Článek
Ovocná sezona je v plném proudu a my si ji užíváme na maximum. V koláčích, bublaninách, pohárech i v dezertních rychlovkách, které se stihnou připravit, než dopijete ledovou kávu. V redakci jsme se podělily o naše nejoblíbenější letní recepty – a jsou tu takové, co voní po celé kuchyni, stejně jako ty, které se dají připravit bez jediné kapky potu. Výsledek? Sbírka sladkých tipů, díky nimž bude vaše léto chutnat ještě lépe.
Bez tohohle koláče si léto neumím představit
Koordinátorka webu Božena: Letní koláč s ovocem je u nás doma naprostá klasika – vláčný, ovocný a navrchu krásně křupavá drobenka. A co je nejlepší? Skvěle funguje i ve variantě bez laktózy! Máslo jsem v drobence nahradila kokosovým olejem a místo zakysané smetany jsem použila veganský jogurt. Fungovalo to bezvadně a chuťově koláč vůbec neutrpěl. Nejčastěji ho peču s rybízem, ale skvělý je i s jahodami nebo meruňkami.
Na těsto stačí:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 100 ml oleje
- 200 g zakysané smetany (nebo rostlinného jogurtu)
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Navrch:
- Talíř sezonního ovoce (rybíz, maliny, jahody…)
- Drobenka: 3 lžíce mouky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla nebo kokosového oleje
Všechny suroviny na těsto smíchám, naliju do vymazané formy (⌀ 23 cm), pokladu ovocem, zasypu drobenkou a peču na 180 °C asi 50 minut. Koláč je jednoduchý, rychlý a mizí rychlostí blesku.
Nepečená letní rychlovka
Redaktorka Renata: Léto není od toho, aby se stálo u trouby, takže to znamená, že je v lednici stále nějaký tvaroh a zakysanka, v šuplíku piškoty a už se jede: ovoce ze zahrádky, mísa a klasika - vrstvení piškotů, ovoce a směsi z tvarohu, zakysanky a trochy cukru. Pak dát vychladit – a je to. Ani mě netrápí, že to většinou nejde nakrájet, protože za chvíli tam najdu zabořenou lžíci a půl mísy je v čudu…
Pavlova do skleničky
Redaktorka Lucie M.: Sladké moc často nepeču, natož v létě. Muž sladké nejí skoro vůbec a děti chtějí víceméně jen klasiku v podobě štrúdlu, bublaniny a podobně. Ale když už chci udělat něco „speciálního“, třeba když čekáme návštěvu, tak volím Pavlovu do skleničky. Je to zjednodušená obdoba klasického dortu Pavlova, který já osobně miluju. Ve skleničce vypadá honosně, ale je extrémně snadný a ani toho na něj není moc potřeba.
Suroviny:
- Smetana ke šlehání
- Sněhové pusinky (můžete si udělat samozřejmě vlastní, ale já je kupuju)
- Čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky...)
Postup:
Stačí jen vyšlehat smetanu (můžete přidat ztužovač šlehačky nebo mírně přisladit, ale já používám jen smetanu) a do skleničky nadrobit pusinky, přidat ušlehanou smetanu a čerstvé ovoce a pak vrstvy ještě jednou zopakovat. Kdybyste chtěli vyloženě zazářit, udělejte si třeba z pár jahod či malin rozvar a na závěr jím dezert trochu polijte. A máte hotovo!
Jogurtová placka na plech
Redaktorka Jitka: Jeden z mých nejoblíbenějších letních receptů patří k těm, se kterými není žádná práce a výsledek je opravdu skvělý. Dá se použít s jakýmkoli letním ovocem - s višněmi, ostružinami či rybízem máte skvělou bublaninu, s jahodami je také báječný, ale nejraději ho máme s meruňkami nebo švestkami.
Suroviny:
- 2 celá větší vejce
- 150 g cukru
- 1 sklenku (2 dl) rostlinného oleje
- 2 bílé smetanové jogurty
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup:
Stačí, když v míse všechno smícháte. Navrch pak naskládáte ovoce, kdo chce, může přidat drobenku, nebo jen posypat cukrem, který při pečení hezky zkaramelizuje. Pak už jen upéct dozlatova a výsledek zaručen. Zvlášť když k servírování přidáte kopec šlehačky nebo zmrzliny.

Jogurtová placka je skvělá s každým ovocemFoto: Jitka Lubojacká
Podmáslový hrnkový koláč s meruňkami
Redaktorka Jana: Péct jsem začala až v posledních letech, kdy jsem se stala mámou, ale přiznám se, že mě to na rozdíl od vaření úplně nebaví… Proto mám nejraději jednoduché recepty, které nezaberou moc času a v ideálním případě jsou alespoň trochu odlehčené. Syn je totiž schopný sníst čtyři kusy za sebou…
Mám moc ráda recepty Karolíny Fourové, které vždycky vyjdou na jedničku a bývají se sníženým množstvím cukru, tuku a častokrát obsahují i celozrnnou mouku, a tím pádem i víc vlákniny. V létě dělám nejradši její podmáslový koláč s meruňkami, který chutná opravdu skvěle a nemusí se nic odvažovat: suroviny se odměřují na hrnky, takže mi u toho rád asistuje i syn.
Luxusní pusinkový pohár
Šéfredaktorka Monika: Největší hit našich letních grilovaček a oslav je tento pusinkový dezert, který zvládnete připravit za pár minut a po přinesení na stůl se po něm doslova zapráší. Stačí 1 velký kelímek bílého jogurtu, 1 smetana ke šlehání, 1 mascarpone, pusinky, 2 vanilkové cukry a ovoce. Skvěle funguje nakyslé, například rybíz, maliny nebo jahody, ale využít můžete jakoukoliv sezonní dobrotu.
Nejprve vyšlehejte smetanu dotuha, pak do ní jemně vmíchejte jogurt, mascarpone a vanilkový cukr. Vezměte si sklenice nebo mísu a začněte vrstvit: nejprve ovoce, potom nadrobené pusinky a nakonec krémovou směs. Postup opakujte, dokud vše nespotřebujete. Navrch přijde ještě hrst ovoce a lehký poprašek z drcených pusinek. Stačí dvě hodiny v lednici a před vámi stojí čistá dokonalost: nadýchaná, svěží a neodolatelná.

Sladká dokonalost v poháru. A zvládne to i začátečník!Foto: Proženy.cz
Nepečené borůvkové tartaletky
Redaktorka Lucie Š.: Výborný dezert, který vám nepřekazí ani hubnutí? Naprosto jsem se zamilovala do borůvkových tartaletek. Moje mamka je udělala, když jsme dostali tři litry lesních borůvek, a inspirovala se receptem na instagramu od Barbory Droppa Gamanové.
Těsto si vytvoříte ze 140 g ovesných vloček, 1 banánu, 1 lžičky medu a 40 g arašídového másla. Vše smíchejte, nechte v ledničce 10 minut uležet a umístěte do formiček na muffiny (lze použít pouze papírové formičky, ale tartaletky nebudou tak dobře držet tvar). Poté si připravte džem: v hrnci rozvařte borůvky a přidejte jednu lžičku chia semínek. Když džem trochu zchladne, naplňte tartaletky a polijte je rozehřátou čokoládou. Poté dejte dezert na chvíli zchladit do lednice nebo mrazáku a vychutnávejte!