Hlavní obsah

Rodině s autistou pomáhá homesharing: Pár hodin v měsíci tráví Matěj už rok mimo domov

Foto: Ludmila Hermanová z dětí úplňku

Foto: Ludmila Hermanová z dětí úplňku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maminka osmnáctiletého Matěje, který trpí autismem, se nikdy nezastaví. Péče o postiženého syna i další dvě dcery je náročná, zvláště, když ji musí skloubit s prací. Petra Mertinová si však nestěžuje. Je ale ráda, že jí životní situaci už rok ulehčuje homesharing, tedy pomoc jiné rodiny či jednotlivce. Jak to funguje?

Článek

Pečovat o malé batole je pro většinu rodičů, a zvláště maminek na mateřské, práce na plný úvazek. Pak ale přijde doba, kdy se dítě už zabaví chvíli samo nebo ho klidně pohlídá někdo z rodiny. Tohle ovšem často neplatí u rodičů dětí s mentálním a kombinovaným postižením.

Osmnáctiletý Matěj trpí autismem. Rodiče žijí odděleně, a přestože si ho otec občas bere k sobě, péče je převážně na matce. Petra Mertinová se zároveň stará o dvě dcery a do toho pracuje jako překladatelka a redaktorka. Profesní realizace je pro ni životní nutností, a to nejen kvůli financím. Teď jí s péčí o Matěje pomáhá i homesharing, program sdílené péče o děti s autismem, zaštítěný sdružením Děti úplňku.

Péče o autistické dítě je náročná

Autismus u Matěje diagnostikovali až v osmi letech. Jako miminko měl vážný zánět srdečního svalu, takže když se pak jeho vývoj opožďoval, připisovali to právě tomu. Časem ale začalo být čím dál jasnější, že je něco v nepořádku. Sice začal chodit a řadu věcí se naučil, ale mluvení a sociální kontakt nedohnal.

„Jeho skutečnou diagnózu odhalily až genetické testy. Matěj má navíc vzácnou formu duplikace genu, jedná se o MECP2, která s sebou přináší řadu zdravotních problémů. U něj bohužel časté zápaly plic a potíže s pohybem, u jiných chlapců například epilepsii nebo problémy s trávením,“ vysvětluje zdravotní komplikace svého syna Petra Mertinová.

Péče o Matěje je bohužel stejně náročná jako o batole, ať už psychicky, nebo fyzicky. Přebalování, krmení, oblékání, hlídání, aby si při svém zkoumání světa neublížil, neupadl nebo nevyházel nádobí ze všech skříněk a šuplíků. Na procházkách je třeba ho pořád hlídat, aby nevběhl pod auto či si jinak neublížil. V noci špatně spí - někdy vstane v jednu ráno, jindy třeba ve tři a už neusne. Je to prostě práce na dvacet čtyři hodin každý den. Petra si však nestěžuje. Snaží se pro syna dělat maximum. S jeho péčí jí naštěstí pomáhá i homesharing.

Pomoc v podobě homesharingu

Homesharing je založený na tom, že hostitelská rodina či jednotlivec si bere pravidelně dítě s postižením do péče na domluvenou dobu a stráví spolu několik hodin, případně den. Rodiče naberou síly pro každodenní náročný provoz a autistické dítě získává nové sociální kontakty a dovednosti.

Oproti pobytu ve stacionáři má homesharing dvě důležité výhody. Za prvé je založen na osobním vztahu mezi dítětem a pečovatelem, případně celou jeho rodinou, a za druhé vrací dítě s postižením do běžné společnosti. Z té jsou totiž vytrženy nejen děti, ale s nimi často i celá rodina. I hostitelům však přináší program obohacující zážitky.

Matěj a občasná pečovatelka Anna

Matěj má tuhle oporu v hostitelce Anně, u které tráví pravidelně čas o víkendech jednou za 14 dní. Získal tak další bezpečný prostor ve svém životě, kde je přijímaný takový, jaký je. Anna už má dospělou dceru a po zhlédnutí dokumentu Děti úplňku o tomto druhu pomoci uvažovala, až se dostala k Matějovi.

Foto: Ludmila Hermanová z Dětí úplňku

Maminka Petra Mertinová pomáhá Matějovi s pitím. Anna (v pozadí) si Matěje bere občas do své péče v rámci homesharinguFoto: Ludmila Hermanová z Dětí úplňku

„Nejprve jsem měla samozřejmě obavy, ale pracovníci organizace vás na všechno připraví, absolvují s vámi přípravné kurzy a adaptaci s dítětem. Nebyla jsem si jistá, zda zvládnu Matěje fyzicky, ale naštěstí hezky spolupracuje - i když nemluví, má pleny a špatně chodí. Je moc milý a na všem se nějak domluvíme,“ popisuje svou zkušenost s homesharingem Anna. Oceňuje především Matějovu bezprostřednost a pohled na svět, díky kterému i ona vnímá mnoho věcí jinak.

A jak spolu tráví čas? „Matěj toho moc nezvládne, ale snažíme se chodit na procházky, když to jde, jen musíme být opatrní na počasí. Je totiž citlivý na plíce a nesmí nastydnout. Uvařím mu také něco dobrého, má ale dietu a nesmí lepek, mléčnou bílkovinu a sóju. Rád se dívá na pohádky, hlavně na Křemílka a Rákosníčka. Také se mu líbí, když ho šimrám na zádech. Je to zajímavé, ale já si s ním v podstatě odpočinu,“ říká hostitelka.

Pomoct můžete i vy

Matěj a jeho rodina měli štěstí, mnoho dětí ale na svého hostitele stále čeká. Poptávka po nich totiž výrazně převyšuje nabídku. Možná jste tím pravým hostitelem právě vy: pokud máte po přečtení těchto řádků chuť pravidelně věnovat trochu svého volného času a energie, navštivte stránky homesharing.cz, kde najdete všechny potřebné informace.

Článek vychází v rámci našeho projektu Rok pro dobro, v rámci kterého chce redakce Proženy.cz podpořit neziskové organizace, jež si daly za cíl pomáhat druhým.

Načítám