Hlavní obsah

Nejlepší novoroční přípitek: Sekt nesmíte chladit rychle! Bubliny utrpí šok a ztratí správnou chuť

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nachystat chlebíčky, vybrat hudbu. Silvestrovská noc se neobejde ani bez drinků a už vůbec ne bez půlnočního přípitku! Nejčastější volbou je šumivé víno, podle aktuálního průzkumu ho na půlnoc otevírají skoro tři čtvrtiny Čechů. Jak si bublinky dobře připravit?

Článek

Chcete si užít bublinky se vším všudy? Pak při jejich podávání musíte dodržet pár jednoduchých pravidel. Jak na to, jsme se zeptali Denisy Kolaříkové, hlavní someliérky společnosti Bohemia Sekt. Jak si oblíbený nápoj užít, jak ho správně vychladit a čím můžete obohatit drink ze sektu?

Jaké je základní pravidlo, které je třeba dodržet při přípravě půlnočních bublinek?

Pravidel, kterými je dobré se při přípravě šumivého vína řídit, je několik. To základní je ale určitě jeho dobré vychlazení. Jednak si tak jeho chuť užijete nejvíc a jednak se vyhnete nechtěným nehodám, jako je nekontrolovatelné vystřelení korkové zátky.

Šumivé víno * sekt * perlivé víno

  • Šumivé víno je široký pojem, který označuje jakákoliv vína s přirozenými i uměle dodanými bublinkami.
  • Mezi sekty se řadí jen šumivá vína, jež prošla fermentací, tedy v nich bublinky vznikly přirozeně.
  • Nezapomeňme na vína perlivá, tedy vína, do nichž jsou bublinky dodány uměle.

A jak tedy šumivé víno správě vychladit?

Jedna věc je správná teplota, která by měla být mezi 4 a 6 stupni Celsia. Druhá věc, neméně důležitá, je, jak této teploty správně docílit. Rozhodně byste si neměli vzpomenout „za pět dvanáct“ a dávat lahev narychlo do mrazáku.

Šumivá vína potřebují čas, aby se správně vychladila a jejich chuť zůstala stejná. Velká změna teploty a rychlé vychlazení jim škodí. Utrpí tím šok, který je poté poznat na chuti. V domácím prostředí je nejlepší šumivé víno chladit minimálně 24 hodin v lednici ve vodorovné poloze.

Šumivých vín je velké množství. Po jaké lahvi sáhnout na půlnoční přípitek?

To je pravda, svět šumivých vín je nesmírně bohatý a jeho poznávání je zajímavou a lahodnou cestou. Odhalování všech jeho tajů a detailů ale nebývá úplně typickým programem na silvestrovskou noc… Na výběr je šampaňské, které se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne, francouzský crémant, španělská cava, italská franciacorta nebo prosecco.

Stále častěji se také první lahev sektu neotevírá až o půlnoci, ale sekt se stává společníkem na celý večer…

Stálicí novoročních přípitků je rozhodně sekt. Na silvestrovských nákupních seznamech se také stále častěji objevuje i jeho nealkoholická varianta. Podle obsahu cukru pak můžeme šumivá vína rozdělit na kategorie brut nature, extra brut, brut, extra sec nebo extra dry, sec, demi sec a doux. Stále častěji se také první lahev sektu neotevírá až o půlnoci, ale sekt se stává společníkem na celý večer. K typickému silvestrovskému pohoštění bude skvělý sekt brut. Ti, kdo mají rádi polosuché sekty, si jistě užijí demi sec.

Foto: BOHEMIA SEKT, Denisa Kolaříková

Denisa Kolaříková ví, jak si sekt vychutnat do poslední bublinkyFoto: BOHEMIA SEKT, Denisa Kolaříková

A co třeba spojení sektu a jahod, doporučíte ho?

Kombinace sektů a jahod měla velký boom a byla často spojována s afrodiziakálními účinky. Každý si jistě najde svou cestu, jak si sekt užít po svém. Osobně preferuju jeho samotné podávání, ale velice zajímavá jsou i spojení v sektových koktejlech. Oblíbená snídaňová klasika je Mimosa, tedy kombinace sektu a čerstvé pomerančové šťávy. Mohl by to tedy být tip na perfektní novoroční brunch, bude-li chuť.

Ale je řada dalších spojení, která stojí za vyzkoušení – třeba i během silvestrovské noci. Nedávno jsme vyzvali profesionálního barmana a umělou inteligenci, aby navrhli sektové drinky, které budou svěží, snadné na přípravu a budou brnkat na notu svátečních oslav. Výsledky rozhodně stojí za ochutnání.

Koktejl Hot Bubbles

Jaké nápady vznikly ze spolupráce barmana a AI? Zkuste třeba pikantní koktejl s čokoládovým sirupem. Suroviny: 10 cl sektu demi sec, 10 cl ibiškového cordialu, 0,5 cl čokoládového sirupu; na ozdobu: chilli paprička, chilli nitky

Postup: Připravte ibiškový cordial, není to nic složitého: uvařte silný ibiškový výluh z 0,5 litru vody a 15 g ibiškového čaje, do teplého čaje přidejte 90 g cukru a chilli papričku podle chuti. Do vychlazené sklenice odměřte ibiškový cordial, čokoládový sirup a dolijte sektem. Lehce promíchejte lžičkou a ozdobte chilli papričkou a chilli nitkami.

Související témata:
Novoroční přípitek

Načítám