hlad je největší hrozbou všech našich výletů. Čelím mu pečlivou domácí přípravou. Pokaždé dělám tousty (a zdaleka se neomezuju jen na toastový chléb, zatoustuju prakticky veškeré pečivo, které je už třeba spotřebovat), peču banánový chlebíček nebo citronovo-tvarohovou bábovku s mákem. Nakrájím k tomu ovoce a zeleninu a můžeme vyrazit. Kdykoli se ozve „Mami, já mám hlad!“, mám jistotu, že dostanou kvalitní svačinku, ve které vím, co je. Protože jsem to tam sama dala…

Úspěšná bublanina

Redaktorka Jana: Přiznám se, že nejsem žádná velká svačinářka, a když to jde, naplánujeme si na trase návštěvu dobré kavárny. Když ale vyrážíme ven s kamarády a dětmi, slavím velký úspěch s lehkou jahodovou bublaninou podle Karolíny Fourové. V těstě je velký kelímek jogurtu, ve kterém se pak všechno odvažuje, takže ji chystám s šestiletým synem a je fakt skvělá. A oblíbené jsou u nás i tortilly, které jsou trvanlivé, a mám je v zásobě téměř neustále. Rozmixuji krémový sýr se sušenými rajčaty, přidám rukolu, mozzarellu, zabalím, rozkrájím na půlky a je to!

Zapečené toasty s kimči

Redaktorka Lucie: Jako nejlepší svačina na výlety do přírody se nám osvědčily zapečené toasty. Nevymýšlíme žádné experimenty, ale naskládáme na sebe sýr a šunku a přidáme kečup. Aby se vám pečivo nerozmočilo, dejte ho mezi plátky šunky a sýru, ne přímo na chleba. Oblíbenou kombinací je také chleba namazaný čerstvým sýrem (typu lučina), na to šunka, sýr a opět mezi plátky vložit trochu kimči, které dobře „vyždímejte“ od šťávy. Výhodou je, že můžete použít i plátky starého chleba – zapékáme ho v kontaktním grilu a je to delikatesa.

Načítám