Hlavní obsah

Léto v kornoutku: Našly jsme nejlepší zmrzliny, které stojí za ochutnání!

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Někdo v létě sbírá mušle, jiný razítka do pasu, a my v redakci? Sbíráme nejlepší zmrzliny široko daleko. V létě neřešíme (aspoň ne tolik) diety, zapatlané nosy dětí nebo čokoládu na triku a vydáváme se po stopách sladkého pokušení v kornoutu. Tohle nejsou ledajaké zmrzliny. Tohle jsou ty, kvůli kterým stojí za to sejít z trasy, zaparkovat u pumpy nebo vystát frontu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zmrzlinu v létě nepotřebujete. Vy si ji zasloužíte! A protože zklamání ze sladké mražené pochoutky může bolet víc než spálená záda od slunce, daly jsme pro vás v redakci dohromady ty nejlepší kousky, co jsme cestou za letními zážitky potkaly.

Dejsitočenou

Redaktorka Renata: Na zmrzlinu mám, jak se říká v jedné pohádce, „jazýček chlupatější než sám král“. Tu podle mne nejlepší zmrzlinu točí ve stánku Dejsitočenou, který stojí u prodejny Tesco v Roztokách u Prahy. Nabídka příchutí se mění každý týden, ale vlastně jsem ještě nezažila, že bych si nevybrala. A že dovedou překvapit! Třeba borůvkovou skutečně z borůvek, pistáciovou z pistácií, neuvěřitelnou čokoládovou, netradiční makovou nebo oříškovou z opravdických pražených lískových oříšků a čokolády… Poprvé jsem tam ochutnala mandarinkovou a rakytníkovou. Porce vyjde na 50 Kč, ale stojí za to!

Zmrzlina Janeček

Redaktorka Lucie M.: Když na točenou, tak do Kladna na čerpací stanici CS Point do ulice Libušina. Své okýnko tam má firma Zmrzlina Janeček, která podle italské receptury vyrábí naprosto dokonalé zmrzky. Nabídka příchutí se mění, nikdy nechybí čistě ovocná, ale ani nejrůznější smetanové. Naše rodina miluje právě ty ovocné, našimi favority je pak jahodová a černý rybíz. Dokonale vyvážená kombinace sladké a kyselé, to prostě milujeme. Vybrat si můžete ze tří velikostí, nejmenší stojí 40 korun, střední 45 a velká 70. Ale upřímně, porce jsou to tak slušné, že malá většinou bohatě stačí. Velkou jsme si nedávali nikdy, myslím, že bychom ji ani neunesli v ruce.

Foto: Archiv redaktorky

Jahodová nebo dračí ovoce s citronem? Obě byly skvělé!Foto: Archiv redaktorky

Crémista (dříve Gelateria Strážný)

Koordinátorka webu Božena: Malá zmrzlinová perla na Šumavě! Crémista (dříve známá jako Gelateria Strážný) nabízí poctivé sorbety i krémové smetanové zmrzliny, které vás okamžitě dostanou. Jejich specialita? Originální a výrazná příchuť Povidloň, kterou si zamilujete. Otevřeno mají pouze od pátku do neděle, takže si návštěvu naplánujte dopředu – rozhodně to stojí za to. Za pultem potkáte i vřelého pana majitele, který vám doporučí zmrzku přímo na míru. Uvnitř provozovny je pár stolečků a můžete si tam dát i dobrou kávu nebo zakoupit lokální produkty.

Točená zmrzlina Chvalšiny

Fotoeditorka Marianna: Skvělé osvěžení u nenápadného stánku ve Chvalšinách! Přestože Google hlásí „trvale uzavřeno“, zmrzlina je tu stále v provozu – a chutná skvěle. Milá obsluha, poctivá porce a ideální zastávka při výletu. Zmrzlina se prodává z dřevěných vrat přímo na malém náměstíčku a sníst si ji můžete v malém parčíku naproti pod stromy.

Crème de la Crème

Redaktorka Jana: Zmrzlinu miluju a v létě bych ji mohla jíst místo oběda i večeře. Rovnou ale přiznávám, že jsem v tomto ohledu dost vybíravá, a když nejsem zrovna na prázdninách v Itálii, kde je skvělé gelato na každém rohu, chodím jen na pár osvědčených míst. Mým favoritem jsou pražské zmrzlinárny Crème de la Crème, které mají dokonalé křupavé kornoutky a ještě lepší zmrzliny. Já tíhnu k těm smetanovým, nejčastěji si objednávám hořkou čokoládu s višní. Doporučit ale můžu i pistácii, slaný arašíd nebo lískový oříšek.

Zmrzlina z Opočna

Redaktorka Lucie Š.: Zmrzlinu mám spojenou spíš s prázdninovými destinacemi, kde je mým koníčkem najít tu nejlepší čokoládovou (naposledy se mi to povedlo ve Veroně v Gelaterii Pampanin). Co se týče Česka, pokud vidím na ceduli u točené zmrzliny „čokoláda-vanilka“, vždycky zastavím - tak často na tuto příchuť člověk nenarazí! Konkrétně mám oblíbenou Zmrzlinu z Opočna u vchodu do Hornbachu na Strakonické ulici při výjezdu z Prahy. A nejsem sama!

Milujemetočenou v Davli

Redaktorka Tereza Š. D.: Na zmrzlinu mě neužije, dávám si ji skutečně jen sporadicky (ne kvůli linii, ale kvůli citlivým zubům). V rámci projížďky na motorce mě ale manžel nalákal na nejlepší zmrzlinu v okolí Prahy a jeli jsme do Davle. Už když jsme se blížili k malému domečku u silnice, který lemovala zaparkovaná auta a motorkáři, bylo mi jasné, že jsme v cíli. Neodolala jsem a dala jsem si zmrzlinu s příchutí dubajské čokolády. A musím přiznat, že to za tu bolest zubů stálo! Byla skvělá a všem ji doporučuji.

Foto: archiv redaktorky

Zmrzlina ve stánku v Davli stojí kolem 80 Kč - podle druhu. Rozhodně ale stojí za to!Foto: archiv redaktorky

Zmrzka u Ádi

Produkční Zuzana: Točená zmrzlina - buď chutná/nechutná nebo WOW! Jednu takovou jsme objevili v Kamýku nad Vltavou v cukrárně Zmrzka u Ádi. A nebyli jsme sami. Od okénka se snad v jakoukoli denní dobu táhne fronta spokojených zákazníků. Zmrzlinu si tu vyrábí vlastnoručně z čerstvého ovoce - jahod, malin, ostružin, meruněk, višní, třešní… Prostě na co si vzpomenete. Natočit si ji můžete nechat do bohaté nabídky kornoutů nebo i do eko obalu. Obrňte se trpělivostí a nenechte se frontou odradit. Stojí za to!

Načítám