Hlavní obsah

Takhle grilují ženy! Skvělé vychytávky z redakce, které ocení každý milovník grilovaček

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Grilovačka není jen o mase. Tedy… často je, ale když ho dobře naložíte, přidáte domácí pečivo, okurku nacpete do dipu i vody a vedle grilu postavíte misku s melounem, je z toho gurmánská událost. Tohle nejsou tipy z food blogu – tohle jsou naše redakční hity, co zachrání i spontánní večer na zahradě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se řekne grilování, většina si představí muže, kteří pečlivě otáčejí steaky a kontrolují uhlíky. Zatímco oni se starají o maso na ohni, ženy mohou doladit všechno ostatní: namícháme dip, který zvedne obočí i náladu, připravíme brambory, co obletěly internet, nebo sýr, který se rozteče rovnou na chleba. Grilujeme po svém a právě to dělá každé setkání výjimečným. Tohle jsou naše tajné zbraně pro dokonalé letní večery.

Maso do citronu

Editorka Hanka: Naučila jsem se do každé marinády na maso přidávat čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Už si ani nepamatuju, odkud tuhle vychytávku mám (ale tuším, že z pořadu Šéf na grilu, tedy od Zdeňka Pohlreicha), každopádně po prvním vyzkoušení už nechci jinak. Maso naložím jen do bylinek, soli, pepře, trošky chilli, olivového oleje a celkem hojného množství citronové šťávy a výsledkem je šťavnaté, křehké a neskutečně chutné maso, které se jen rozplývá. Ať už je to drůbeží, vepřové či hovězí.

Osvěžující okurka

Šéfredaktorka Monika: Nevím, jestli jde úplně o vychytávku, ale žádné naše grilování se neobejde bez osvěžujícího tzatziki. Tento řecký okurkový dip si můžete udělat den předem, tak není pak v den grilování takový stres a pěkně se rozleží. Koření si buď vozím z Řecka nebo mi ho odtud vozí moje sestry a kamarádky. Když dojde, není to tak složité: nastrouhat okurku, vymačkat z ní vodu, pak hustý řecký jogurt, kopr, česnek, sůl, pepř, šťáva z půlky citronu, trochu olivového oleje a je to! Hodí se ke všemu - k masu, ogrilovaným bramborám i zelenině. Jinak okurka dodá skvělou chuť i džbánu s vodou, kam ráda natrhám ještě rozmarýn, mátu, dám plátky okurky a třeba rybíz. Skvělé!

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Řekové vědí, co je ke grilovanému masu dobréFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Virální salát z bouchaných brambor

Koordinátorka webu Božena: Na grilovačce přenechávám přípravu masa svému muži, zatímco já se ráda postarám o přílohu – brambory podle virálního receptu, který jsem našla na našem webu. Výhodou je, že je nemusíte podávat teplé, chutnají skvěle i vlažné nebo studené. Zálivku (nebo klidně dip) si navíc můžete přizpůsobit podle toho, co máte zrovna doma. A místo baby brambor používám klasické malé brambory – stačí je dobře omýt a uvařit ve slupce.

Sýr pro nedočkavce

Redaktorka Renata: Naše grilování se dělí na malé a velké. To malé bývá často spontánní – vznikne klidně i na poslední chvíli, když se ozve: „Mám na něco chuť.“ A za hodinu už sedíme venku a něco se servíruje na stůl. V tomhle případě nejčastěji sýr – konkrétně hermelín nebo jemu podobný. Rozkrojíme ho napůl, posypeme grilovacím kořením nebo chilli, přidáme kolečka cibule, kousek šunky nebo salámu, zabalíme do alobalu a necháme na grilu roztéct tak, že pak doslova sklouzne na připravený krajíc chleba.

Při velkém grilování, kdy se chystá i předem naložené maso, funguje sýr jako předkrm pro nedočkavce. Přistane na talíři každému, kdo se zeptá: „A kdy už to bude?“

K letnímu grilování patří meloun

SEO editorka Tereza R.: I když to tak na první pohled nevypadá, tuhle kulinářskou perlu prostě musíte znát. Melounový salát! Ano, zní to jako dezert nebo ještě hůř, jako totální nuda. Ale pozor, ve skutečnosti se tenhle „šik mix“ hodí úplně ke všemu. Sladký meloun, slaný balkán nebo feta, trocha nasucho opražených slunečnicových semínek a pár lístků bazalky (nebo tymiánu, když vás chytne kreativní nálada). A máte hotovo. Je to lehké, osvěžující, elegantní a rozhodně méně kontroverzní než třeba ananas na pizze. Navíc se ten salát tváří jako něco strašně sofistikovaného, přitom ho máte na stole za pět minut.

Foto: Archiv redaktorky

Meloun nesmí chybět!Foto: Archiv redaktorky

Focaccia místo chleba

Redaktorka Jana: Ke grilovanému masu jsme si zvykli připravovat domácí focacciu. Příprava ani kynutí nezabere tolik času a je výborná! Dělá se z 1 kila mouky, vody, droždí, panenského olivového oleje a soli. Ve vlažné vodě rozmícháte droždí, přidáte mouku a rukama propracujte. Těsto nechte nakynout asi 1,5 hodiny a pak rozmačkejte na plech, pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečte asi 10 minut na 220 °C. Na vrch nedáváme kromě bylinek a soli nic, jelikož jde o přílohu k jídlu, ale podle chuti můžete přidat třeba olivy nebo rajčata.

Slaninová majonéza

Redaktorka Lucie Š.: Pokud hledáte perfektní dip k hamburgerům, masu nebo do tacos, musíte vyzkoušet slaninovou majonézu podle Těhotnýho kuchaře. Na menší pánvičce opečte na troše oleje slaninu nakrájenou na tenké plátky a poté ji zaprašte jednou lžičkou pálivé maďarské uzené papriky. Směs nechte chvíli odstát, poté do ní přidejte pět lžic majonézy, najemno nakrájenou cibuli a pořádně promíchejte. Hotovou omáčku dejte vychladit a připravte se na to, že hosty u stolu naprosto ohromíte!

Foto: mnimage, Shutterstock.com

recept @tehotnejkuchar: Slanina, paprika pálivá uzená maďarská 1 lžička, 5 lžic majonézy, 1 červenou cibuli Foto: mnimage, Shutterstock.com

Grilovací sezona

Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?

Burgery

Dipy a omáčky

Saláty

Načítám