Hlavní obsah

Opravdu jste pili šampaňské? 5 velkých mýtů o šumivém vínu

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Je to jen pár let, co Evropa včetně Čechů začala objevovat prosecco. Jako jedno z mála druhů šumivých vín se na trhu uchytilo pod svým originálním názvem. Jinak se bublinkovým vínům tak nějak obecně říkávalo „šampus”. Nehledě na to, že s pravým francouzským šampaňským neměly co do činění.

Článek

Pokud opomenete abstinenty a také zanícené pivaře, težko mezi svými známými a přáteli najdete někoho, komu vyloženě nechutná prosecco. Dnes standardní nápoj na firemních večírcích a obligátní dárek pro narozeninové oslavence většina z vás ještě pár let zpátky vůbec neznala.

Boom kolem italského šumivého vína nastal po roce 2010. Vlivem několika povedených marketingových kampaní se prosecco dostalo do povědomí odborníků i laické veřejnosti. Vývoz do Evropy se pak v průběhu následujících pěti let zdesetinásobil. (Také se často dává jako dárek. My máme tipy, jak je dokonale zabalit!)

Prosecco je přitom jen jedním z mnoha druhů šumivých vín, jako je třeba španělská cava nebo pověstné francouzské šampaňské. Pokud patříte mezi milovníky vín, bublinková nevyjímaje, čtěte dále. Dostaneme vám totiž z hlavy ty největší mýty o proseccu a šumivých vínech obecně…

1. Šampaňské je totéž co prosecco

„Zatímco šampaňské pochází z Francie, stále oblíbenější prosecco má původ v Itálii. Víno s označením ,Champagne’ se může vyrábět jedině ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Zatímco prosecco se vyrábí z odrůdy hroznů Glera a pěstuje se hlavně v italském kraji Treviso, regionu Conegliano-Valdobbiadene. Jeho jméno je odvozeno od vesnice v severní Itálii,” vysvětluje Vlastimil Vávra, sommeliér a manažer prodeje vín obchodů Albert.

Ačkoli u nás již zdomácnělo slovní spojení „bouchneme šampus”, jinak řečeno „otevřeme si šampaňské”, je vlastně založeno na jednom velkém mýtu. Skutečně jen malá hrstka šumivých vín dostupných v českých obchodech je pravým francouzským šampaňským. Cena lahví s tímto nápojem je také znatelně vyšší – obvykle se pohybuje od 700 korun výše.

2. Dietářky nemohou šumivá vína

„Pokud jste na dietě, můžete jen suché bílé víno.” To už jste někdy slyšely, že? Avšak i šumivá vína včetně prosecca mohou obsahovat jen málo cukru, tedy ani těch se nemusí dietářky obávat. „Pokud si hlídáte linii, měly byste sáhnout po sušší variantě šumivého vína, jako jsou extra brut, brut nature, popřípadě brut. Jestliže si chcete naopak život osladit nebo chcete prosecco podávat k dezertům, volte označení s vyšším obsahem zbytkového cukru extra dry nebo dry,” popisuje Vlastimil Vávra.

Foto: Oleksandr Nagaiets, Shutterstock.com

I u šumivých vín se můžete rozhodovat mezi sladšími a suchými variantamiFoto: Oleksandr Nagaiets, Shutterstock.com

3. Nejlépe chutná z mrazáku

Když už si chcete dát skleničku sektu, dáte si lahev předem na půl hodinky do mrazáku. Má být přece krásně ledové, ne? „Velká změna teploty a rychlé vychlazení ale sektům škodí. Utrpí tím šok, který je poté poznat na chuti. V domácím prostředí je nejlepší šumivé víno chladit minimálně čtyřiadvacet hodin v lednici ve vodorovné poloze,“ radí sommeliér David Král z Bohemia Sekt.

4. Na tvaru skleničky nezáleží

Nemáte doma úzkou protáhlou skleničku na šumivá vína, tak zkrátka použijete, co dům dá? Ano, jde to tak. Avšak gurmánovi to zážitek z přípitku určitě trochu pokazí. „Při podávání vína hraje sklenice důležitou roli. Správný tvar sklenice totiž podtrhne chuť i vůni vína. Pro vína šumivá je určena takzvaná flétna – podlouhlá sklenice s tenkým sklem na dlouhé stopce, která zachová perlivost delší dobu,” vysvětluje Vlastimil Vávra. (A co kdybyste udělali k sektu do skleniček i cheesecake?)

Foto: Dulin, Shutterstock.com

Tvar sklenice rozhodně nepodceňujte, podtrhuje chuť vínaFoto: Dulin, Shutterstock.com

5. Lžička proti vyprchání bublinek

Z hlavy dostaňte i tento velmi rozšířený mýtus. Lžička v lahvi totiž přirozenému úniku bublinek nepomůže. I bez lžičky zbytky bublinek v otevřeném šumivém víně zůstanou. Větší službu udělá speciální uzávěr proti úniku bublin, který zachová víno po otevření v dobré kvalitě i několik dní.

Máte rádi prosecco a jiná šumivá vína? Můžete si vyrobit i domácí sekt z květů černého bezu!

Reklama

Související témata:

Načítám