Hlavní obsah

Jak vychladit nejlépe sekt na silvestra: Na mrazák zapomeňte

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad žádný jiný den se nevypije tolik sektu jako na silvestra. Víte ale, jak s bublinkami naložit, správně je vychladit nebo do čeho nalévat? Máme pro vás pár rad, které se budou hodit každému hostiteli novoroční party.

Článek

Sekt je šumivý nápoj, který se vyrábí kvašením ze suchého, spíše kyselejšího vína. Někdy se mu říká šampaňské, ale tohle označení je od roku 1908 chráněnou značkou jen pro vína z francouzské oblasti Champagne. U nás je nejznámější a nejprodávanější značkou Bohemia Sekt, který se vyrábí ve Starém Plzenci nedaleko Plzně. Dále se v Česku výrobou sektu zabývá například vinařství Tanzberg nebo vinařství Jiřího Lobkowicze Château Mělník.

„Kvalita českých a moravských šumivek šla v posledních letech hodně nahoru. A to je dobře. Čím dál více našich sektů vyrobených klasickou šampaňskou metodou už může směle konkurovat oblíbeným bublinám – alsaským crémantům,“ uvádí sommeliérka společnosti Vicom Denisa Šiková. Crémant je přitom další typ šumivého vína z oblasti Francie, akorát s tím rozdílem, že je za dostupnější cenu.

Brut, nebo demi sec?

Sekt může mít různou chuť, která je ovlivněna zbytkovým cukrem, jenž vzniká při kvašení. Pokud bude zbytkový cukr do 12 g na litr, jde o suché šumivé víno, které se označuje brut. To se pak může dělit ještě na brut nature nebo extra brut. Naopak nejsladší je demi sec a doux, které se hodí například k dezertům. Do žádného ale není přidáván žádný extra cukr.

  • Brut nature - 0–3 g/l
  • Extra brut - 0–6 g/l
  • Brut - 0–12 g/l
  • Extra dry - 12–17 g/l
  • Sec - 17–32 g/l
  • Demi sec - 32–50 g/l
  • Doux - 50 g/l a více
Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Ideální jsou na sekt dlouhé úzké skleničky na nožičce, ale nejen onyFoto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Patří šampaňské do ledničky? 

Také se vám stává, že před silvestrovským večerem kupujete sekt na poslední chvíli? Pak to děláte špatně. „Lahve by měly být vychlazené alespoň jeden den dopředu a měly by se stabilizovat ve svislé poloze při teplotě 6 až 8 stupňů Celsia pro lepší rozvinutí perlení a bukletu. Pozor si dejte na extrémní výkyvy teplot. Nedoporučuje se chladit ho v mrazáku, pro rychlé zchlazení je lepší ho vložit do nádoby s ledem a studenou vodou,“ upozorňuje Kateřina Mikulíková z vinařství Wilomenna. Teplota při podávání by měla být nižší, než je doporučená teplota servírování. Sekt se totiž po nalití do sklenice ohřeje.

Pokud však sázíte na jistotu a sekt máte doma vždy v zásobě pro každou příležitost i nečekanou návštěvu, měli byste vědět, že ani s dlouhodobým skladováním se to nemá rozhodně přehánět. „Sekt je nejlepší pít čerstvý, archivace mu na kvalitě nepřidá. V temnu vydrží asi rok, ale láhev musí stát,“ doplňuje vinařka Mikulíková.

Foto: Wilomenna

Víte, co znamená označení sektu nápisem brut?Foto: Wilomenna

Jak otevřít šampaňské

Jestli něco návštěvu ohromí, pak je to jistě efektní sabrage. Jde o otevření lahve sektu šavlí. Pokud jste to nikdy v životě nezkoušeli nebo žádnou mačetu nemáte, můžete si na to pozvat odborníka...

Nebo radši vsaďte na klasické otevření. Každopádně s lahví před otvíráním příliš netřeste, aby vám pak všechno víno nevyšumělo. Držte ji nakloněnou směrem od sebe, ale na nikoho nemiřte. Špunt může pod tlakem vyletět až rychlostí 40 km/h. Pokud netoužíte po efektech, ale spíš po bezpečí, vezměte si na pomoc utěrku, ta zadusí případnou „střelbu“. Korkem viklejte, dokud sám nevyjde a neskončí v utěrce. Šampaňské hned rozlijte do skleniček nakloněných do úhlu 45 stupňů po jejich stěně. Jen tak se zabrání zbytečné ztrátě perlení.

Správné sklenice na šumivé víno

Výběr vhodné skleničky na sekt záleží na vašich preferencích, ale určitě by měla být vysoká a štíhlá. Existuje však více druhů skleniček ve tvaru úzké flétny, ale i širšího a kratšího tulipánu. V užších skleničkách vyprchají bublinky pomaleji. Dbejte však na to, abyste sklenici naplnili pouze do dvou třetin.

Naproti tomu v širších sklenicích se zase silněji rozvine buket neboli vůně vína. V každém případě držte sklenky za nožičku, abyste nápoj zbytečně rukou nezahřívali.

Foto: Archiv firem

Zleva: DT glass, sklenička na šampaňské, 1 kus 206 Kč, 2 kusy 468 Kč. Rona, sklenice na sekt/prosecco, 4 kusy 319 Kč, prodává AlzaFoto: Archiv firem

Aby hlava nebolela

Příliš bublinek nemusí každému sednout. Po velkém množství vypitého sektu by vás totiž mohla bolet hlava. Ostatně jako po každém alkoholu ve velké míře. Proto se držte osvědčených rad, které říkají, že je dobré se před oslavou najíst a prokládat sklenky sektu po celý večer vodou.

Reklama

Načítám